Podjeli

Evo, i to je hrvatsko pravosuđe.

Nakon osam godina (sic!) obilaženja suda i sudova, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i pravomoćno je izgubio sudski spor. Naime, tužio je uglednog i cijenjenog hrvatskog književnika Hrvoja Hitreca jer je ovaj za njega ustvrdio da je „idiot“.

Dugo je sudu trebalo da objavi da je Hitrec bio u pravu, a u ovom slučaju bivšeg predsjednika nije spasio ni odvjetnik Čedo Prodanović.

Dakle, idemo redom.

Postupak je pokrenut privatnom tužbom  Stjepana Mesića za kazneno djelo uvrede. Tijekom 2014. prvostupanjski Općinski kazneni sud u Zagrebu, sutkinja Ana Kovačević, proglasila je Hitreca krivim za kazneno djelo uvrede zbog izgovorene tri riječi: „STIPE JE IDIOT“, jer je slučajni predsjednik, kako ga zovu, u medijima izjavio da su hrvatski branitelji, koji skidaju dvojezične ploče u Vukovaru, isti kao i oni koji su 91. napadali Vukovar (izjednačio hrvatske branitelje s četnicima).

Da je nešto slično svojedobno izjavio dok je bio partijski čovjek i na čelu Orahovice i član ondašnjeg Sabora RH  za partizane, da su „isti“ kao četnici „naš“ bi Stipe dugo kopao po kamenju u Staroj Gradiški ili Lepoglavi.

Nu, na ovu sramnu i neodrživu presudu Hitrecov odvjetnik Srećko Ilić izjavio je žalbu, ali ju je drugostupanjski Županijski sud u Zagrebu odbio. Nakon toga Ilić  podnosi ustavnu tužbu Ustavnom sudu, koji je u prosincu 2019. donio Odluku kojom se usvaja ustavna tužba (sudjelovalo svih 13 sudaca Ustavnog suda, a zanimljivo je da su za Hitreca bili čak i suci Mato Arlović, Josip Leko i Ingrid Antičević Marinović, dok je npr. protiv bio HDZ-ovac Mlakar!). Ustavni sud je svojom  Odlukom ukinuo obje presude (prvostupanjsku i drugostupanjsku) te postupak vratio ponovno na prvostupanjski sud, opet pred istom sutkinjom Općinskog kaznenog suda (Anom Kovačević), koja  u ponovljenom postupku ponovno u veljači 2020. proglašava Hitreca krivim, govoreći usmeno na raspravi da ona nije u obvezi primjenjivati (sic!) odluku Ustavnog suda. Nakon toga odvjetnik Ilić ponovno je izjavio žalbu na osuđujuću presudu. Tu žalbu je Županijski sud u Zagrebu usvojio (isto ono vijeće od prije pet godina koje je odbilo žalbu!?), ukinuo prvostupanjsku presudu te postupak vratio na početak pred Općinski kazneni sud u Zagrebu, ali je svojim Rješenjem odlučio da se postupak nastavi pred drugom sutkinjom ili sucem istog suda.

Tako je novoizabrana sutkinja Ivana Bujas u prosincu 2020. donijela presudu kojom Hitreca oslobađa krivnje, pozivajući se i na rečenu Odluku Ustavnog suda. Potom je žalbu u ime Mesića izjavio odvjetnik Čedo Prodanović.

Županijski sud u Zagrebu je 15. ožujka 2021. donio presudu, s kojom je odbijena Mesićeva žalba.

Postupak je tako – jel Mesić „idiot“ ili nije-  nakon 8 godina (!) Mesićevog progona hrvatskog domoljuba i intelektualca – okončan.

Ovdje je prema svemu sudeći Odluka Ustavnog suda bila presudna za konačni ishod.

Uz sve to, Mesić je dužan platiti i ne male sudske i ine troškove.

Nu, ostaje gorak okus da je sutkinja Ana Kovačević časnog i cijenjenog Hitreca  i po drugi put osudila unatoč Odluci Ustavnog suda.

To je hrvatsko pravosuđe! (Svaka čast iznimkama).

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika