Podjeli

Susjedna Slovenija ima dva puta veći dohodak po glavi stanovnika od Hrvatske ,a manje poreze. Hrvatska je samo po porezima slična Njemačkoj  i  ima golemi suficit u izvozu,posebno u SAD dok Trump ne zatvori pipu. Hrvatska je u deficitu sa porezom na potrosnju i  PDV uz Mađarsku najveći u EU.

Imali smo velike nade u EU fondove,obećavali nam prije ulaska u EU tri puta više eura nego uplata članarine od 500milijuna eura godišnje Do sada smo uplatili 3 mld eu a dobili 6 umjesto 9 mld eu. To je dobro , ali nije dobro sto većinu investicija u infrastrukturu rade strane firme,španjolske, njemačke, talijanske, francuske, grčke,kineske, a hrvatske tek nešto sitno na željeznici Natječaji traju godinama zbog nesposobnih direktora javnih firmi, i predugačkih procedura . pruga Rijeka-Karlovac gradit će desetljeće, a ministar je još u dilemi ; Kinezi-koncesija, ili kredit od EBRD ,pa možda Hrvati dobiju posao, što sumnjam, Eu fondovi su na dugom štapu. Davno je to trebalo presjeći ali je izgleda zalogaj za ministra prevelik i bez problema luke Rijeka koju je Piran nadmašio dvostrukom tonažom kontejnera iz Kine, potiho sa Mađarima grade željeznicu do  EU. Isto su Slovenci učinili sa hidroelektranama do granice s Hrvatskom, a mi svoje ugovaramo već 30 godina, i kao alternativu HEP iz vedra neba solarne i vjetroelektrane za 500mil$ što ne piše niti u jednoj energetskoj Strategiji i bez energetske struke, samo direktor koji skuplja bodove za Klimatsku paradigmu, i Nijemcima otvara tržišta. Talijanima smo dali EL- TO na Žitnjaku za 900milkuna ključ u ruke pa i održavanje uz živoga R. Končarai  vječnoga na TV Darinka Bage.

Na mostu Pelješac koji će biti gotov sigurno prije pristupnih cesta iako pristupne ceste rade strane firme,za 500mili eu, našim gradjevinarima daju mrvice, natječaji traje 2godine i više,sto je neprihvatljivo u uredjenoj državi  Zato investitori ne dolaze u Hrvatsku i iluzija je da ce bogate zemlje sa suficitom investirati u zemlje članice s deficitom,zvuci privlačno  europski solidarno i prilika za Plenkovića. Predstojeća kriza pokazati će pravo lice solidarnosti i kohezije.

Pogrješan model privatizacije poslije rata, danas se vode polemike stranaka,a ekonomski analiticari sute preplaseni.Privatizacija  proizvela je u Hvatskoj da 60% umirovljenika zivi ispod 2tisuce kuna mjesečno sto je europsko dno,a Lora Vidović je zabrinuta za 600tisuca građana Hrvatske , a još je dobar dio u području ćistog  siromaštva,plus 250tisuća građana blokiranih, što znaći da nemaju za hranu i režije.Tako se u Europi ne radi i sada ministar nešto mjenja u zakonu,ali ostaju sudovi , bilježnici i odvjetnici kao sigurna zarada.

Gdje smo pogriješili, Zagreb je i Hrvatska sirom otvorila vrata inozemnoj konkurenciji trgovačkim lanacima koji su jedva čekali naivce, i  nas su pomeli. Jedemo njihove kifle ,kruh i meso za 200mil eu/g, a ne znamo odakle je i koliko,je stajalo smrznuto 6mj ili10g.

Da stvar bude gora od privatizacije dugoročno, HNB je je mirno gledala  kako hrvatske banke konsolidiramo za 70 milijardi kuna, a prodali smo Talijanima za 5 milijardi, i golemi profiti odlaze u Italiju i golemi bonusi hrvatskim predsjednicima uprava. Kažu to je dobro,financijski sustav stabilan kuna stabilna, sami milijun umirovljenika jedva preživljava, otišlo 300tisuća Hrvata u zemlje EU, 250 tisuća blokiranih, poljoprivreda na tankim granama, industrija dobiva poticaje preko TV od ministra Horvata,reforme su stale, građevinarstvo nestalo i elektro industrija. Cvatu uvozni lobiji i medijski spektakli, kruh iz uvoza ,a igara u obilju i okićeni Advent najljepše u Europi, doći će 150 tisuća turista  da vidi taj hrvatski sjaj,a ne vidi hrvatski jad.

INA –u su prodali za 505 mil$ Madjarim, a oni  će nam je vratiti za 2 mld eu,po želji premijera.U Sisku će zatvoriti rafineriju, ako su pametni napraviti će centar za oporabu otpada. Riječku će rafineriju urediti  i nama prodavati od naše nafte naše gorivo. Državi 25%kuna od svake litre.U Siriji je  INA svojom pameću otkrila naftu i plin vrijedan 18 mld$ ali nas je EU natjerala da to napustimo bez odštete, ušli Rusi i Turci na gotovo.

Zanimljivo je da se u krugovima ekonomskih analitičara i strankama , DORHU nitko ne interesira kako i zašto je prodana PLIVA i to za vrijeme trećeg čina opere Trubadur u Veroni. Tamo su bili  prijatelji Sanadera i skiper Ježurka udbasa Santrica iz Rankovićeve kvote za INA ,Zug, Švicarska. Za  Željka Čovića nitko ne pita gdje je je li dobro i zdravo u vili na Ženevskom jezeru ili u stančini od 500m2 u Gajevoj preko puta Esplanade, Grad mu dao potkrovlje, dva kata bilo mu malo. ZaŠto su prodali veliki LAB,i rastjerali znanstvenike koji su izumili sumamed i zaradili milijardu dolara, a onda nerazumnom kupovinom sumnjivih firmi sve potroŠili i dali firmu Amerikancima pa Židovima za sitniš. Danas Pliva živi i proizvodi generičke lijekove, plaće skromne, nema više naših pronalazača ,znanstvenika.Ali zato su naši guverneri po Lovrinoviću fiksirali tečaj kune i hrvatsko gospodarstvo  je potonulo i treba mu umjetno disanje, spas u EU fondovima, nije rješenje.Time smo potakli migraciju mladih i to je najgore što nam se moglo dogoditi. Umjesto da dijaspora dolazi živjeti, raditi , investirati u Hrvatskoj,oni začudjeno čekaju, a mladi hrvatski inženjeri konobare po Irskoj. Gradjevinarstvo je palo, energetika stoji na istim MW već dva desetljeća, a pola energije za golemi novac uvozimo iz Francuske koja radi sa nuklearkama i prodaje struju cijeloj Europi, zeleni plaču, Macron ih ne čuje. Mislim da su se i Nijemci zaletili i previše sa vjetroelektranama  i polako odustaju, a  HEP se sada probudio i hoće investirati 500mil eu u solare i vjetar. Zakasnili su. Sada dolaze nove tehnologije Plazma i Fuzija,Europa završava svoj pilot projekt, Hrvatska se uključila preko Španjolske, a Nijemci već imaju svoje probno postrojenjeWalenstein.

Hrvatska ima jos šansu i aktivirati svoj golemi hidro potencijal. Iz nepoznatih razloga ili prijetnji zelenih iz EU i RH HEP miruje i šuti već 20 g i mirno energiju uvozi  50%. O otpadu i energanam sam pisao godinama, sada otvaraju stranice udrugama,kao oni su stručni i nisu korumpirani, ali otpad će biti kad tad  energetsko gorivo,a deponije divlje i sanirane-isto energetska rezerva u novim tehnologijama.

Osim ovih globalnih hrvatskih problema gdje smo pogriješili,niti mali problemi nisu za zanemariti. Turizam-gdje griješimo!?Dok u Dubrovnika nije doslovno došlo do gušenja mase turista na Pilama i Stradunu ,gradske vlasti su shvatile da je važnije preživjeti nego naplatiti strancima simboličnu boravišnu taksu od 3kune i deranje cijenama za veranje po dubrovačkim zidinama za 200kuna po osobi.  Na sjeveru Njemačke se boravišna taksa plaća pet puta skuplje 15kuna/dnevno gdje stalno pada kiša i puše sjeverac,a za spavanje treba dva popluna, to je zarada turistička, a mi naša more ,otoke i obalu prodasmo za ništa.

Zimmer frei i barke fahren ali  ne naših nego od naših susjeda. To sam primjetio još prije dvadeset godina u kampu Čikat na Malom Lošinju. Preko puta naše kamp kućice je ljetovao slovenski braćni par, muž,žena i djeca oko deset dana. Fino smo se družili. Nakon deset dana, susjed je otišao,došla nova obitelj i tako treći tjedan i svaki idući nova ekipa. Mi smo u našoj kućici bili cijelo ljeto sa djecom i unucima jer smo plaćali godišnji najam . Nakon nekog vremena sam saznao, prvi susjed se bavi turizmom, iznajmljuje kamp kućicu svojim zemljacima, novac na ruke u deželi, porez nula, niti u Hrvatskoj, niti u Sloveniji i tako traje godinama, desetljećima in continuo. Ali nije to jedan problem takvih kampova, od dežele ima po čitavoj obali,već i po unutrašnjosti. Vrlo su privrženi domaćim proizvodima, donose svoju vodu, pivo, hranu,vino,kolače,meso, sve u hladnjaku Gorenje,samo „Delo“ kupuju kod nas.  To je biznis duž cijele obale i otoka . Dapaće u skoro svakom mjestu, otoku ili poluotoku ili na obali imaju svoja zatvorena odmarališta koja  sada 2019g. rade kao hoteli od Portoroža i Savudrijske vale do Cavtata . Odmarališta su otkupila na čudan način i čudan zakon. To je bilo za vrijeme hrvatskoga obrambenog rata od  susjeda sa istoka oko 1989/90g. Nismo se tada s time bavili niti politićari niti zakonodavci. Bilo je sistem tko je jamio – jamio, kao privatizacija.

Kada sam već spomenuo Savudrijsku valu i posezanje susjeda za našim morem imam jedan prilično dobar prijedlog iako nisam političar kao pokojni Ivica Račan, nego inženjer kojem je to struka i koji zna zbrojiti dva i dva. Jednostavno je rješenje i korisno za obje strane,ako njima treba našega mora 3km na jug ili nizvodno, neka nama Hrvatskoj, daju 3km na istok svojega mora i mirna Bosna, zadovoljna i Slovenija i Hrvatska i prestat ce tužakanje i embargo Slovenije i EU  i Hrvatska će uzvratiti istom mjerom na obostranu korist .

Sada je 2019g. zajedno u EU, ali i dalje traje turistički paradoks, sad još i gori. Prije nekog vremena na otoku Rabu ,ali i na drugim otocima i poluotocima ,primjerice zaštićeno područje Punta Križa na Cresu kod Osora, susjedi Slovenci su od kamp kučica došli do zidanih vila bez pravno otkupili parcele ,naručili i platili urbanizaciju duž obale, parcelizirali zemljišta za gradnju u prvoj liniji do mora izgradili luksuzne vile, apartmane, bazeni, deset metara od mora. Obavijestio sam dva puta ministarstvo i ministricu Anku Mrak Taritaš , ali nije reagirala, to je za nju bila sitnica, a Gunja veliki biznis. Turističke ponude idu preko slovenskih i svjetskih agencija  za rentiranje apartmana i ozbiljan je to profit na našem moru i našoj infrastrukturi, novac ostaje u Sloveniju. Sto ostaje Hrvatskoj osim otpada ne znam. Tu su experti iz Zelene akcije ili volonteri iz udruga, oni rješavaju sve probleme, u Zagrebu osobito.

Nama Hrvatima novac svi odnose,koncesionar zagrebačkog Pročistaća osobito, skoro 1 milijarda eu  čuveni energetičari RWE i BW. Robni centri donose u zadnje vrijeme kruh, kifle, meso, ribe za200mileu /g. Lidl ,i slični su skoro pregazili Konzum, i možda je i to bilo jedan od utega za propast AGROKORA kojem nisu dali kredit (Petrov ). Ministar turizma energično predlaže Vladi i Saboru smanjenje poreza na iznajmljivanje soba i stanova.To valjda vrijedi i za susjede Slovence. Pitam se znaju li to u Vladi , Saboru je li to u redu  i po zakonu, ako je ispričavam se ali jest protiv nacionalnih interesa. Što je još teže, imamo informaciju da Slovenci koriste EU fondove za razvoj turizma i dobivaju povoljne kredite za našu obalu.

Ovih dana je direktor mirovinskoga fonda predlaže gdje da u Hrvatskoj investiraju, a da ne izgube siguran profit kada trguju sa Vladom RH. Inače ti fondovi zajedno imaju preko 100milijardi kn, ne investiraju, a Hrvatska traži investitore povećalom. Što su radili do sada! Inženjerska komora građevinara je prije deset godina napravila desetak projekata( vodio prof. dr  Mladen Vedriš) ukupno 34 milijarde eu vrijednost raznih projekata sa svim podacima od energetike do poljoprivrede. Nisam siguran da je to neki ministar pogledao osim ex ministra i ppvrh Čačića. Poslati ćemo ponovno mirovinskim fondovima materijale preko Inženjerske komore građevinarstva

Stjepan Nikolic dipl.ing savjetnik.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika