Podjeli

U Australiji se ponovno pokreće pravosudni postupak da bi se dokazala nevinost tzv. “sidnejske šestorice” koji su 1979. godine uhićeni u Sydneyu pod optužbom da su planirali nekoliko terorističkih napada. Istodobno publicist i istraživač udbaških zločina Bože Vukušić u Hrvatskoj najavljuje da će u idućem razdoblju objaviti registar svih suradnika jugoslavenskih tajni službi. Ono što povezuje “sidnejsku šestoricu” i najavljeni projekt Bože Vukušića je u goloj činjenici da djelovanje jugoslavenskih tajnih službi osim pojedinačno i površno u slučaju Australkije ni nakon 40, a u slučaju Hrvatske ni nakon 30 godina nije do kraja rasvijetljeno.

  Slučaj je u Australiji poznat kao „Hrvatska šestorka“ koja je uhićena u Novom Južnom Walesu u veljači 1979. godine prije nego što su proveli svoj navodni plan o postavljanju eksplozivnih naprava u kazalištu „Elisabeth“ za vrijeme priredbe s oko 1600 ljudi, zatim u nekoliko poslovnih ureda, te diverziju na sidnejskom vodovodu. Šestorka koju su sačinjavali Maks Bebić, Vic Brajković, Tony Zvirotic, Joe Kokotovic, Ilija Kokotović i Mile Nakić osuđeni su svaki na po 15 godina zatvora, od čega su odležali 10 godina. Slučaj je naravno u samoj Jugoslaviji dobio široki publicitet, jer je australska policija otkrila opasne teroriste, a time je bila nanesena velika sramota cjelokupnoj hrvatskoj zajednici u Australiji. Predodžba o hrvatskom iseljeništvu u Australiji kao ustaškom time se samo pojačala, posebice jer je i tzv. Bugojanska grupa početkom 70-godina ubačena u Jugoslaviju stigla iz Australije.

.           Prava istina o „ustaškoj“ emigraciji počela se odmotavati kad je 2010. godine objavljeno izvješće australske vlade u borbi protiv terorizma. U tom opsežnom izvješću o djelovanju obavještajne službe ASIO i australske policije „veliki uspjeh“ u razotkrivanju „ustaških“ terorista jednostavno nije ni spomenut. To je nagnalo pojedine australske novinare da se pozabave slučajem „hrvatske šestorke“. Ugledni „Sydney morning herald“ objavio je opširnu analizu iz pera novinara Hamisha McDonalda. Novinar McDonald otkriva da je cijeli slučaj predstavljao u stvari operaciju jugoslavenske Udbe u suradnji s australskom policijom i australskom obavještajnom službom ASIO. Zavjeru je australskoj policiji otkrio jedan od zavjerenika, Vico Virkez koji je 8. veljače 1979. došao u policijsku postaju u sidnejskom predgrađu Lithgow i otkrio teroristički plan. Iste večeri sva šestorica navodnih terorista bili su uhićeni, a potom i osuđeni, dok je kao krunski svjedok Virkez dobio dvije godine. Vjerodostojnost Virkeza bila je upitna od samog početka, jer je održavao veze s jugoslavenskim generalnim konzulatom u Sydneyu. Te su činjenice zbog sigurnosnih razloga bile uskraćene obrani u sudskom procesu protiv preostale šestorice. Udbinu namještaljku u ovom „terorističkom aktu“ prvi je međutim još 1991. godine otkrio novinar jako gledane televizijski emisije na nacionalnom televizijskom kanalu ABC „Four corners“ Chris Masters. On je otkrio Virkeza u raspadajućoj Jugoslaviji, gdje se vratio odmah nakon odslužene skraćene kazne. Virkez mu je priznao da je Srbin imenom Vitomir Misimović i da ga je Udba ubacila među australske Hrvate kao agenta provokatora. U sudu se pak držao izjave koju mu je napisala sidnejska policija, na temelju koje su šestorica bila osuđena za terorističku zavjeru. Uza sve to tadašnji državni tužitelj John Hannaford 1994. godine odbio je zahtjev za reviziju procesa.

U međuvremenu pojavili su se nove informacije i dokazi da je cijeli slučaj bio Udbino djelo uz suradnju australske obavještajne službe i policije Novog Južnog Walesa. Najvažnije informacije dolaze od Johna Schindlera koji je u doba otkrivanja zavjere bio tehnički direktor balkanske operacije pri najtajnovitijoj američkoj obavještajnoj službi NSA, odnosno Nacionalnoj sigurnosnoj agenciji koja je prisluškivala i dešifrirala komunikacije jugoslavenskih službenih predstavništava u inozemstvu, uključujući i Australiju. Schindler je danas profesor nacionalne sigurnosti na Mornaričkom ratnom koledžu u Rhode Islandu O „Hrvatskoj šestorki“ kaže da je to bila klasična Udbina operacija i da uopće nema sumnje da je svima njima bilo podmetnuto. Čak mu je jedan bivši Udbin dužnosnik koji je bio upućen u operaciju priznao da je to bio veliki uspjeh Udbe, jer su tom namještaljkom uspjeli diskreditirati cjelokupnu hrvatsku zajednicu u Australiji. Što je još važnije, jer to cijelom slučaju daje novu dimenziju. Schindler je otkrio da je u Udbinoj namještaljki hrvatskoj šestorki sudjelovala australska obavještajna agencija ASIO (Australian Security Intelligence Organization) koja je prisluškivala telefonski razgovor Misimovića s jugoslavenskim generalnim konzulatom nekoliko sati prije nego što je kontaktirao policiju. „Sasvim sam siguran da je svaki australski obavještajac koji je u ASIO-u pratio hrvatsku emigraciju bio svjestan da je Udba duboko penetrirala u njihove organizacije, uključujući i Hrvatsko revolucionarno bratstvo. To je bila standardna Udbina tehnika“. Neovisno o slučaju „Hrvatske šestorke“ ova izjava visokopozicioniranog američkog obavještajca samo potvrđuje pretpostavke da je toliko u Hrvatskoj razvikana „Bugojanska akcija“ bila u stvari Udbino djelo, da bi se diskreditirala ne samo hrvatska emigracija kao ustaška nego i hrvatska nacionalna ideja.

Nakon što je prije 26 godina odbijen prvi zahtjev za reviziju procesa prošlog mjeseca je on opet osnažen zahtjevom Vrhovnom sudu Novog Južnog Walesa za sudsku istragu u tom predmetu. Zahtjev su podnijeli odvjetnik za ljudska prava i kazneno pravo u Sydneyu, Sebastian De Brennan i odvjetnica Helen Cook. U zahtjevu oni navode nove dokaze koji s više strana ukazuju da je “Sidnejskoj šestorki” bilo podmetnuto.

Dok se u Australiji očekuje da će drugi zahtjev za reviziju procesa protiv “sidnejske šestorke” konačno biti usvojen, u Hrvatskoj se s velikim zanimanjem očekuje da istraživač Udbinog djelovanja  Bože Vukušić na temelju dokumentacije iz arhiva svih jugoslavenskih obavještajnih službi obavi opsežan posao jer se radi po njegovim riječima o milijunima dokumenata koje treba obraditi. Precizirao je da se kolokvijalno Udba sastojala od pet obavještajnih službi, SDS-a (Služba državne sigurnosti), KOS-a (Konraobavještajna služba), VOS-a (Vojna obavještajna služba), SID-a (Služba za istraživanje i dokumentaciju) i TIOO-a (Teritorijalno izviđačko-obavještajna organizacija).

Vjekoslav Krsnik


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika