Podjeli

Odluka Predsjedništva Sabora iz travnja ove godine o iznajmljivanju Sabornice, u konkretnom slučaju za potrebe kongresa Europske pučke stranke, naišla je na žestoku osudu većine oporbenih stranaka, dok su je vladajući branili kao uobičajenu situaciju u parlamentima Europske unije.
Markantni SDP-ov ‘king-kong’, Peđa Grbin ustvrdio je kako je očito da u Hrvatskoj sve ima cijenu, pa tako i Hrvatski sabor, odnosno sabornica.

‘Mjesto u kojem bi se trebalo raspravljati i zakonima, Ustavu dobilo je svoju etiketu, barkod i cijenu, a sve u režiji HDZ-a. Jednom riječju – sramota’, poručio je taj, inače, obožavatelj ustašoidnog pjevača Marka Perkovića-Thompsona!

Dakle, za Peđu Grbina bi iznajmljivanje tog, eto, ‘svetog mjesta’ bilo pravo svetogrđe, neoprostiva uvreda za časne, vrijedne i radišne narodne deputate!
E, dragi naš Peđa, tu smo te čekali!

-Sramota je nama, čak i totalno apolitičnim tv-gledateljima, samo i pogledati vašu sablasno praznu Sabornicu uobičajenim ‘radnim danom’ a to su srijeda, četvrtak, petak-osim onih par sati kod glasovanja. Stoga smo precizno pobrojali nazočne kojih je u prosjeku bilo sramotno mizernih 14 od 150 i jednog.
Pardon, bilo ih je prosječno 13 jer su osebujnog predsjedničkog kandidata Ivana Pernara zaštitari na rukama iznijeli iz Sabornice.

Dakle, ponedjeljak i utorak su tradicionalno ‘neradni dani praznog hoda’ (dubokoumnih priprema za nadolazeću sjednicu???) a Sabornica je pristojno popunjena jedino na aktualnom satu kod prvog plenarnog zasjedanja i petkom tek par sati kod glasovanja o amandmanima.
E, to je uistinu sramota, naš ‘ustavotvorni’ Peđa!

Ako je u prosjeku prisutno samo 13 deputata udobno zavaljenih u kožnatim foteljama raskošne Sabornice, postavlja se logično pitanje gdje je onih preostalih, 151-13=138?
-Jesu li na važnim saborskim odborima, stručnim komisijama za ‘istraživanje ruda i gubljenje vremena'(Alan Ford), jesu li na bolovanju ili su možda u ‘šopingu’, jesu li po zagrebačkim kafićima, jesu li nedajbože kod svojih ljubavni-ca/ka…ili su jednostavno neodgovorni ‘markiranti’ koji sramotno primaju visoku plaću za svoj nerad?

-Konačno za njih, desetak prisutnih, Sabornica je uistinu preglomazna, mogli bi koristiti saborski kafić ili restoran za svoje jalovo ‘mlaćenje prazne slame’!?

Ustvari, iznajmljivanje neracionalno iskorištene Sabornice mogli bi usporediti s velebnom Spaladiun-arenom u Splitu izgrađenom jedino zbog rukometnog prvenstva koja danas bezuspješno traži potencijalne korisnike.
Slično splitskoj Areni i jezičavo bojno polje zvano Sabornica koristi se defacto tek za napetu utakmicu zvanu ‘aktualno prijepodne’ ili za onih par sati natjecanja u glasovanju rijetkim petkom; sasvim iracionalno!
-Kako bi bilo da poput prosvjetara i saborski ‘markiranti’ solidarno stupe u štrajk tražeći od vlade povećanje svojih primanja jer su ona višekratno niža od primanja hrvatskih europarlamentaraca, primjerice od primanja zaliječenog PTSP-ovca Freda Matića, hrabrog ratnika iz vukovarskog podruma!?
Kako bi to nakaradno izgledalo kad bi se ‘mali njonjo’ suprotstavio svom ‘velikom diktatoru’…bio bi to pravi smak demokracije!?

Ili, kakva bi neprocjenjiva državna šteta nastala kad bi oštro-kondžasta ministrica Blaženka Divjak podnijela ostavku u vladi zbog neispunjenih štrajkaških koeficijenata!?
-Nego, bilo bi dobro i veoma humano ali ne iznajmiti nego dopustiti zagrebačkim beskućnicima barem kratkotrajni boravak u raskošnoj Sabornici kako bi i ti članovi našeg demokratskog društva osjetili svu blagodat modernog kapitalističkog poretka:
Udobne kožne fotelje, klimatizirani prostor Sabornice, bogati a bagatelno jeftini restoran a la carte, ugodni i topli kafić s probranim napitcima, ‘makijato’, ‘kapučino’, …itd.

A zgodno bi bilo kad bi dragi nam zagrebački klošari doveli i svoj avangardni ‘bend’ poznat po nazivu ‘Kraljevi ulice’ koji bi svake ‘Nedjelje u 2’ mogao zamijeniti već dosadnog i politički ofucanog tv-Acu i time obogatiti sumornu jesensku shemu naše ionako reprizne, uistinu javne tv-kuće!
‘Kraljevi ulice’ bi mogli zapjevati davno poznati, omiljeni šlager u novom ruhu, a sve u čast ‘ustavotvorcu’ Peđi Grbinu, parafr.:

-Na vrh grada saborska mehana,
Iz nje viri glava nećešljana.
Nećešljana od silnoga pića,
To je kuća saborskih markića(markirant,od milja!).

-Iz kafane pijan ja izlazim, Svake čudne ulice nalazim, Lijevo, desno, nigdje moga stana, …….Evo našeg Peđe, punog maligana….itd.

Listopad 2019.                                             Damir Kalafatić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika