Podjeli

Poštovani čitatelji našeg istraživačkog portala, ponovno smo sa vama u još jednom serijalu iz Trogira. Trogir, biser našeg Jadranskog mora, koji je prečesto bio zanemaren, ali može se svrstati uz bok jednog Dubrovnika, Šibenika ili bilo kojeg drugog jadranskog grada. Jer Trogir po svojoj kulturnoj i materijalnoj baštini je nenadmašiv i možemo biti ponosni što smo dobili u naslijeđe od naših predaka.

U današnjem broju serijala baviti ćemo se lokalnim izborima i kampanjom koja je u punom zamahu. Gradsko izborno povjerenstvo je donijelo službene kandidature za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika i članove Gradskog vijeća Grada Trogira. Kandidati za gradonačelnika su Siniša Stojan, Ante Bilić i Ivan Šustić. Siniša Stojan predstavlja HDZ, Ante Bilić koaliciju SDP-HNS-HSU-HL, a Ivan Šustić građansku platformu Zajedno za Trogir. Iz konkurencije je ispala Emilija Ćudina iz Domovinskog pokreta zbog nedovoljnog broja potpisa.

Naša redakcija izražava žaljenje zbog toga što jedina žena među muškom konkurencijom neće biti kandidat za gradonačelnicu. Ali, nažalost politika je surovi muški svijet. Ukupno je osam lista za Gradsko vijeće. Hrvatska demokratska zajednica nije poštivala žensku kvotu na listi za Gradsko vijeće, pa će sukladno tome dobiti novčanu kaznu. Jedina hrabra žena je Ivana Viljac, koju ovim putem pozdravljamo. Kako doznajemo, ostale žene su odustale zbog više razloga. Nositelj liste Hrvatske demokratske zajednice je kandidat za gradonačelnika Siniša Stojan. Nositelj liste koalicije lijevih stranaka je aktualni gradonačelnik Ante Bilić.

Nositelj liste građanske platforme Zajedno za Trogir je Ante Škrobica. Nositelj liste Nezavisne liste Goran Piteša jest poduzetnik i sportski djelatnik Goran Piteša. Listu Hrvatske građanske stranke predvodi poduzetnik Tonći Višić. Hrvatsku stranku prava predstavlja kao nositelj njezin predsjednik Damir Zaradić. Marin Rožić, bivši djelatnik Brodotrogira nosi listu MOST-a. Domovinski pokret predvodi njezina predsjednica Emilija Ćudina. To je cjelokupna ponuda lista i stranaka koju će birači moći zaokružiti na lokalnim izborima 16.svibnja.

Zanimljiv kuriozitet je da na listi Nezavisne liste Gorana Piteše na drugom mjestu se nalazi Ivica Baturina, bivši kandidat za gradonačelnika iz 2017.godine. Po statutu HDZ-a automatski će biti brisan iz članova, kao i Tonći Višić koji predvodi listu Hrvatske građanske stranke. U razloge navedenih političara ne ulazimo, samo predviđamo da će biti iznenađenja, i u izborima za gradonačelnika i za članove Gradskog vijeća. Tko će to biti ostavljamo građanima Trogira na volju.

Bez Cenzure će postavljati pitanja mjerodavnima i tražiti ćemo odgovore na sve što vas zanima. Moramo pojasniti svim čitateljima da smo tražili odgovore od aktualnog gradonačelnika u vezi niza pitanja. Nažalost, nisu nam htjeli odgovoriti, pa vam to nismo mogli prenijeti. Nadamo se da ćemo sa novim gradonačelnikom i novom gradskom upravo biti veće sreće. Jer građani Trogira su zaslužili znati, kako se troši njihov novac i veću transparentnost i efikasnost gradske uprave. Svim kandidatima želimo sreću, a u idućem broju ćemo krenuti sa predstavljanjem kandidata. Veseli i zdravi bili!

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika