Podjeli

Poštovani čitatelji našega istraživačkog portala, donosimo vam još jedan serijal iz Trogira. Nakon održanih lokalnih izbora, dužni smo napraviti izbornu analizu nedjeljnih rezultata. Prije svega ćemo čestitati izbornim pobjednicima, a to je koalicija predvođena SDP-om i Ante Bilić za gradonačelnika Trogira. Pobjednici ovih izbora su iz stranke MOST koji su prvi puta ušli u Gradsko vijeće, i njima čestitamo.

Mi smo iznenađeni rezultatima izbora jer su građani Trogira poklonili apsolutnu većinu SDP-ovoj koaliciji, i oni u Gradskom vijeću imaju devet vijećnika. HDZ ima samostalno tri vijećnika, dok po jednog imaju Građanska platforma Zajedno za Trogir, Nezavisna lista Goran Piteša i MOST. Po svemu najveći gubitnik je Hrvatska demokratska zajednica, dok Zajedno za Trogir i NL Goran Piteša mogu biti razočarani, jer nisu ostvarili više mandata. Po prvi puta se dogodilo da u Trogiru neće biti drugog kruga za gradonačelnika, što je raritet.

Domovinski pokret, Hrvatska građanska stranka i Hrvatska stranka prava su liste koje nisu prešle izborni prag za jedan mandat. To je prije svega zbog nedostatka logistike, stranačke mašinerije, ali i financija za veći izborni rezultat. Problem je također duopol dvije najveće stranke u Trogiru. HSLS u Trogiru je ostao pasivan na ovim izborima. Hrvatska demokratska zajednica je doživjela najgori rezultat od prvih demokratskih izbora u Trogiru, što je razlog za veliku glavobolju.

Aktualni predsjednik HDZ-a Siniša Stojan koji je bio kandidat za gradonačelnika imao je 1380 glasova, što je nedostižno za 4165 glasova Bilića. Svima je jasno sada da Stojan nije uspio pomiriti frakcije, jer u kuloarima se spominje da je i na ovim izborima bilo sabotaža iz vlastitih redova. Ali, prije svega veliko nezadovoljstvo članova je zbog izborne liste na kojoj su se pojavila imena koja su vladala prije petnaest godina. Nedostajalo je mladosti i žena. A osim toga na listi je bilo članova bivše Komunističke partije, što je revoltiralo članove HDZ-a.

Bivši kandidat Ivica Baturina je optužio Stojana da je njega sabotirao prije četiri godine skupa sa Markom Ivkovićem i Nenadom Ugrinom. Danas Baturina nije ušao u Gradsko vijeće na listi poduzetnika Gorana Piteše. Da li će Stojan ponuditi ostavku ili mandat na raspolaganje, vidjeti ćemo narednih dana. Najveći uteg svakako u predizbornoj kampanji vlasništvo u privatnoj firmi i povezanost sa osuđenikom i bivšim dogradonačelnikom Trogira Vinkom Brkanom. Okolnosti su to koje ne idu na ruku u izbornoj utakmici u Trogiru.

U listopadu ove godine članovi Hrvatske demokratske zajednice u Trogiru će birati novo vodstvo koje će se suprotstaviti Anti Biliću. Tko će to biti danas je nepoznanica, ali najesen očekujemo nove kandidature. Pred novim predsjednikom će biti nimalo lagan zadatak stranku podignuti iz pepela. A prije toga imamo pred nama još jednu izbornu utakmicu, ovaj put za župana u drugom krugu. Snage će sučeliti sadašnji splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban iz redova HDZ-a i njegov suparnik Ranko Ostojić, kandidat i potpredsjednik SDP-a.

Naš portal je bio vrlo kritičan prema aktualnoj gradskoj vlasti, ali se pokazalo da trenutno Ante Bilić nema konkurencije u opoziciji. Izborna pobjeda od 66 % je pokazala da velika većina birača jest birala njegov program za naredno razdoblje. U Trogiru je izašlo na izbore oko 52 % birača. Što je visok postotak izlaznosti, a 48 % birača je ostalo doma razočarano politikom. Kako će situacija dalje razvijati, svakako ćemo vas informirati u slijedećim brojevima.

Veseli i zdravi bili!

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika