Podjeli

Prethodni dio teksta objavio je portal bezcenzure.hr:

https://bezcenzure.hr/vlad/krvnik-i-ratni-zlocinac-6-dio/

Dobio sam izvrtan komentar izjave ministra Grlić Radmana:

Da, tko želi, razumjet će. Dozvoljena je licencia poetica (lat.: pjesnička sloboda, JP), ali i igra imenicama, pa i glagolima: Počinio je ratni zločin(ac).

Pitanje je mogu li svi razumjeti i ako žele. Čitam kako premijer Poljske Mateusz Morawiecki upozorava da su dužnosnici u nekim zemljama EU-a čak govorili o tome kako bi se odnosi s Rusijom mogli vratiti na razinu prije rata.

https://kamenjar.com/poljski-premijer-treba-uvesti-prave-sankcije-rusiji/

Valjda oni isti koji su se nadali da će Predsjednik Ukrajine pobjeći iz Ukrajine, pa kad nije oni jadnici – uplašeni od Putinovih prijetnji, kao što su neki političari slični njima dali Hitleru Sudete oni bi danas davali Putinu ono što on želi.

To samo pokazuje koliko je bila sjajna ta igra imenicama i glagolima ministra Grlić Radmana.

Vjerovali ili ne doznao sam malo više o ministrovoj izjavi i doznao:

Govorio je u kontekstu razaranja u Mariupolju i teških zločina koje je počinio Putin i njegov režim, prispodobivši razaranja i strašne slike herojske obrane našeg Vukovara. Spominjao je Miloševića i velikosrpsku agresiju. Svega toga se Ministar dobro sjeća. Nitko to nije prenio. Lijevi mediji su krojili i prekrajali njegove riječi kako bi napravili karikaturu od ministra.

Sjećam se kako mi je svojevremeno prijatelj koji je znao Ministra odgovorio na pitanje o njemu:

U svijetu je puno licemjerja i bešćutnosti, zato nam je međunarodni poredak takav kakav jest. Ljudi nemaju hrabrosti reći da je car gol, ako je uistinu gol. No, Ministar je itekako svjestan uloge ministra i odgovornosti kao političara. Naravno da svojim izjavama ne želi pridonijeti možebitnoj ugrozi hrvatskih nacionalnih interesa i sigurnosti hrvatskih građana.

prijatelj mi je govorio o Ministru kao političaru. Ali njegova licencia poetica govori da je on više od političara. Zato sam poželio doznati nešto više o njemu. I našao sam intervju od 19. 8. 2019.; TKO JE, ZAPRAVO, GORDAN GRLIĆ RADMAN? Sanader ga nije volio, s Milanovićem je bio dobar, a Plenkoviću nije bio prvi izbor

Odmah mi padaju u oči njegove riječi kojima kao da je komentirao današnje iskonstruirane napade na njega:

“Očito još nisam naučio što znači vrebanje hrvatskih novinara, da se svaka moja riječ važe i da će me se svatko moći dokačiti. Trebao bih naučiti govoriti jezikom koji bi bio dopadljiv svima, a uvijek postoje različite percepcije”, komentira  nam Gordan Grlić Radman, a na opasku da nije oprezan reći će: “Hvala vam na tome” i pojasniti: “Vjerujem da čovjek mora pokazati svoju prirodu. Biti diplomat znači biti uvijek pozitivan, dati najbolje od sebe, ja težim harmoničnosti, ali diplomacija i vođenje ministarstva su dvije različite stvari.” Sebe će opisati kao osobu koja je u emocionalnim i racionalnom balansu: “Netko isijava akademsku hladnoću, netko je energičan. Kao predavač nisam nikad imao negativnih reakcija, i od racionalnih Nijemaca sam uvijek dobivao pozitivne reakcije. I sadržajno, i vizualno, i gestama trudim se biti svoj, nisam tip koji drži figu u džepu. Svaki stil ima svoju cijenu, ako ste skloni nekonvencionalnom, poput mene, onda vam se gleda svaki mig, kako držite ruke. Nisam i ne želim biti robot.” Intervju na N1 koji je izazvao prosvjede Slovenaca doživio je kao relaksirani razgovor…

A najavljena je na neki način i licenicia poetica;

… pokazao sklonost poslovicama: “Imadoh, ne znadoh, kad izgubih – saznadoh”, a otkrio je i svoje životne maksime: “Tko tiho postupa, daleko stiže” i “Nikad ne gunđaj, već napravi”.

Impresionira:

S pokojnim profesorom dr. Žarkom Dolinarom, znanstvenikom, stolnotenisačem i svjetskim putnikom, koji je nakon izbacivanja s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu ostvario značajnu karijeru u Baselu, i Markom Turinom osnovao je Alma Matris Alumni Croaticae, udruženje hrvatskih sveučilištaraca izvan domovine, čiji je počasni predsjednik bio i nobelovac Vladimir Prelog. Dolinara ministar Grlić Radman smatra svojim velikim životnim uzorom, posvetio mu je i knjigu: “Zatajil te ne bum nikad”, od njega je dobio najvažniji životni savjet: “Najskuplji je uludo utrošeni dan, s glupim ljudima.”

Postaje i predsjednik Hrvatske kulturne zajednice – a upravo će ona biti ključna za njegov politički angažman kad u osvit demokratskih promjena 1988. zovu povjesničara Franju Tuđmana da održi predavanje. Tuđman je, kako je ispričao, i njega i suprugu nagovarao da se vrate. Nakon sedam godina života u Švicarskoj vratili su se na dan Krvavog Uskrsa, kad su pale prve žrtve (…)

Andrija Hebrang, bivši ministar zdravstva, danas će reći kako cijeni što je Grlić Radman imao hrabrosti vratiti se u Hrvatsku, i to kad su drugi bježali. “On je pomogao da se širi istina o ratu u Hrvatskoj koja je bila u totalnoj medijskoj blokadi. Njega su Švicarci poznavali i prihvaćali. Osnovali smo Odjel za evidentiranje zločina nad civilima, pribavili smo dokumentaciju o stradanjima 12 policajaca u Borovu Selu, obdukcijske nalaze iz kojih se vidjelo da mnogi od njih nisu imali rane opasne po život, ali su preminuli jer im je uskraćena medicinska pomoć.”

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/tko-je-zapravo-gordan-grlic-radman-sanader-ga-nije-volio-s-milanovicem-je-bio-dobar-a-plenkovicu-nije-bio-prvi-izbor-9247643  

Tako me je Ministar naučio kako je dozvoljena licencia poetica, ali i igra imenicama, pa i glagolima.

Ali sada, zapravo, nisam siguran tko želi njegovu smjenu!

Josip Pečarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika