Podjeli

Zagreb, 11. ožujka 2021. – Klub Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru podržao je pripadnike ukrajinske nacionalne manjine u njihovom zahtjevu za donošenjem Deklaracije o osudi Holodomora kao genocida nad ukrajinskim narodom te su zatražili vraćanje deklaracije na dnevni red Hrvatskog sabora. U svjetlu stoljetnih veza i prijateljstva Ukrajinaca i Hrvata, kao i suosjećanja s ukrajinskim narodom, pozvali su sve zastupnike da potpišu zahtjev za uvrštavanjem prijedloga o usvajanju o Deklaracije na dnevni red Hrvatskog sabora.

„Pred hrvatskom javnošću još ćemo jednom ponoviti da je 1932. i 1933. godine pod monstruoznim crvenim terorom režima Josifa Visarionoviča Staljina, više od 7 milijuna Ukrajinaca namjerno ubijeno sustavnom kampanjom izgladnjivanja. Smatramo kako se nikada dovoljno nije osudio niti ovdašnji komunistički teror u ratu i poraću, ali niti zločini tijekom 45 godina totalitarne SFRJ, pa je nažalost logično da nismo imali snage osuditi niti još masovnije zločine koje je pretrpio ukrajinski narod. Posebno je cinično da su se zločini pokušavali opravdati Marxovom teorijom klasne borbe i načelom diktature proletarijata, a u ovom slučaju na taj su način fizički eliminirani milijuni Ukrajinaca koji su bili sve samo ne bogataši i uglednici“, ovom je prigodom izjavio Marko Milanović Litre, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista.

„Brojne zemlje rezolucijama već su osudile Holodomor kao genocid nad ukrajinskim narodom, od Sjedinjenih Američkih Država, preko Vatikana, ali i Poljske, Mađarske, Portugala, Australije, Kanade, Meksika i brojnih drugih, te ne vidimo zapreku da to učini i naš državni parlament. Na taj bi se način osudio i širi kontekst komunističkih zločina kojih je žrtva bio i hrvatski narod, ali i ukupno preko 100 milijuna ljudi tijekom 20. stoljeća. Sve to je u skladu i s Rezolucijom Vijeća Europe 1481. u kojoj se osuđuju zločini totalitarnih komunističkih režima. Nemojmo propustiti donijeti ovu Deklaraciju jer je riječ o jednoj od povijesnih opomena kojima moramo upozoriti buduće generacije da ljudska prava i slobode ne smiju biti gažene zbog nekih tobožnjih viših ciljeva i da demokraciji i ljudskoj slobodi nema alternative“, dodao je Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i dogradonačelnik grada Vukovara.

Hrvatski sabor

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista

Trg Sv. Marka 6

10000 Zagreb


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika