Podjeli

Kronološki gledano sredinom 2016. godine lov na bivšeg prvog potpredsjednika Vlade RH i bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka izgledao je ovako:

 

 • 11.svibnja 2016. SDP traži ostavku ili pokreće opoziv prvog potpredsjednika Vlade RH,

 • 18.svibnja 2016. predsjednik SDP-a Zoran Milanović izvijestio je da je njegova stranka pokrenula proceduru opoziva prvog potpredsjednika Vlade RH,

 • 21.svibnja 2016. HNS će glasati za prijedlog SDP-ovog opoziva,

 • 26.svibnja 2016. Božo Petrov: “Da, Karamarko mora otići iz Vlade!”,

 • 26.svibnja 2016. šest  MOST-ovih ministara i potpredsjednik Vlade u telefonskoj sjednici glasali su za opoziv Karamarka te najavili da će u Saboru glasati za opoziv Karamarka,

 • 28.svibnja 2016. Sabor HDZ-a – Plenković: “Stranka ne smije biti talac jednog čovjeka”,

 • 1.lipnja 2016. HRID za opoziv Karamarka,

 • 3.lipnja 2016. Nikola Grmoja: “Karamarko je kriv za sve”,

 • 4.lipnja 2016. Karamarko: “Brkić je samo stavio na stol ideju da se povučem, ali nije me kritizirao”,

 • 5.lipnja 2016. Stjepan Mesić: “Karamarko je u političkom smislu mrtvac koji hoda, ali on to još ne razumije”,

 • 7.lipnja 2016. Stipe Petrina: “Karamarko i dalje želi spasiti sebe, imat ćemo šizofrenu situaciju”,

 • 7.lipnja 2016. Premijerov savjetnik Stjepo Bartulica: “Karamarko je kriv za sve”,

 • 7.lipnja 2016. Šeks: “Karamarko možda i sruši Oreškovića, ali neće na čelo Vlade”

 • 8.lipnja 2016. HDZ-ovi europarlamentarci Šuica, Maletić, Plenković i Stier istaknuli su u pismu HDZ-ovim saborskim zastupnicima da je interes države, Vlade i stranke ispred bilo kojeg pojedinca i pozvali ih na glasanje po savjesti. Podršku im je dao i Gordan Jandroković!,

 • 15.lipnja 2016. Karamarko je podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade RH te pozvao Oreškovića i Petrova da podnesu ostavke,

 • 16.lipnja 2016. Živi Zid za opoziv Oreškovića i raspuštanje Sabora,

 • 19.lipnja 2016. Dalija Orešković: “Slučaj Karamarko je definicija sukoba interesa”,

 • 20.lipnja 2016. Plenković: “Pozivam Karamarka da idemo na izbore u HDZ-u”,

 • 21.lipnja 2016. Karamarko podnio ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a.

U prenesenom značenju doslovno nepunih pet godina hrvatska javnost živjela je u zabludi osim rijetkih koji su vjerovali u nevinost bivšeg lidera HDZ-a, a ne u konstrukciju kako je Tomislav Karamarko kriv za sve i u njegovom slučaju nije vrijedilo pravilo presumpcije nevinosti. Lovom na vještice Karamarkova politička karijera nakon pet pobjeda u nizu (predsjednički izbori, parlamentarni izbori, lokalni izbori i dva puta europarlamentarni izbori) promptno je zaustavljena nakon što se cijeli politički establishment ustao na zadnje noge i vršio pritisak putem mainstream medija i prije donesene odluke Povjerenstva o “potencijalnom” sukobu interesa koje je imenovala Milanovićeva saborska većina.

Osim optužbi da je Tomislav Karamarko bio kriv za sve još veće vrijeđanje zdravog razuma bilo je za gledati kada je MOST doveo za predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, a Tomislavu Karamarku kao pobjedniku parlamentarnih izbora 2015. godine uvjetovali su nestranačkog premijera RH i nisu mu dozvolili da postane predsjednik Vlade RH. Konačna uloga MOST-a razotkrivena je sa izjašnjavanjem o opozivu Karamarka. Kada smo pomislili da je to sve što smo mogli vidjeti u hrvatskoj političkoj areni politički establishment pobrinuo se da MOST koji je bio za opoziv Karamarka nakon izbacivanja iz Vlade RH od strane Andreja Plenkovića bude zamijenjen u preslagivanju s HNS-om koji je podržao pokretanje opoziva Karamarka nakon pokretanja inicijative Milanovićevog SDP-a. No, to nije sve jer u pozadini uz koaliciju HDZ – MOST i prilikom preslagivanja HDZ – HNS nalazio se i SDSS koji nije bio jedino u Karamarkovoj Vladi. U preslagivanju je sudjelovao i bivši predstojnik Ureda premijera RH Tomislav Saucha iz ere Zorana Milanovića.

 

S odmakom od lipnja 2016. godine u ožujku 2021. godine cijela hrvatska javnost može doći do zaključka kako je Tomislav Karamarko bio nevin jer Upravni sud u Zagrebu presudio je:

 

 1. Poništava se odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske Broj: 711-1-1008-P-163/16-36 od 15.lipnja 2016.

 

 1. Poništava se odluka o pokretanju postupka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Republike Hrvatske Broj: 711-I-834-P-163/16-09-1 od 18.svibnja 2016.

 

 1. Nema uvjeta za pokretanje postupka za odlučivanje o sukobu interesa tužitelja zbog povrede načela djelovanja.

 

 1. Nalaže se tuženiku, OIB: 60383416394, da u roku od 15 dana od dostave pravomoćne presude nadoknadi tužitelju OIB: 08405968041, troškove upravnog spora u iznosu od 13.281,25 kuna sa zakonskim zateznim kamatama, koje ako tuženik dobrovoljno ne plati trošak u određenom roku, teku od dana donošenja presude do isplate, po stopi koja se određuje za svako polugodište, uvećanjem prosječne kamatne stope na stanja kredita odobrenih na razdoblje dulje od godine dana nefinancijskim trgovačkim društvima izračunate za referentno razdoblje koje prethodi tekućem polugodištu za tri postotna poena.

 

 1. U preostalom dijelu zahtjev tužitelja za naknadom troškova upravnog spora se odbija.

Uostalom, svakom političkom laiku mora biti jasno da se Tomislavu Karamarku nakon presude Upravnog suda u Zagrebu neće javno ispričati Zoran Milanović čiji je SDP pokrenuo opoziv jer bi tadašnja inicijativa bila besmislena i kompromitirana, kao niti Božo Petrov koji je sa svojom politikom promašenih dijagnoza o Tomislavu Karamarku i gubitku arbitraže INA – MOL definitivno pao na ispitu nakon presude Upravnog suda u Zagrebu ili Dalija Orešković jer bi javnom isprikom potvrdila da je bilo riječ o neviđenom presedanu režiranom na velikom ekranu s ciljem zaustavljanja nevinog čovjeka, ali postavlja se retoričko pitanje zašto se o nevinosti Tomislava Karamarka aktualni vrh HDZ-a ne oglašava nakon što se presudom Upravnog suda u Zagrebu ustanovilo da je bivši predsjednik HDZ-a i bivši prvi potpredsjednik Vlade RH štitio nacionalne državne interese?

S obzirom da stranka nije bila talac jednog čovjeka, već da je taj čovjek zapravo bio nevin što sam cijelo vrijeme ustrajno tvrdio došlo je vrijeme u političkom i ljudskom smislu da Andrej Plenković pozove Tomislava Karamarka u središnjicu HDZ-a i ispriča se pobjedniku svih dosadašnjih izbora, a zatim zajedno najave povratak Tomislava Karamarka u vrh HDZ-a i Vladu RH. Ako je Andrej Plenković mogao vratiti Martinu Dalić u Podravku neovisno o njenim referencama i ostavkama u Vladi RH nema razloga da ne učini isto sa Tomislavom Karamarkom i pritom ga vrati u vrh HDZ-a i Vladu RH budući da je isti dokazao svoju nevinost. Tim potezom Andrej Plenković pokazao bi da je i on samo čovjek koji je pogriješio prilikom isticanja vlastite ambicije u trenutku kada se vršio lov na Tomislava Karamarka umjesto da je podržao bivšeg predsjednika HDZ-a. Ujedno bi dokazao kako zna cijeniti kada ga je bivši predsjednik HDZ-a poslao u EU parlament tijekom dva mandata.

Sanjin Baković dipl.ing.


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika