Podjeli

Uspomeni na prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana posvećena je knjiga:

J. Pečarić, Prof. dr, sc. Miroslav Tuđman, Portal dragovoljac.com, 2021., a o njemu je bilo riječi i u mojoj knjizi:

J. Pečarić, Ankica Tuđman, Zagreb, 2021., str. 335.

Ova tribina je najavljena u tekstu ČESTITKE ZA 30. OBLJETNICU MEĐUNARODNOG PRIZNANJA RH.

(https://www.dragovoljac.com/index.php/razno/29223-cestitke-za-30-obljetnicu-medunarodnog-priznanja-rh):

Vjerojatno najdražu čestitku povodom tridesete obljetnice priznanja RH hrvatskim političarima i mnogim drugim u Hrvatskoj poslala je Predsjednica Vlade RS Ana Brnabić:

“Da nije bilo stradanja Srba od 1941. do 1945. godine i da nije bilo pokliča ”Za dom spremni” ponovo 1991., ne bi bilo ni RS”

https://narod.hr/svijet/nizozemska-za-sankcije-dodiku-i-vlastima-rs-a-pogledajte-akademiju-na-kojoj-je-bio-pupovac

Puno puta sam konstatirao da se sluganski odnos mnogih u RH prema svjetskim moćnicima pokazuje korištenjem laži upravo o:

1.    Blaženom Alojziju Stepincu

2.    Radnom logoru u Jasenovcu

3.    Pozdravu Za Dom spremni

S obzirom da je poznato da je LAŽ NAJVIŠE POMOGLA SRBIMA U NJIHOVOJ POVIJESTI kada se to koristi i u RH nema dvojbe čijim interesima služe oni u Hrvatskoj koji održavaju ove laži.

Zapravo oni kojima se danas klanjaju mnogi u RH nisu htjeli nezavisnu Hrvatsku pa su joj na početku Domovinskog rata zabranili samu obranu (Embargo na uvoz oružja). Kada su hrvatski branitelji predvođeni velikim HRVATSKIM predsjednikom akademikom Franjom Tuđmanom ipak stvorili neovisnu Hrvatsku, bijesni svjetski moćnici mu nisu došli na sprovod. Zajedno sa poslušnicima među ‘hrvatskim’ političarima proganjali su generale koji su se s drugim braniteljima drznuli da izbore Hrvatsku i to na tako užasan način da su od naci-fašističke agresorske vojske napravili vojsku zečeva. Zbog tog strašnog genocida – stvaranja zečeva od ljudi – sudili su hrvatske branitelje po svakojakim ‘sudovima’. Uloga Miroslava Tuđmana u poznatom Pismu VSUN-a akademika i biskupa je velika. Naime, na Tuđmanov prijedlog skupljali smo i supotpise i bilo ih je više od 4000.

A u svezi s ‘čestitkom’ Predsjednice Vlade RS Ane Brnabić spomenut ću da je prof. Miroslav Tuđman još 2002. na predstavljanju moje knjige „Brani li Goldstein NDH?“ govorio o danas tako očitoj podjeli u Hrvatskoj na one koji zastupaju srbo-komunističku paradigmu u povjesti (tzv. Legaliste) i one koji zastupaju hrvatsku paradigmu tzv Revizioniste, a poznato je da je onim prvima, i njima sličnim političarima, najveći revizionist bio akademik Franjo Tuđman. Miroslav je taj govor objavio u Glasu Koncila i u svojoj knjizi koja je bila literatura na doktorskom studiju Filozofskog fakulteta. Kasnije su mi oko jednog teksta o Jasenovcu pomagali i Miroslav i gđa Ankica Tuđman. Ako govorimo o ZDS iz Brnabićine ‘čestitke’ spomenut ću samo kako na njegovom Filozofskom fakultetu nisu bili sretni kada smo Miroslav i ja viđeni zajedno u Čavoglavama. A da ne spominjemo što su o ZDS izjavljivali Stjepan Tuđman i njegova kćer.

https://bezcenzure.hr/vlad/tribina-povodom-godisnjice-smrti-prof-dr-sc-miroslava-tudmana/

O tome sam pisao i u tekstu ZNANSTVENICI GODINE: BANIĆ I ELEZOVIĆ, 4.

https://bezcenzure.hr/vlad/znanstvenici-godine-banic-i-elezovic-4/

Naime ovi hrvatski znanstvenici su dali matematički dokaz da je popis u Jasenovcu obična krivotvorina. Da se usvojilo ono o čemu je čak i svoje doktorande učio prof. Tuđman još 2002. godine, hrvatska vlast ne bi ulagala tolike novce u krivotvorine JUSP-a Jasenovc. Osim ako je to njihov osobni interes.

Međutim ovdje ću se posebno osvrnuti na moju neobičnu znanstvenu suradnju s prof. Tuđmanom.

Zapravo naša suradnja se odnosila na Tuđmanova istraživanja Heapsovog zakona. Naime, Tuđman je počeo s tim istraživanjima s kolegama s katedre i prikupljene podatke su objavili:

Tuđman, Miroslav; Boras, Damir; Mikelić, Nives: Zakon o veličini vokabulara teksta. Heapsov zakon i određivanje veličine vokabulara tekstova na hrvatskom jeziku. Dokumetacija., 2004.

Kolega Tuđman nije želio da ta istraživanja stanu na tome, pa se obratio meni. Zapravo i sam se pitao zašto je pitao mene kada znam koliko ima na njegovom Odsjeku kolega koji su završili FER, kao npr. koautor u tom radu Damir Boras, ili Matematiku. Ja sam magistrirao elektrotehniku i doktorirao matematiku, a Profesor Tuđman nije.

I sam sam više puta govorio o tome koliko sam tada bio iznenađen kada sam vidio njegovo izračunavanje konstanti za Heapsov zakon za hrvatske tekstove. Upozorio sam ga da bi se mogla koristiti metoda najmanjih kvadrata. Pokazalo se da su njegove konstante bile praktično one koju je dala ta metoda. To je koristeći metodu najmanjih kvadrata izračunala jedna moja kolegica matematičarka, a prof. Tuđman joj je nudio da bude koautor s njim na tom radu. Ona nije prihvatila, a poslije sam se neprijatno iznenadio kada sam ćuo da su se neki drugi s Miroslavovog Odsjeka ljutili na njega jer oni nisu bili koautori. Vjerovali ili ne? Naime, Miroslav je tada rad u kome su dana takva istraživanja u Kojima smo mu mi pomogli objavio sam:

Tuđman, Miroslav, Zakon o veličini vokabulara teksta Heapsov zakon i određivanje veličine vokabulara tekstova na hrvatskom jezikuDruštvena istraživanja : časopis za opća društvena pitanja, 14 (2005), 1-2; 227-250

Prof. Tuđman nije reagirao na te priče oko njegovog rada i pokušaja osude njegovih kolega zato što se nisu mogli potpisati na rad u kome smo mu pomogli moja kolegica i ja.

Vjerojatno ih je iznenadio kada je pred umirovljenje reagirao 9. svibnja 2016. pismom članovima Odsjeka o lažima protiv njega u kojima su sudjelovali profesor dr. sc. Vladimir Mateljan i prof. dr. sc. Nives Mikelić Preradović, a koje je poslao i tadašnjem dekanu FF-a. Zanimljivo je znati da je kolegici Mikelić Preradović magistrirala kod prof. Tuđmana, a doktorirala kod Tuđmanovog doktoranda Damira Borasa. Poznato je da je Borasu trebalo 15 godina da bi u 48. godini života uspio doktorirati. Posebno su zanimljiva pisma prof. Tuđmana oko jednog nastupnog predavanja.

Naime kada je prof. Mikelić Preradović napisala prijedloge za nastupno predavanje prof. Tuđman piše:

Moram Vam odmah reći da ni ja, koji već više od dvadeset godina držim ove kolegije, ne bih znao i mogao se pripremiti za ovako zadane  teme u predviđenome roku od 10 dana. (…) Ovakav izbor tema,  s ovako zadanim tumačenjima, smatram izravnom kritikom mojega načina prezentacije sadžaja kolegija koje držim, jer impliciraju poruku da program nije dobar, a teme  ovih kolegija nisu na primjeren način prezentirane studentima.

Vjerovali ili ne, na to je kolegica napravila kozmetičke izmjene prijedloga narugajući se tako svom mentoru za magistarski rad jer eto kosmetiče promjene će omogučiti Tuđmanu da on to ipak može pripremiti za tih 10 dana.

Vjerujem da se na sve načine htjelo zaustaviti istinski znanstveni rad koji je vodio Tuđman, pogotovu kada se uvidjelo da se na te radove neće moći potpisivati oni koji na njima nisu ni radili. Kako je prof. Tuđman bio zauzet jer je tada bio i saborski zastupnik uspjelo se u eliminiranju njegovog načina i pravca rada na Odsjeku.

Naravno, oni kojima je u interesu da se na tom Odsjeku radi u Tuđmanovom pravcu pokrenuli su njegov izbor za profesora emeritusa. Tu je najzaslžnija bila prof. dr. sc. Jadranka Lasić Lazić.

O tome izboru sam pitao tadašnjeg vrš. duž. dekana prof. dr. sc. Željka Holjevca. On mi je odgovorio:

„A što se tiče Vaše napomene da je „prof. Tuđman bio predložen i za profesora emeritusa i to nije realizirano“, skrenuo bih Vam pozornost da je na sjednici Fakultetskog vijeća 28. ožujka 2017. u tajnom glasovanju većinom glasova i bez rasprave bilo odlučeno da se prihvaća prijedlog Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti i predlaže Senatu Sveučilišta da se prof. dr. sc. Miroslavu Tuđmanu dodijeli počasno zvanje professor emeritus. Sjednicu sam osobno vodio kao tadašnji o.d. dekana Filozofskog fakulteta, a to se može i provjeriti u zapisniku sjednice koji je dostupan na web stranici Fakulteta.“ 

Uslijedio je i moj odgovor:

“Naravno ja znam za tu odluku iz 2017. godine. A profesor Tuđman do smrti nije izabran! Zar doista mislite da nije bilo dovoljno vremena?

Zato sam u više navrata u svojim tekstovima spominjao to da bi se razjasnilo zašto se to dogodilo.”

Veliki broj pisama pod naslovom: JOŠ UVIJEK NE ZNAMO ZAŠTO PROF. TUĐMAN NIJE BIO PROFESOR EMERITUS!? poslao sam predstojniku Tuđmanovog Odsjeka na FF-u.

Ni na jedno nisam dobio odgovor!

Iako zbog zauzetosti prof. Tuđmana nisam odmah nastavio izravnu suradnju s njim nastavio sam s njegovom suradnicom koja nam je sugerirala rad na drugim zakonima koje koriste u informacijskim znanostima.

Zapravo prof. Tuđman je u e-mailu od 29. 6. 2017. konstatirao u svezi s natječajem za njen izbor na Filozofskom fakultetu:

Očito je da nisu pošteno proveli natječaj, ali nisam siguran da bi bilo koja normalna osoba htjela raditi u takvu okruženju…  U takvoj sredini sigurno ne bi mogla biti zadovoljna.

Tada sam prihvatio njenu sugestiju za rad na tim zakonima. Kada se pokazalo koliko je dobra bila ta sugestija u nevjerici sam je više puta pitao:

Zar je moguće da Te je s njima upoznao Miro, a ne neki od profesora kao što su Boras i Mateljan, koji su završili FER ili Matematiku?

Da, iako sam davno surađivao s Mirom na Heapsovom zakonu ipak me je čudilo da je od njega doznala za te druge zakone, a ne od kolega s Odsjeka koji su završili FER Ili Matematiku.

Iz te suradnje tiskan je veliki broj radova, jer se u to uključilo i više mojih suradnika iz Hrvatske i drugih zemalja. Tako ona danas ima H-indeks 10 što je mnogo više od drugih članova odsjeka sa FF-a.

Rezultati su bili takvi da su me – zbog njih – iz časopisa Entropy (Impact Factor: 2.494 (2019); 5-Year Impact Factor: 2.530 (2019)) pozvali u svoj Editorial Board, a i nju pozivaju u drugim časopisima pa je i recenzent za poznati časopis Scientometrics,

Nisam odustajao ni od nastavka rada s Mirom na Heapsovom zakonu, Miro mi piše 5. 1. 2019.:

Joško,

Hvala ti na interesu i želji da urediš Heapsov zakon. No, sada sam na Braču, i koristim vrijeme do početka rada Sabora da završim jedno veliko poglavlje – analize Praljkove presude. Ne mičem se od stola i još ove godine nisam izašao iz kuće…

Pozz

Miro 

Rezultat Tuđmanove profesure i mentorstva izgleda danas tako da Mirova suradnica na Scopusu ima 290 citata: a tri redovita profesora koje sam spominjao a koji su vodeće osobe Sveučilišta i Odsjeka zajedno 255.

Josip Pecarić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika