Podjeli

Dok pola milijuna umirovljenika razmišlja kako od onoga što se naziva mirovina nakon plaćanja režija i lijekova rasporediti ostatak, ako ga uopće ima, za makar jedno toplo jelo dnevno. Nadrealno zvuče izljevi oduševljenja koji dolaze od Višnje Fortune MUH, Jasne Petrović SUH i Silvana Hrelje koji su sa Vladom navodno dogovarali, potonji podržao, isplatu 13. mirovine, ali ne znaju kakvu, ni kada bi se to dogodilo.

Naprosto je nevjerojatno koliko se predstavnici SUH-a i MUH-a, kao i jedini saborski zastupnik umirovljenika trude uvjeriti javnost, posebno umirovljenike, kako je njima zapravo dobro samo što to oni ne vide. Kao argumenti iznose se razne statistike koje istrgnute iz konteksta zapravo vrijeđaju zdrav razum. Potpuno je promašeno uvjeravati nekoga da mu je bolje, da su mirovine nikada veće, pa onda u istoj rečenici potvrditi kako nikada nije bilo više umirovljenika sa mirovinom ispod linije siromaštva kojima Vlada pomaže sa već 6. paketom.

Nema te statistike koja može demantirati činjenicu da oni koji danas idu u mirovinu sa prosječnom plaćom imaju gotovo dvostruko veću mirovinu od onih koji su uz isto tako prosječnom plaćom otišli u mirovinu prije 5, 10, 15 ili više godina. Riječ je o cca 800 tisuća umirovljenika od kojih cca 700 tisuća ima mirovinu do 450 EUR, a trebali bi imati do cca 850 EUR. Predsjedati Nacionalnim vijećem za umirovljenike i starije osobe (NV), a nikako ne staviti kao prvu točku dnevnog reda povećanje mirovina sa novim izračunom za sve uz ukidanje penalizacije svima sa navršenih 65 godina života je jasan znak da osoba koja predsjedava NV (Višnja Fortuna MUH) ili trguje interesima umirovljenika, ili ne  kreira dnevni red što bi značilo da je nečiji „lutak na daljinski“ ili je jednostavno nesposobna.

Nema drugog načina da se isprave greške iz ranijih godina izuzev da se novim izračunom mirovina za sve koji su otišli u mirovinu pod istim uvjetima poravna i sa iznosima. To se na bazi 75-80% neto plaće kroz 10 najboljih godina po prijedlogu Platforme Umirovljenici zajedno može i mora uraditi odmah uz istovremeno ukidanje penalizacije svima sa navršenih 65 godina života. Uz navedeno se kao sastavni dio prijedloga treba odrediti AVM od 17 EUR za svaku godinu radnog staža radi utvrđivanja najmanje moguće mirovine po godinama staža. Dok se ne uradi novi izračun za sve ne treba sa Vladom pričati ni o čemu drugom niti je NV trebalo započeti i jednu sjednicu ako navedeni prijedlozi nisu prva točka dnevnog reda i tako sve dok se navedeno ne riješi. Tek nakon toga sa Vladom možemo razgovarati o raznim šarenim paketima, 6 mjeseci po rođenom djetetu, 13. mirovini ili bilo čemu drugom…

Neshvatljivo je nerazumijevanje ili ipak samo izostanak empatije prema više od pola milijuna umirovljenika koji gladni sjedaju za stol razmišljaju isključivo o tome što imaju za „glavno jelo“ dočim Vlada nakon „obilnog ručka ili večere“ uz pomoć „predstavnika umirovljenika“ u NV sa gladnim umirovljenicima uporno želi razgovarati samo o „desertu“.

U Zagrebu, 05.10.2023.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika