Podjeli

PRIOPĆENJE

DORH-ovo djelovanje je uvreda za zdrav razum

Pompozna pravosudna akcija koja je u tijeku, u kojoj se uhićuje međimurskog župana i jednog saborskog zastupnika, nova je razina manipulacije u režiji Državnog odvjetništva i Plenkovićeve Vlade.

 

Moje političko djelovanje protiv korupcije je poznato, i zato nema potrebe naglašavati da svako kršenje zakona mora biti sankcionirano.

 

Međutim, ovo konstruiranje i napuhavanje bagatelnih i bizarnih prijestupa u velike kaznene slučajeve apsurdno je, štetno, ali i opasno za Hrvatsku i njezinu budućnost. Dva odvojena slučaja stavljati u isti kontekst samo zato što su obojica osumnjičenika iz Međimurja nerazumno je i pokazuje kampanjsko, a ne zakonsko djelovanje represivnog aparata. Je li možda cilj jednu od najuspješnijih hrvatskih županija pretvoriti u Županiju slučaj te je oblatiti!?

 

Uhićivati župana za 10 tisuća kuna, i navodno ga mjesecima prisluškivati, izvan je svakog razmjera, jer njegovo prisluškivanje i sama policijska akcija u 6 sati ujutro i privođenje iz obiteljskoga doma, Hrvatsku je koštala nekoliko stotina tisuća kuna.

 

Nekoliko sati vožnje ministra Marića s ogromnom jahtom košta najmanje 10 tisuća kuna, a on se danima vozio jahtom, što je eklatantno kršenje svih normi, i za državnog dužnosnika nedopušteno primanje dara visoke vrijednosti.

 

Popis afera po kojima se uopće ništa ne događa dugačak je:

 

–      Borg, gotovo milijardu kuna

–      Privatizacija Croatia osiguranja, 3 i pol milijardi kuna, kaznena prijava već osam godina skuplja prašinu u DORH-u

–      Krš-Pađene, dvije milijarde kuna

–      Danko Končar i Brodotrogir, u koji je država uložila 380 milijuna kuna, i nitko ne zna gdje je taj novac potrošen

–      Agrokor, više od milijardu kuna

–      Bivši direktor zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić je proglašen nesposobnim za suđenje prije nekoliko godina, a uredno se kreće gradom, putuje automobilom po 600 kilometara u jednom danu te se i kandidira na izborima

–      itd.

 

Postavlja se pitanje, reagiraju li državna tijela samo na male iznose, kao na primjer od 10 tisuća kuna, a kod velikih iznosa, gdje su u pitanju milijuni ili milijarde, ne da ne djeluju, već štite te počinitelje?

 

Nadalje, ako je kazneno djelo to što je župan Posavec zaposlio referenticu u svoju Županiju, što je onda zapošljavanje Dragana Crnogorca, bivšeg suradnika Milorada Pupovca, na plaću od 15 tisuća kuna u Plinacru, a da na posao uopće ne dolazi?

 

Što je, pak, sa zapošljavanjima u sudstvu, kao na primjer imenovanje sucem sina bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse? Javno je objavljen nedopušteni utjecaj tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Sesse na drugu sutkinju kako bi njegov sin postao sucem – je li to kazneno djelo?

 

Uostalom, jesu li kaznena djela imenovanja uprava državnih tvrtki? Općepoznato je da se ni jedno imenovanje ne događa bez suglasnosti premijera Plenkovića.

 

Način djelovanja DORH-a jest protuzakonit i selektivan, te ima za cilj uplašiti svakog hrvatskog građanina koji se suprotstavlja vladajućim strukturama. Jer, uhićenja nemaju ni zakonske logike, niti slijede ikakva pravila. Ovakva uhićenja imaju jedini smisao svojom selektivnošću stvoriti opću društvenu nesigurnost.

 

Taj DORH ima svoje visokopozicionirane dužnosnike u čijim domovima se otkrivaju torbe s milijunskim iznosima, ali to se zataškava (slučaj JANAF).

 

Netko nastrada zbog lažnog SMS-a, dok ministar financija Marić sustavno laže hrvatsku javnost, demonstrira luksuz kojega konzumira s ljudima koji imaju njegovu zaštitu, i njemu se ništa ne događa.

Ovakvo pravosudno djelovanje je „otrov“ za vladavinu prava u Hrvatskoj te suspenzija zdravog razuma. Treba jasno reći da DORH i sudstvo nisu neovisni, da služe vladajućim moćnicima i time nanose štetu hrvatskim građanima. Zbog ovakvog pravosuđa nema stranih investicija, korupcija cvate, a hrvatski građani se moraju seliti iz svoje Domovine!

 

Zakoni moraju vrijediti za sve jednako. Svako pogodovanje je udarac vladavini prava u Hrvatskoj te izravni udarac na standard svakog hrvatskog građanina.

 

Karolina Vidović Krišto

ZASTUPNICA


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika