Podjeli

U politici je uvijek ključna riječ politička odgovornost, a politička odgovornost za izborne poraze i srozavanje ugleda stranke, kao i politički kapital za pobjede i uspjehe stranke uvijek idu na račun samom vrhu HDZ-a, predsjedniku stranke , njegovom zamjeniku i samom predsjedništvu stranke.

Kako bi doznali pravu istinu i objektivno stanje u kojemu se nalazi HDZ kao najveća politička stranka u Hrvatskoj nakon katastrofalnog gubitka Pantovčaka, a taj poraz je pretrpjela od nikog drugog nego od vječnog političkog luzera Zorana Milanovića, dovoljno je zbrojiti dva plus dva! Matematika ne laže!
Na predsjedničkim izborima 2014. Kolinda Grabar Kitarović je u prvom krugu osvojila 37,22% glasova, a na ovim zadnjim izborima osvojila je 26,65% glasova ili preko 11% manje nego prije pet godina. U brojkama to izgleda ovako: 2014. u prvom krugu 665 379 glasova, a 2019. u prvom krugu osvojila je 507 626 glasova, ili oko 150 000 glasova manje. Već samo prikupljanje potpisa potpore predsjedničkim kandidatima bio je alarm za upozorenje. Kolinda Grabar Kitarović je 2014. prikupila 328 683 potpisa potpore, a 2019. godine 231 625 potpisa iz čega je vidljivo da je ponovo negdje isparilo oko 100 000 glasova!? Konačno, Kolinda Grabar Kitarović je 2014. osvojila 1 114 945 glasova, a 2019. godine 929 707 glasova, gotovo 100 000 glasova manje.

Na izborima za zastupnike u Europskom parlamentu 2014. godine HDZ je pod vodstvom Tomislava Karamarka iz pozicije oporbe osvojio 41,42% ili 381 844 glasova i šest mandata. Zamalo im je pobjegao i sedmi mandat komodora Tolića. Na istim izborima 2019. godine HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića osvojio je 22,72%, ili 244 076 glasova. Već tada se pojavio taj fenomen crnog labuda od otprilike 140 000 glasova manje koji su nekud isparili, što iznosi gotovo 20% manje glasova nego 2014.! Dakle, čija je to politička odgovornost?

Evo što je tada 2014. u kontekstu političke odgovornosti Zorana Milanovića izjavila gubitnica Vesna Pusić:
“Ja to vidim kao upozorenje birača bez obzira na to što su europski izbori jedno, a nacionalni drugo. Svatko tko je u našoj poziciji i ne razumije to kao ozbiljno upozorenje nije dovoljno ozbiljan i odgovoran prema svome poslu”, naglasila je Pusić na konferenciji za novinare.
I bila je u pravu, jer nedugo zatim Zoran Milanović je izgubio i parlamentarne izbore od HDZ-a pod vodstvom Tomislava Karamarka! Tko će danas političku odgovornost za izborne poraze adresirati na pravu adresu? Isti scenarij dogodit će se i Andreju Plenković i onaj tko trendove ne uzima dovoljno ozbiljno izgubit će izbore!

Ako još radikalnije zagrebemo ispod površine pa se sjetimo kako je gospodin Andrej Plenković preko koljena lomio politike svog prethodnika, kako je marginalizirao ugledne članove HDZ-a koji predstavljaju stranačku demokršćansku opciju, a donijeli su mu preko 130 000 preferencijskih glasova na parlamentarnim izborima, kako je sam sebe doveo pred zid tražeći svoj politički opstanak u neprincipijelnim koalicijama, kada se sjetimo donošenja Istanbulske konvencije, Marakeškog kompakta, kada se sjetimo masovnih antivladinih prosvjeda protiv takvih odluka, kada se sjetimo proglašavanje strateškog partnerstva sa Pupovčevim SDSS-om i oživljavanja političkog srpstva u Hrvatskoj, prepuštanje obrazovne reforme HNS-u i ministrici Divjak, kada se sjetimo sumnjivih manipulacija sa referendumskim inicijativama, tada možemo bez ikakve sumnje zaključiti da HDZ-ovo birači nisu prihvatili te i takve politike što se direktno odrazilo na gubitničke rezultate izbora koje smo u ovom tekstu analizirali. Ako tome još pridodamo negative konotacije oko grupe „Borg“ prisjećajući se potencijalnih sukoba interesa, bujajuće korupcije koja ubire svoj danak, ako se sjetimo sječe ne malog broja ministara „Kujundžićevaca“, tada pred zdravim očima imamo cjelovitu sliku i eklatantnu političku odgovornost političkog vrha HDZ-a zbog srozavanja te stranke na mizernih 20% popularnosti koliko im danas daju objektivne procjene rejting agencija.

Razvidno je da gospodin Andrej Plenković nema apsolutno nikakve političke alate vratiti izgubljeno povjerenje HDZ-ovih birača, koalicijski mu je potencijal ravan nuli, a svi navodni uspjesi njegove Vade i hvalospjevi o sjajnim europskim dostignućima realno nailaze na tvrde uši i još uvijek prazne đepove onih koji zbog dužničkog ropstva u beznađu napuštaju Republiku Hrvatsku. Još prije godinu dana SDP je bio potpuno raspadnuta i devastirana politička tvorevina, a danas, nakon što je Andrej Plenković svojim liberalno-centrističkim politikama spašavao HDZ od navodnog srljanja u konzervativni ponor, spasio je zapravo SDP, dao im je umjetno disanje i danas je SDP sa ujedinjenom ljevicom na pobjedničkom putu osvajanja Banskih dvora nakon što su zauzeli Pantovčak. Rastuće političke opcije na desnom političkom spektru nemaju nikakvu namjeru postizborno koalirati sa HDZ-om Andreja Plenkovića i HDZ-u sa ovim vodstvom neće preostati ništa drugo osim velike koalicije o kojoj se s pravom toliko nagađa. Čini se kao da je taj scenarij unaprijed dogovoren, čini se da je Kolinda Grabar Kitarović namjerno žrtvovana dama da bi Pantovčak osvojio pješak Zoran Milanović kao zalog za buduću veliku koaliciju HDZ-a s notornim titoističkim snagama!? Ako Andrej Plenković ne prihvati političku odgovornost za srozavanje ugleda HDZ-a, može se lako dogoditi da će HDZ na parlamentarnim izborima biti do nogu potučen od SDP-a i udružene ljevice kojoj neće nužno trebati velika koalicija da bi narednih 8 godina vladali Hrvatskom!?

Petar Patriot


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika