Podjeli

Za Ravnateljicu NP Krka Nellu Slavicu gradilište EU projekta „Vrelo života“ je ‘zaštićeno!’
(Foto) KISTANJE Gradilište EU projekta ‘Vrelo života’ u samom centru Kistanja
Plinske boce, neeksplodirana minsko eksplozivna sredstva, armaturne mreže kao ogradni zid… Ima li ovo igdje?! Pogledajte foto.

U povodu izjave Ravnateljice NP Krka Nelle Slavice za Šibenik News, da je gradilište EU projekta ‘Vrelo života’ zaštićeno https://mok.hr/vijesti/item/29847-kistanje-radovi-na-izgradnji-posjetiteljskog-centra-np-krka-stoje-a-pogledajte-kako-izgleda-napusteno-gradiliste
vodimo vas na lice mjesta!

Izgled gradilišta malo koga može ostaviti ravnodušnim. Šokantno je spoznaja da se napušteno gradilište nalazi u samom centru mjesta Kistanje i da se radi o okruženju u kojem se igraju djeca i mogu lako provući između armaturnih mreža i dospjeti na gradilište koje, sudeći po oznaci se smatra kontaminiranIm minama.
NA OVOM GRADILIŠTU POSTOJI VELIKA MOGUĆNOST NAILASKA NA NEEKSPLODIRANA MINSKO EKSPLOZIVMA SREDSTVA – piše na oznaci
Naknadno se iz medija saznaje da mina možda ipak nema, pa se postavilo pitanje je li ta priča o minama trebala biti alibijem za neispunjavanje ugovornih obveza EU projekta.
Pažnju svakako plijeni i službena oznaka EU projekta pričvršćena za ogradu, odnosno armaturnu mrežu. Taknete li kvaku na vratima ozlijedit će vas veliko drvo za koje je pričvršćen truli konop. I da čudima nema kraja ispred ulaznih vrata nalaze se pune i prazne plinske boce. Dok stojite uz plinske boce oznaka iznad vrata vas upozorava na veliku mogućnost nailaska na neeksplodirana minsko eksplozivna sredstva.

U službenom priopćenju NP Krka stoji: “Trenutno je u pripremi i izradi troškovnik za pokretanje ponovljenog postupka javne nabave za predmetne radove u Kistanjama. Gradilište je zaštićeno te mu pristup nije dopušten. Svakodnevno ga obilaze čuvari prirode JU „NP Krka“”.
Gotovo neshvatljivo da bi itko pokušao opravdati ovu potencijalnu opasnost koju svojim neradom i nemarom uzrokuje. Ne bi li umjesto čuvara prirode, gradilište trebali obići čuvari Zakona?

Riječ je o sastavnici projekta “Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke”, projekta Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ (KK 06.1.2.01.0003) sufinanciran u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., čiji je završetak planiran za 27. svibnja 2020. Odobrena su bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 78.620.719,12 HRK, dok je ukupna vrijednost projekta 80.057.649,15 HRK.
U konačnici, bilo bi zanimljivo ćuti što će po ovom pitanju imati za reći Središnja agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU-a).

Ravnateljica potvrdila odustajanje od EU projekta Centar Lozovac vrijedan 100 miliona kuna ?!

„Bilo bi neodgovorno nastaviti s projektom opterećenim s tolikim brojem nepoznanica i evidentnih prepreka koje već sada znatno utječu na rokove, troškove i uvjete rada. Trošak objekta premašio je 60 % procijenjene vrijednosti nabave što ocjenjujemo neprihvatljivim i neracionalnim“, izjavila je za Tris portal ravnateljica JU „NP Krka“ Nella Slavica.

Riječ je o Projektu koji je sufinanciran, ili je trebao biti, iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru operativnog programa Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta bila je 105.968.378,33 HRK, od čega je Europski fond za regionalni razvoj (EFRD) sufinancirao 71.698.656,53 HRK, odnosno 85 % od ukupnih prihvatljivih troškova koji iznose 84.351.360,63 HRK, u obliku bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode (šifra Projekta KK.06.1.2.01).

Na dnevnom redu 45. sjednice (Točka 6.) Upravnog vijeća Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ sazvane za 13. prosinca 2019. stoji Odluka o odustajanju od projekta „Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka Krka – Lozovac K.K.06.1.2.01.0017, sufinanciranog iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u okviru operativnog programa Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.
http://www.npkrka.hr/upload/stranice/2017/02/2017-02-03/172/45.pdf

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema