Podjeli

Kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba Milivoj Špika prof i kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Blanka Sunara dipl.oec. predstavili su se danas na tiskovnoj konferenciji koja je održana ispred zgrade gradske uprave Grada Zagreba. Uz nazočnost kolega iz umirovljeničkih udruga Grada Zagreba prvi se medijima obratio kandidat za gradonačelnika Milivoj Špika pojašnjavajući glavne razloge kandidature koji su platformu UMIROVLJENICI ZAJEDNO motivirali da se upuste u utrku za čelnu poziciju.

 

Isticanjem kandidature platforma UMIROVLJENICI ZAJEDNO ulazi u jednu neravnopravnu utrku ali usprkos svemu odlučni smo boriti se za boljitak građana Grada Zagreba, posebno umirovljenike i starije osobe koji su uz nezaposlene, blokirane i potplaćene najugroženija skupina. Slušajući neke od kandidata koji su već dugo u kampanji stječe se dojam da većina njih uopće nije svjesna ili jednostavno ne znaju za koju su se funkciju kandidirali.

 

Dio se ponaša kao da su neki nadobudni revolucionari sa početka prošlog stoljeća koji gotovo bez ikakvog životnog i političkog iskustva najavljuju drastične zaokrete u vođenju Grada, a da ni sami ne znanju kako uopće jedan tako složeni sustav kao što je Grad Zagreb funkcionira. Dakako nemoguće je ne primijetiti i jedan broj onih koji na Grad Zagreb gledaju isključivo kao na plijen koje jedino zanima kako što veći dio vlasti ili sinekura uzeti za sebe.

 

Umirovljenici kao skupina koja je desetljećima gradila svoj Zagreb ne smiju u ovim teškim vremenima i nadolazećim promjenama biti tek nijemi promatrači ili nečije „korisne budale“ već akteri koji svojim iskustvom i znanjem mogu i te kako doprinijeti boljitku sugrađana. Usprkos činjenici da se velika pozornost u medijskom prostoru daje kandidatima za gradonačelnika ne smijemo ni jednog trenutka ignorirati činjenicu da ipak živimo u parlamentarnoj demokraciji. U tom kontekstu za našu platformu UMIROVLJENICI ZAJEDNO je važnije kvalitetno pozicioniranje u Gradskoj skupštini no imati gradonačelnika.

 

Gradu Zagrebu ne treba neki „šerif“, Gradu Zagrebu ne treba netko tko će sam odlučivati o svemu, ne treba netko tko će misliti da o svemu zna sve i najbolje od svih jer je to sasvim siguran put u stagnaciju odnosno propadanje. Grad se razvija i ide naprijed ili jednostavno propada, stajati „na mjestu“ nije moguće. Gradu Zagrebu nakon katastrofalnog potresa i pandemije kojoj se ne vidi kraja u ovom izuzetno osjetljivom trenutku ne trebaju nikakve revolucije ili obračuni kao što neki kandidati najavljuju već jedna mirna i uljuđena tranzicija sa sadašnjeg na jedan novi i vremenu primjeren model upravljanja.

Gradu Zagrebu treba gradonačelnik koji ne treba biti najpametniji i sveznajući, ali treba onoga koji je u stanju oko sebe okupiti one najpametnije, najsposobnije, najkreativnije i u okviru svojih ovlasti omogućiti im svima priliku i mogućnost da iskažu sve svoje potencijale. Uz potpuno oslobađanje svih potencijala Grad Zagreb u vrlo kratkom vremenu može doživjeti pravi procvat u doslovno svim segmentima. Mi u platformi UMIROVLJENICI ZAJEDNO smo toga i te kako svjesni i to nam je, dobijemo li povjerenje građana, apsolutni prioritet.

Gradonačelnika slikovito opisujući vidimo kao dirigenta orkestra, a orkestar su svi pročelnici i čelne osobe gradskih tvrtki i ustanova. Svi članovi „orkestra“ imaju svoj „instrument“ i u svom poslu trebaju biti bolji i od gradonačelnika, ali usprkos tome gradonačelnik svojim vizijama, sposobnostima okupljanja i koordiniranja rada svih može suvereno „dirigirati“, uz dakako potporu Gradske skupštine odnosno zastupnika koji donose sve važne dokumente o kojima ovisi budućnost svih nas.

Predstavljanje našeg programa, posebno dijelova vezanih uz naš prijedlog dodatka na mirovinu za umirovljenike sa malim mirovinama, besplatni javni prijevoz, mogućnosti izgradnje domova za umirovljenike, značajni infrastrukturni i prometni projekti, problem Jakuševac, ugradnja dizala u višekatne stambene zgrade, sport i rekreacija, ustrojstvu Gradske uprave itd. će biti predstavljeno po tematskim cjelinama u narednom razdoblju.

Blanka Sunara dipl. oec. U svom obraćanju je istakla posebnu važnost i ulogu umirovljenika koji se stalno gura na margini društvenih zbivanja bez obzira što se radi o populaciji koja svojim iskustvom može još puno doprinijeti. Kako je i sama do prije petnaestak godina obnašala dužnost „gradskog ministra“ odnosno bila član poglavarstva u prvom mandatu bivšeg gradonačelnika i veoma dobro zna kako funkcionira složeni sustav kao što je to Grad Zagreb.

Za poboljšanje života umirovljenicima kojih u Hrvatskoj imamo skoro 1,3 milijuna od kojih je preko 200 tisuća u Gradu Zagrebu se malim gestama može puno toga postići pa je između ostalog naglasila mogućnost da se svim umirovljenicima omogući besplatna vožnja tramvajem tijekom vikenda, da se npr. za „BAD BLU SENIORE“ omogući gratis ulazak na stadion odnosno utakmice, da se u svakoj Gradskoj četvrti omogući izgradnja doma za umirovljenike, itd. uz napomenu da će se program po cjelinama predstaviti u narednom razdoblju.

Na kraju je zaključila kao su umirovljenici jako važni svim pred izbore i da im se tada svašta nudi, a oni često popuste pritiscima i bivaju iskorišteni. Pravilo je da ako se nećeš bavit sa politikom ona će se sasvim sigurno bavit sa tobom. Naša je nakana da djelujemo u svakoj gradskoj četvrti gdje neposrednim kontaktom sa umirovljenicima možemo saznati njihove konkretne problem i zajedno ih sa njima rješavati. Nama odnosno umirovljenicima nije bitna ideologija jer se radi o interesnoj skupini, nama je važno da se konkretni problemi rješavaju.

Nema potrebe da gradonačelnik radi 24 sata dnevno, Gradu Zagrebu treba dobar menadžer koji će uspješno organizirati i posložiti sve gradske službe, završila se svoje izlaganje Blanka Sunara kandidatkinja platforme UMIROVLJENICI ZAJEDNO za zamjenicu gradonačelnika.

Milivoj Špika


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema