Podjeli

Smiluj mi se, Bože,

po milosrđu svome,

po velikom smilovanju

izbriši moje bezakonje!

 

Operi me svega od moje krivice,

od grijeha me mojeg očisti!

Bezakonje svoje priznajem,

grijeh je moj svagda preda mnom.

 

Tebi, samom tebi ja sam zgriješio

i učinio što je zlo pred tobom:

pravedan ćeš biti kad progovoriš,

bez prijekora kada presudiš.

 

Evo, grešan sam već rođen,

u grijehu me zače majka moja.

Evo, ti ljubiš srce iskreno,

u dubini duše učiš me mudrosti.

Poškropi me izopom da se očistim,

operi me, i bit ću bjelji od snijega!

 

Objavi mi radost i veselje,

nek` se obraduju kosti satrvene!

Odvrati lice od grijeha mojih,

izbriši svu moju krivicu!

 

Čisto srce stvori mi, Bože,

i duh postojan obnovi u meni!

Ne odbaci me od lica svojega

i svoga Svetog Duha ne uzmi od mene!

 

Vrati mi radost svoga spasenja

i učvrsti me duhom spremnim!

Učit ću bezakonike tvojim stazama,

i grešnici tebi će se obraćati.

 

Oslobodi me od krvi prolivene,

Bože, Bože spasitelju moj!

Nek` mi jezik kliče pravednosti tvojoj!

Otvori, Gospodine, usne moje,

i usta će moja naviještati hvalu tvoju.

 

Žrtve ti se ne mile,

kad bih dao paljenicu, ti je ne bi primio.

Žrtva Bogu duh je raskajan,

srce raskajano, ponizno, Bože, nećeš prezreti.

 

U svojoj dobroti milostiv budi Sionu

i opet sagradi jeruzalemske zidine!

Tada će ti biti mile žrtve pravedne

i tad će se prinosit` teoci

na žrtvenikutvojemu.

Psalam 51

 

Ovaj se psalam čita u službi riječi na Čistu srijedu ili Pepelnicu. Na samom početku korizmenog vremena. U duhu tog psalma valja promatrati cijelo korizmeno vrijeme i cijeli zemaljski život. Vrijeme Četrdesetnice ( korizme ), svakog pojedinca stavlja u intelektualno duhovnu situaciju osobnog promišljanja o vlastitoj grešnosti. Psalam 51. kao takav može poslužiti za dobar i kvalitetan ispit savjesti, za dobru osobnu i zajedničku pripravu prije korizmene ispovijedi. On kristalno jasno stavlja čovjeka, vjernika pred činjenicu da treba biti raskajan, i postojan u činjenju dobra. Te dvije riječi: raskajan i postojan nisu baš često u upotrebi i dobro poznate u sadašnjem hrvatsko jezičnom vokabularu. Zato su nejasne, te ih treba izvorno i smisleno doživjeti,izvorno shvatiti i primijeniti u osobnoj kršćanskoj duhovnosti.

Postojanost (značenje izvedeno preko sinonima) dugotrajnost, trajnost, stalnost, nepropadljivost, ustaljenost, konstantnost, permanentnost, dugovječnost, neiscrpnost, kontinuitet, stabilitet, neuništivost, neprestanost, nepromjenljivost, neprekidnost, trajanje.

Raskajan

Biti raskajan znači puno više od ispričavanja i popravljanja štete koju smo nekome počinila. Osoba koja jeduboko duhovnoraskajana , meditativno ispituje svoju savjest, svoje grijehe. Registrira ih i moli Boga da bude milosrdan, da ne okreće lice od njega,od grešnika, da mu bude blag i milosrdan sudac.Kralj David nam to savršeno ilustrira u svom osobnom životu; on je vjerovao i pokazao da srce i savjest treba istražiti. U teškoj disciplini pronalaženja i „iskapanja grijeha“, vapio je u svom srcu: “Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim, і i povedi me putem vječnim” (Рѕ. 139,23-24)Bog je dobri Otac koji prihvaća i prima u zagrljaj izgubljenog i raskajanog sina ( usp. Lk 15, 11 sl. ).Oni koji od Njega budu tražili oproštenje sa raskajanim srcem, bit će obilježeni jednim nevidljivim križem na čelu . Biti će nedohvatljivi đavlu, i on će ih mimoići. Isusovi fizički padovi pod križem na križnom putu, ako smo ponizni i raskajani , podsjećaju nas na naše moralne padove . Tri Isusova pada su simbol grijeha naše mladosti, ali i naše zrele dobi. Raskajanost je za vjernika jedini put pomirenja s Bogom . Savršeno kajanje, ono iz ljubavi, oraspoložava nas za raskajano očitovanje grijeha u sakramentu Pokore .Iskusio je to jedan od razbojnika kad se Isusus križa,raskajan, s povjerenjem obratio i zamolio  ga da ga se sjeti kad dođe u svoje kraljevstvo . Bog voli raskajanog grješnika. Oni koji primaju sakrament Pokore ( ispovijedi )raskajana srca i s praktično vjerničkim raspoloženjem, postižu “mir i spokoj savjesti“ zajedno s jakom osobnom duhovnom utjehom. Da bi se čovjekova savjest i srce moglo očistiti mora biti raskajano.Mora svoje pogreške prepoznati, za njima zažaliti, donijetiodluku obraćenja ( promjene  na bolje) učiniti i u dobru ustrajati . Duh Sveti dolazi u osobučija je savjest i srce čisto i raskajano .  Tijekom svakekorizme trebamo moliti za sklad između osobne molitve i djelovanja, za raskajano, ponizno, čisto i postojano srce.

Моlіtvароkајаnја

Dragi Bože, shvaćam da sam grešnik i da svojim dobrim djelima nikada ne bih mogao doći u nebo. Spasenje je Tvoj besplatan dar. Hvala što si mi pružio način da postanem Tvoje dijete. Želim postati dijelom Tvoje obitelji. Vjerujem da je Isus Krist umro za moje grijehe i uskrsnuo od mrtvih dajući mi vječni život. Želim Ga prihvatiti kao svog Spasitelja. Molim Te, oprosti mi moje grijehe i pomozi da živim za Tebe. Očisti me i učini me Tvojim djetetom. Hvala što me voliš, što mi daješ oprost i mjesto u Tvome kraljevstvu. Amen.

Vladimir Trkmić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema