Podjeli

Građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ (www.istinaoistanbulskoj.info)

Zabranjena demokracija?

Povodom skandaloznog zabranjivanja demokratskog izjašnjavanja građana o Istanbulskoj konvenciji, građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ izvijestila je Državno izborno povjerenstvo o grubom bezakonju g. Vojka Obersnela, gradonačelnika Rijeke. Očekujemo da Državno izborno povjerenstvo, koje ima nadzornu ulogu u tijeku cijelog referendumskog postupka, pa tako i u ovom dijelu skupljanja potpisa, poduzme radnje iz svoje nadležnosti, u suradnji s drugim tijelima uključivo i tijela kaznenog progona, kako bi se omogućilo biračima u Rijeci da realiziraju svoje pravo na izjašnjavanje o referendumskom inicijativi.

O tome smo obavijestili Ustavni sud, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo uprave RH. Također, podnijeli smo i Podnesak gradonačelniku Rijeke u kojem tražimo da donese novi ispravljeni i nadopunjeni Zaključak.

O tome su na tiskovnoj konferenciji na riječkom Korzu ispred gradske uprave govorili general Željko Sačić u ime Organizacijskog odbora građanske inicijative, odvjetnik Mario Vojvodić i saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Željko Sačić ocijenio je postupak g. Obersnela staljinističkim i neoboljševičkim: „Prekršio je sva demokratska prava. Građanima je onemogućio demokratsko izjašnjavanje. Uz to drsko i bezobrazno vrijeđa našu inicijativu govoreći da je protivna zdravom razumu i da smo pobornici zlostavljanja žena.“

Odvjetnik Mario Vojvodić istaknuo je da samo Ustavni sud može odlučiti je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, a čelnici jedinica lokalne samouprave ne mogu zabraniti prikupljanje potpisa.

Hrvoje Zekanović je povukao paralelu na drugo demokratsko pravo: „Zamislite da je riječki gradonačelnik onemogućio glasovanje na zadnjim izborima. Istoga trenutka bi bio sankcioniran. Kao saborski zastupnik, demokratski izabran kao i gradonačelnik Obersnel, oštro osuđujem ovakvo njegovo ponašanje i zlouporabu ovlasti, kojom sprječava pravo građana na izjašnjavanje o pojedinim pitanjima, a posebno o pitanju koje je za nas demokršćane ključno jer se radi o budućnosti naše djece i naše domovine. Pozivam sve one građane koji dijele naše vrijednosti da pronađu mjesta na kojima mogu dati potpis za otkazivanje Istanbulske konvencije, kako ovdje u Rijeci tako i u cijeloj Hrvatskoj.“

Najavili su i dizanje kaznene prijave protiv g. Obersnela zbog povrede biračkog prava. Izrazili su optimizam i uvjerenje da će inicijativa skupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma te pozvali volontere da pomognu u skupljanju potpisa jer je interes među građanima za potpisivanje zahtjeva za referendum o otkazivanju neučinkovite Istanbulske konvencije izrazito velik.

Organizacijski odbor građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema