Podjeli

Red ministara, državnih tajnika idrugih pomoćnika, u glavnom državnih dužnosnika, što su prešli sve granice, kojima neki nisu bili ograničeni kad su si zgrtali, pa red anti-fašista s famoznim instalacijama od petokraka. I tako javnost u vremenima ograničenja, koje im je nametnula Corona, šuti i stenje, očekujući da ne dobiju ono što se nije moglo zaraditi, u igru instaliranim neradom. Potraje li, goni u novu fazu razvitka dužničkoga ropstva u svrhu mudrosti otimanja. Jedni otkidali od usta, radili, gradili, a pametni? trljaju ruke zakonski tapšajući pravosudnike do realizacije ovršenja, kao najvećeg dostignuća naučne ekonomije, bolje reći, otvoreno, lihvarske operacije otimanja. Dok u Dubrovniku imamo pod meki kušin podvučeni slučaj visoke matematike, po kojoj je 7 milijuna eura više od, upitno pošteno, zarađenih 5, kako bi se svrnulo pozornost od milijuna ne kuna, nego eura. Eto spasa za zaštićene “niotkuda“, i ni od čega do same “plemenite“ i neovisne umjetnost. Ministrica kulture natovarila na leđa tešku simboliku zvijezde petokrake, koje nema, jer jasna joj je simbolika samo jedna… uvijek ona prevarantska za koju su milijuni i ginuli i ubijali. I sad kad je vrhnaravni bezobrazluk vrijeđanja kolega od strane pobjednika što likuje siguran u sebe, ali ne i u svoje djelovanje nedjelima, na vrhuncu početka predizborne kampanje, sve se svede na kulturopipkanje pulsa javnosti.

Ali tko će razumjeti što pišem do onih kojima pišem da bi bilo jasno s vremenom i ostalima. Nikakve ideologije ekstremne, iz usluge zlu. ne podržavam, ni s jedne od strana. Ipak u ovoj prigodi Rijeke mojim lijevim prijateljima, koji likuju oduševljeni instalacijom naopake slobodno-zidarske petokrake napisao sam, a priložio i fotografiju, na kojoj je u rukama pripadnika Jugoslovenske armije, kao narodne, naopako okrenuta nekadašnja zastava Republike Hrvatske, socijalističke, i tako okrenuta sliči na jugoslavensku zastavu s petokrakom naopako nakrivljenom, što podsjeća na onu, koja je možda inspirirala Nemanju… Napisah na korčulanski, ali prevodim radi razumljivosti:

“Što li su je simbolično ovako naherili s krakovima poluuzrak… da umjetnik slučajno ne simbolizira za koje se prokletstvo ideologije ginulo s jedne od strana, što je klala i ubijala nadmoćno i višestruko više. Meni je žao simboliku onoga slomljenoga stakla (partizani poginuli u oslobađanju Rijeke), ma kad bi to neki od ogromnog ushićenja uspijevali razumjeli. I što, i za koga, uživaju u blagodatima, čega na čemu.“

Vrag su privilegije u totalitarizmima, a i pozivaju i hrane vraga, što je bio toliko ojačao da ih je ponio u propast tvorevine, u kojoj su uživali privilegirani i indoktrinirani, na krilima nešto malo istine, a ona se utopila u teškim valovima laži. I ode Juga, sve na valovima broda “Galeb“ ubrzavanog toliko da su se privilegirani putnici u kompromitiranom im sustavu pobacali od straha u more sa svim svojim stečenim i isplivali a Brod Juga im je potonuo. Kolateralna žrtva. Oni se potkoženi podigli još više, novi okvir Hrvatske im pružio mogućnost da ozakone svoje „stečene“ vrijednosti nekretnina, pokretnina i bogatstva zahvalljujući revoluciji djedova, očeva, i pobjedi otimačine od svih za njih.

Za kraj nešto u današnjoj Hrvatskoj gotovo nezamislivo… komentar jednog iskusnog, izuzetno pismenog “ljevatora“ Titine generacije, upućen meni, ali ne samo meni:

“Mujane, cili radnički svit se borio, bori i borit će se za dobro radnog naroda, siromaštva i proletarijata. Crvena zvizda nije samo simbol mira i Jugoslavenskih partizana Jugoslavije i Hrvatske, ona je simbol Komunizma i radničke klase ciloga svita izložena i upotrebljena s ponosom čovječanstva. Nemoj gubit vrime i ne pričaj lude pola skuhane izmišljene priče, ja ti garantiran gubiš vrime a ni ne trebati više zaradi si dobru pensiju. Zagrli ti i ponosi se svojom svastikom i u crno a ja ću moju petokraku i u crveno. Nikoga ne zanimaju vase laži o milijunima zaklanih, pričate laži, false spomenike podižete kukavicama i izdajicama naroda, heroje i velike vođe stvarate toliko ste slavni da je vaš nacionalizam uzrok za humor i smijeh, buža u vodi. Neka bog pomože ovu mladu generaciju s ispranima možjanima i mržnjom u srcu koju ste vi nacionalisti usadili u njih, za njih nema budućnosti.”

Toliko… Ovo samo da se uvjerite koliko mržnje, podlosti, i podmetanja u provokaciji, ali ona je napadna izazvala jedino dobrotu i praštanje ovakvom od ne rijetkih.

Uz napomenu da bi takvima branitelji bili najbolji kad ništa ne bi zaslužili, ni od rada prije rata, ni od muka proživljenih tijekom njega, a i posllje, nego bi ih oni, koji su srušili Jugoslaviju (komunjare), uposlili i uživali gledati na poslu, koji bi im očekivanja zadovoljio jedino kad bi nas svih gledali na jedinom za njih nam prikladnom poslu. A po njima branitelji su bez obzira na stručnost najbolji za kopanje kanala. Tako ih je i Tito učio i začudio američke diplomate, kad  na polju ugledaše seljake što su vukli plug i tako orali zemlju. Amerikanci su bili pomalo i zadivljeni tom slikom, koja je pokazivala otpor donedavnom Sovjetskom savezniku Staljinu apsolutisti i tiraninu, pa podržaše Titu i dadnu mu kredite i pomoć da bude njihov igrač. A ono krenula na njima Juga, i propala kao čardak ni na nebu ni na zemlji. Nego gotovo se drugu Marinu ispričah i napisah mu kratko:

“Ispirale bi sotonjare mozak za svoju korist i služile se podvalama i lažima da nema pravde u Boga. Komunizam je teška podvala, a njegove tekovine zlo. Zlo je danas poznato i laži su vam prošlost. Ako je to komu smiješno onda je žalostan, ali tu pomoći nema osim sam sa sobom se suočiti u istini.

Što se tiče provociranja crnim svastikama, podmetanja, i sličnih preseravanja tonjenja u porazno… To je još žalosnije… Praktično bijedno.“

Marko Mujan, mag.pol.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

1 Comment

  1. […] Tematski povezani članci: rijekadanas.com/marino-micich-hrvatska-povjesnicari-tvrde-da-je-u-bitci-za-rijeku-bilo-350-zrtava-a-ne-2-800/kvarnerski.com/iz-drugog-kuta-crvena-zvijezda-je-razlog-saranja-i-razbijanja-stakla-poliklinike-ivanis/narod.hr/hrvatska/dr-sc-carla-konta-rijeka-se-vratila-u-1848-da-bi-propagirala-manifest-komunisticke-partijebezcenzure.hr/toptema/naherene-petokrake/dragovoljac.com/index.php/razno/23217-obersnel-zabrinut-zbog-reakcija-na-zvijezdu-prividaju-mu-se-fasisti-i-fasizamhrvatski-fokus.hr/index.php/unutarnja-politika/28037-ne-stoji-frljicev-rasni-argumenthrsvijet.net/index.php/ vijesti/43-glas-hrsvijeta/58068-je-li-rijeka-crveni-grad-kako-to-tvrdi-vojko-obersnelBoštjan Marko Turk: Parada kiča na riječkom neboderu. 7DNEVNO., 2. listopada 2020., str. 45akademija-art.hr/2020/09/30/promisljeno-izazivanje-drustvenih-podjela-i-suprotstavljanja […]

Comments are closed.

More in:Top tema