Podjeli

Dolaze bolji dani za umirovljenike.
Vidjeli smo jučer predstavnice Sindikata i Matice umirovljenika  u srdačnom razgovoru s Premijer.
Gospođe su u dobrom raspoloženju obznanile da su u ime “Nacionalnog vijeća za starije osobe”, potpisale sporazum o “Držanju obećanja” .
Premijer je još u predizbornoj kampanji najavio povećanje mirovina od 10% u četverogodišnjem mandatu, a jučer je obećanje i potpisao.
Razloga za veselje nazočnih gospođa svakako ima.
Ako Premijer svoje obećanje razdijeli na godine, eto nama povećanja već ove godine.
Oko 600 tisuća umirovljenika koji imaju mirovinu oko 1600 kuna, dobiti će povišicu oko 40 kuna mjesečno.
Kada štedljivi umirovljenici to raspodijele na dane, svaki umirovljenik dnevno će imati jedno jaje više. I to ne bilo kakvo jaje već ono” S”,klase, ako bude sreće, možda se zalome i dva žutanjka.
Naše gospođe koje su to tako povoljno ispregovarale, mogle bi dobiti počasni naziv “Zlatne Koke”.
Oni pak umirovljenici, koji imaju prosječnu mirovinu oni će možda, već ove godine imati dvije kune dnevno više. Oni mogu konačno kupiti pravo domaće jaje, od domaće kumice i usput pjevušiti onaj poznati slogan” Kupujmo hrvatsko”.
Oni pak promućurniji, e oni će umjesto jaja kupiti kapi za nos, one će im pomoći da prežive Coronu, tak veli dr Markotić, i doživjeti povećanje i sljedeće godine. Sljedeće godine to će biti već ozbiljan kup jaja. Imati dva jaja na dan temelj je dobrog života umirovljenika u Hrvatskoj,sve iznad je luksuz, na proljeće tome dodaš radiča i ručak je tu.
Znaju gospođe umirovljenicima ugoditi, zato im i oni plaćaju članarinu, da ih one prodaju Vladi na akciji.
Lani su umirovljenici okupljeni u HSU skupili 52000 potpisa za povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje.
No u finišu su ih ove dvije pretrčale, ponudile su umirovljenike u akciji 2 u 1.
Manje korisnika za manje novce.
I jučer se gospođa Fortuna pohvalila da se izborila za povećanje, a nije važno što je to daleko manje od linije siromaštva, netko mora biti i siromašan.
Linija siromaštva je nedostižna za mnoge umirovljenike, na crno i potiho smo uveli i liniju bijede.
To su oni koji primaju ispod 2000 kune.
Jučer smo čuli radnika, propalog brodogradilišta, koji prima minimalac, da se s tim ne da živjeti.
On nije čuo za dotične gospođe, nakon jučerašnjeg dana, hitno ih pozvati u pregovarački tim, da im one objasne kako se živi i s duplo manje, a pri tome će se i zanosno smješkati.
No nije sve tako crno,” Nacional” piše da se i muž naše bivše predsjednice smješkao, kad je izlazio s mjesta gdje je bila primopredaja sporne love za mito, a za namještanje poslova.
Snimile ga kamere a “Nacional” prvi doznaje,po tko zna koji put objavljuju vruće vijesti iz tajnih dokumenata. Također se doznaje da je optuženi Kovačević, imao dojavu da slijedi hapšenje.
Netko iz tog DORH-a, na crno, trguje obavijestima o akcijama koje slijede, u Hrvatskoj se sve može prodati.
Sve je roba, čak i umirovljenici,  netko za njihovu prodaju dobije dobre naknade, za odrađene poslove, u nekakvim udrugama.
Udruge građana dobile su važnu ulogu, očekujemo da” Udruga gljivara” sudjeluje u donošenju odluka o poljoprivrednim poticajima.
Otprilike imaju isto veze s poljoprivredom, koliko Matica i Sindikat umirovljenika, sa životom umirovljenika.
Oba dvije “Udruge” registrirane su za potrebe hobija.
Premijer se hvali, kako je  umirovljenicima omogućio da rade poslije odlaska u mirovinu.
Europski umirovljenici mirovinu provode lješkareći se po toplicama, a naši u “Sparu” istovaruju robu s paleta, za 20 kuna po satu.
Oni bolje sreće, našli su posao noćnog čuvara, na nekom drvenom stolcu ravnaju kičmu, s glavom na trbuhu. Preko dana obilaze doktore da im prepišu tablete protiv bolova.
Žene ovdje bolje prolaze, uvijek ima poslova za čišćenje, godine nisu važne, penzionerke dobe posla za 8 h, plati im se 4 i još im kažu da se vidi da su stare i trome. No porezna im uprava uredno naplati porez, porez se mora naplatiti od malih, kako bi se mogli rasteretiti veliki.
 Veliki oni s 25 tisuća kune plaće od Nove Godine imat će 6%  manji porez, a s time oko 2000 veću plaću.
Naravno da oni ne znaju i ne žele znati kako se živi s minimalcem u Hrvatskoj, kako žive umirovljenici, to je za njih neka druga galaksija.
Moja objava danas je ranije gotova, oko pola 3 opet je bio potres u Zagrebu, oko 2,9 stupnjeva, strah opet ne da spavati.danas je 6 mjeseci od onog jakog,nadajmo se i najjačeg kojeg smo doživjeli.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo