Podjeli

Još jedni lokalni izbori su iza nas, izbori koji su iz temelja prodrmali dvije „velike“ stranke pa ma koliko se oni trudili objašnjavati da su polučili „kolosalni uspjeh“ poput HDZ-a Andreja Plenkovića ili da su sa brojem „osvojenih“ načelnika, gradonačelnika i župana ostvarili bolji rezultat no prije 4 godine kako izjavljuje predsjednik SDP-a Peđa Grbin i njegovi suradnici. Ako se samo malo zagrebe po izbornim rezultatima na vidjelo izlaze veoma zabrinjavajući podaci koji kažu da su i HDZ kao i SDP u 4 godine izgubili veliki broj svojih birača, a ako se ide korak dalje dolazi se do još zanimljivijih podataka.

Sredine u kojima su još do jučer i SDP i HDZ osvajali čelne pozicije u prvom krugu su se na ovim izborima preselile u drugi krug u kojem su u nekim sredinama tek „u foto finišu“ uspjeli sačuvati neke sredine, ali isto tako neke poput (HDZ) Šibensko – Kninske županije nisu. Trend pada potpore HDZ-u i SDP-u je očit i ne da se sakriti nikakvim opravdanjima ili glorificiranjem postignutih rezultata. Ono što će sasvim sigurno zabrinuti, ili bi barem trebalo, i HDZ i SDP su rezultati koje su polučili u Zagrebu i Splitu, gradovima koji zbirno imaju četvrtinu od ukupnog broja birača u Hrvatskoj. Hvaliti se brojem osvojenih općina i gradova od kojih su veliki broj njih manji i od MO u Gradu Zagrebu, a preko 200 ih je, je guranje glave u pijesak i bježanje od odgovornosti što će sasvim sigurno doći na naplatu najkasnije za tri godine.

U Zagrebu i Splitu koji zajedno imaju milijun stanovnika odnosno četvrtinu od ukupnog broja u Hrvatskoj ne samo da su dvije velike stranke  izgubile izbore, bili su doslovno pometeni, posebno u Gradu Zagrebu gdje je MOŽEMO toliko dominantno pobijedio da se već sada naziru obrisi onoga što će se događati za tri godine kada dolaze redoviti parlamentarni izbori, no ne treba isključiti ni mogućnost prijevremenih koji bi se mogli isprovocirati prilikom izbora čelne osobe Vrhovnog suda. Bilo je, kao što svi znamo, i do sada slučajeva iznenadne pojave novih političkih opcija u Hrvatskoj koje bi bljesnule ali i isto tako velikom brzinom nestale sa političke scene propuštajući tako priliku unijeti toliko potrebnu svježinu.

Promatrajući MOŽEMO već na prvu „loptu“ se može zaključiti da se radi o relativno dugo i dobro pripremljenoj priči koja realno ima veliku šansu učiniti ono što do sada nikome od potencijalnih pokretača „trećih puteva“ nije uspjelo. Uspjeh koji su postigli u Gradu Zagrebu je toliko velik i značajan za političku scenu da po svojim refleksijama na cijelu Hrvatsku zasjenjuje sve „kolosalne uspjehe“ HDZ-a i ostalih najavljujući pravu političku oluju u vremenu koje dolazi. Za MOŽEMO je Grad Zagreb biti ili ne biti, jer uspiju li opstati i pokrenuti promjene, ništa ih više neće moći zaustaviti u pohodu na cijelu Hrvatsku.

Jedino što MOŽEMO može ugroziti ili zaustaviti na tom putu su upravo oni sami…

U Zagrebu, 01.06.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika prof. v.r.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema