Podjeli

Idući predsjednik HDZ-a imati će zadatak vratiti vlast u Gospiću, Škabrnji, Posedarju, Kninu, Splitu, Sinju, Makarskoj, Blatu, Vukovaru i Županji dok je u Zadru HDZ izgubio većinu u gradskom vijeću.

Ako promatramo rezultate izbora u Zadru za župana HDZ-ov kandidat Božidar Longin izgubio je uvjerljivo u Zadru. Nezavisni kandidat Ivica Žuvela osvojio je 14.192 glasa, a Božidar Longin 10.146 glasova. Drugim riječima, nastavi li Plenković s reformiranjem domoljubnog HDZ-a kao do sada Zadar će u potpunosti biti izgubljen već na idućim lokalnim izborima od nezavisnih kandidata. Uvjeren sam da je nezavisni kandidat ušao u drugi krug umjesto SDP-ovog u Zadru bi se dogodio potres kojeg bi Plenković osjetio u sedlu na Trgu žrtava fašizma još u izbornoj noći.

Uostalom, nezavisni kandidat za župana već je na ovim izborima mogao uzdrmati Zadarsku županiju, jer Božidar Longin osvojio je 26.310 glasova, a nezavisni Ivica Žuvela prikupio je 24.861 glas. Uvjerljiv nije bio ni aktualni gradonačelnik Branko Dukić koji je osvojio 13.091 glas ispred SDP-ovog kandidata koji je osvojio 11.210 glasova. Treba istaknuti kako su obojica prošli već u prvom krugu lokalnih izbora 2017. godine.

Međutim, kada je riječ o Šibensko – kninskoj županiji HDZ je izgubio uvjerljivo od nezavisnog Marka Jelića koji je osvojio 25.458 glasova naspram bivšeg HDZ-ovog župana Gorana Pauka s osvojenih 16.366 glasova. Povijesni poraz u mandatu Andreja Plenkovića, a bol na srcu nanosi mu i Vukovar nakon što je Ivan Penava pobijedio sam protiv svih. Osim što je izgubljena Šibensko – kninska županija HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića ne može glatko više pobijediti osim u Zadarskoj niti u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, jer Nikola Dobroslavić ispred pet stranaka u koaliciji osvojio je 22.507 glasova, a ozbiljno mu je za vratom do posljednjeg trenutka puhao Božo Petrov s osvojenih 20.703 glasa.

Iako Andrej Plenković i njegovi istomišljenici prezentiraju plavu Hrvatsku daleko je to od uvjerljivih pobjeda kakve je imao domoljubni HDZ u vrijeme Tomislava Karamarka odnosno moglo je to izgledati još puno gore za HDZ što pokazuju rezultati diljem Dalmacije. Zamislite samo da je uz Šibensko – kninsku županiju pala Zadarska i Dubrovačko – neretvanska županija te Ličko – senjska županija tada bi mit o plavoj Hrvatskoj bio srušen još u izbornoj noći, a Plenković bi kolosalno odstupio s mjesta predsjednika HDZ-a. Stoga, Plenkovićeva nervoza nije nimalo slučajna, kao ni napadi na novinare, jer napad je najbolja obrana kada ste ozbiljno uzdrmani.

Nadalje, u Koprivničko – križevačkoj županiji HDZ-ov kandidat Darko Koren osvojio je 14.794 glasa, a SDP-ov Mladen Kešer 14.090 glasova. Iako je Darko Milinović izgubio Ličko – senjsku županiju sam protiv svih ne treba zanemariti vojsku birača od 10.137 glasova naspram HDZ-ovog kandidata koji je napravio prevagu uz pomoć HSP-ovih glasova iz prvog kruga i ukupno osvojio 12.097 glasova, jer svima je bio cilj riješiti se Ličkog gubernatora. Da Škorini nisu odbacili Nikolu Kajkića uvjeren sam da bi HDZ bio uzdrman i u Vukovarsko – srijemskoj županiji, a postavlja se pitanje kako će HDZ uspostaviti vlast u određenim županijama gdje su dobili župane, a nemaju većinu?

U Zagrebu HDZ ne može ući u drugi krug ispred kandidata s desnice dok u Rijeci HDZ nije ušao u drugi krug još od 2013. godine kada je stranku predvodio Tomislav Karamarko. Iako je HDZ u Primorsko – goranskoj županiji ušao u drugi krug riječ je o stagnaciji biračkog tijela, jer Majda Burić osvojila je 30.228 glasova 2017. godine, a Gari Cappelli 29.627 glasova u 2021. godini. Nevidljivom kampanjom u drugom krugu osvojeno je 35.839 glasova iako je 60.000 ljudi bilo spremno za promjene u prvom krugu. Ukoliko HDZ želi osvojiti Primorsko – goransku županiju tada rad mora biti permanentan kao što je to vidljivo u Osječko – baranjskoj županiji, a u suprotnom tapkati će na mjestu i 2025. godine, jer ad hoc rješenja za odabir kandidata nekoliko tjedana uoči izbora nisu dugoročna rješenja koje će uroditi uspjehom.

Primjerice, primorsko – goranski HDZ trebao bi se ugledati na istarski HDZ koji predvodi bivši Karamarkov ministar Anton Kliman i predsjednik Istarskog HDZ-a.

Koliko Anton Kliman znači Istri vidljivo je na osnovu tri izborna ciklusa tijekom 2013., 2017. i 2021. godine:

 

1. MARINO ROCE – 3.884 glasa – 4.55%

2. MONIKA UDOVIČIĆ – 10.032 glasa – 11.85%

3. IRENA HRSTIĆ – 14.770 glasova – 18,13%

Najveća Plenkovićeva pogreška bila je smijeniti Antona Klimana s mjesta uspješnog ministra turizma, dok Karamarkovo kadrovsko rješenje u smislu jačanja HDZ-a u Istri pokazalo se ispravnim, jer Anton Kliman dignuo je HDZ sa Rocinih nevidljivih 4.55% iz 2013. godine na prepoznatljivih 18.13% u 2021. godini, a dok mu Karamarko nije pružio priliku visokim drugim mjestom na listi 2015. godine šira javnost nije znala za uspješnog čovjeka u Istri. Istarski HDZ najbolji je primjer da ne postoji nemoguća misija. Pokušavao je Plenković sa Šiljegom, ali tek je Kliman rasklimao uspavani HDZ u Istri što prikazuju priloženi statistički podaci.

Put kojim HDZ treba ići u budućnosti jest na tragu uvjerljive pobjede Ivana Anušića u Osječko – baranjskoj županiji koji se reflektirao i na Ivana Radića koji je u drugom krugu uvjerljivo osvojio Osijek. Za one koje su zaboravili oba Ivana na ozbiljnoj političkoj sceni dobili su priliku u eri Tomislava Karamarka, jer jedan je izabran na čelo županijskog HDZ-a dok je povjerenik bio Milijan Brkić, a drugi je ušao u Hrvatski sabor u vrijeme Karamarkove Vlade.

Na samom kraju možemo zamijetiti kako je još jedan Brkićev ratni suborac pobijedio u Varaždinskoj županiji poput Ivana Anušića u Osječko – baranjskoj županiji, a riječ je o Anđelku Stričaku predsjedniku HDZ-a Varaždinske županije koji je pobjedom nad Plenkovićevim koalicijskim partnerom Radimirom Čačićem izabran za župana. Iako je Plenković krenuo sa čistkom stranačke desnice ovi izbori daju im razloga za optimizam. Dugoročno gledano Tomislav Karamarko imao je viziju kako osvojiti vlast u obje županije što se danas upravo i dogodilo. U Karamarkovoj eri HDZ je vratio Vukovar s Ivanom Penavom.

Andreju Plenkoviću netko treba otvoreno reći da je njegova politika reformiranja pobjedničkog domoljubnog HDZ-a ozbiljno naštetila samoj stranci što se vidi u HDZ-ovim utvrdama, a ako ne želi razbiti HDZ do kraja povući će se sam na vrijeme dok ga loši rezultati ne sruše s trona. Izgubio je Pantovčak jer je eliminirao stranačku desnicu dok su mu leđa držali u Saboru neprirodni koalicijski partneri, a sada gubi utvrde HDZ-a na tragu povijesne pobjede od 600.000 glasova s parlamentarnih izbora jer mu leđa u Saboru i dalje drže HDZ-ovi neprirodni koalicijski partneri dok desnicu drži u opoziciji.

Činjenice koje aktualni vrh HDZ-a ne iznosi javnosti kada prezentira plavu Hrvatsku i kolosalnu pobjedu jest da je u Dubrovačko – neretvanskoj županiji HDZ-ova lista u koaliciji pet stranaka osvojila 23.551 glas –  40,04%, u Splitsko – dalmatinskoj županiji HDZ-ova lista osvojila je 61.122 glasa –  32,85%, u Vukovarsko – srijemskoj županiji HDZ-ova lista osvojila je ispred sedam stranaka 27.460 glasova – 40,14%, u Zadarskoj županiji HDZ-ova lista osvojila je 30.498 glasova –  44,50%, u Ličko – senjskoj županiji HDZ-ova lista osvojila je 8.618 glasova – 35,91%, u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji HDZ-ova lista osvojila je 12.633 glasa – 29,87%, u Koprivničko – križevačkoj županiji HDZ-ova lista osvojila je 7.998 glasova – 18,99% i u Varaždinskoj županiji HDZ-ova lista osvojila je 18.853 glasa – 27,77%.

Svrsishodno navedenim statističkim podacima evidentno je da HDZ u osam navedenih županija koje prezentira plavima u sklopu kolosalne pobjede više ne može samostalno vladati, jer nema većinu u navedenim županijskim skupštinama. U kontekstu ove analize možemo zaključiti kako je Plenkovićev HDZ kolosalno uzdrmao vlastite utvrde, a u jednoj je doživljen veličanstveni povijesni neuspjeh.

Sanjin Baković dipl.ing.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema