Podjeli

Bilo je to šokantno,tužno i ružno.Na predstavljanju moga romana Bog i drugovi

u prostorijima društva Sv.Jeronim, kojeg je Razum predsjednik, nešto sam spomenuo Gospu koju rado molim, a on mi je potiho rekao daje to folklor,da se treba moliti samo Bogu. Poslije  predstavljanja, (jedan od predstavljača moga romana bio je i pisac kultnog romana Drinske mučenice), moj prijaterlj Esad Jogić, koji kad je čuo što  Razum govori o Gospi i svecima, jednostavno me zgrabio za ruku i rekao, da on to ne može slušati i da se udaljimo od tog čovjeka. U Kuranu Muhamed veliča Gospu, a ovaj svećenik je negira. I udaljili smio se. Kasnije sam mu rekao u četiri oka, jeli on to zaozbiljno misli o Gospi i svecima, priznao je da je to njegovo mišljenja. Čuvši to, rekao sam mu da je zabrazdio u herezu. Govorio sam mu kao čovjek čovjeku,kao vjernik vjerniku, njemu kao svećeniku i meni kao laiku, da se ja molim preko Isusove Majke Marije, preko Gospe naše odvjetnice, pomoćnice, zagovornice, duhovne kraljice; preko nje se molim Bogu. Mi smo Gospin narod. On je ostao pri svojoj suludoj ideji o Gospi, kao folkloru i svecima isto tako, pa sam mu otvoreno rekao da je heretik. Ne samo to on i neki oko njega budalaši tvrdili su da zemlja nije okrugla, nego da je ravna ploča i oni su se prozvali – ravnozemljaši. Prednjačili su u tomu neki nadri pisac i nadri obraćenik  Duspara i stanoviti  budalaš Grbeša i još neki. Čak je taj Razumov pobočnik Elvis objavio i knjigu o zemlji kao ravnoj ploči. Na tribinama i predstavljanju knjiga u HKD Sv. Jeronim stalno su o tome trubili i pokušavali širiti ludost o ravnoj zemlji i herezu o Majci Isusovoj Mariji i svecima. Teško je to bilo slušat.Sve se u meni pobunilo,pa sam im rekao da se idu liječit u Vrapče, a Razumu da se urazumi i da ne propagira i širi svoju herezu o Gospi preko najstarije hrvatske književne Udruge i ugledne književne revije Marulić, koje je, nažalost, još uvijek  glavni urednik.Po Razumu iz liturgija treba izbacit Zdravo Marija i moliti samo Očenaš

Na tribinama u našoj Udrugi događali su se verbalni obračuni. Heretik Razum je tvrdio da je Zemlja ravna ploča i njegovi sljedbenici,a bilo ih je desetak, a možda i više. Malo je falilo poslije jednog takvog verbalnog okršaja, da nije došlo do fizičkog obračuna u prostorijama HKD Sv.Jeronim. Mislim da se takvo što nije dogođalo u tim prostorijama u 150 godina postojanja tog najstarijeg hrvatskog književnog Društva.  Meni je puko film, pa sam uputio pismo mom šul kolegi iz pazinske gumnaziju, kardinalu Bozaniću i objasnio mu o čemu se radi. Pisali  su kardinalu još neki članovi  HKD Sv.Jeronim. Govorio sam Razumu da se urazumi, da se dozove pameti i da mene vrijeđa kao vjernika svojim stavom i govorom o Majci Isusa Krista, Mariji, Bogomajci, Kraljici Mira i duhovnoj Kraljici Hrvata…

Govorio sam Razumu koji je gubio zdrav razum, da je Gospa naša duhovna Kraljica, mi smo njezin narod, njezina djeca…Govortio sam mu i molio ga da to ne čini Gospi, svecima, vjernicima i meni piscu, koji  sam dobio jednu knjževnu nagradu za priču o Gospi. Govorio sam mu kako sam s majkom išao bos na brdo Križevac kad se Gospa ukazala u Međugorju, a on me je prekinuo riječima:

„Kakvo ukazanje i kakve pričaš izmišljotine i budalaštine…“

To me šokiralo i zgromilo. Otišao sam od njega i nikad više nisam imao snage s njim uopće razgovarati, jer me ojadio kao čovjeka, Hrvata, vjernika, katolika.

Nedavno je iz Vatikana došlo, da se ispita djelovanje svećenika Razuma. Kako’ sada stvari stoje morat će dati ostavku na funkciju predsajednika HKD Sv. Jeronim i glavnog urednika književnog časopisa Marulić. Govori se da će ga Bozanić maknut s mjesta arhivara na Kaptolu.

Nas članove tog društva posebno žalosti što je to književno Društvo zamrlo. Ništa se ne događa.  Potres je oštetio zgradu i nešta se ne obnavlja. Razum i njegova sektaška družina morat će biti udaljena iz Društva i prostorija u kojima su dernečili.Sapienti sat!

Ante Matić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema