Podjeli

Na današnji dan prije 109 godina, 5. svibnja 1912. službeno je otvoren stadion Maksimir, kada je tu odigrana prva utakmica. Bila je to utakmica između prve i druge momčadi Građanskog. Istog dana, poslije te utakmice, na travnjaku su se sučelile momčadi HAŠK-a i mađarskog BAK-a.
Idejni pokretač gradnje sportskoga igrališta u neposrednoj blizini maksimirskog parka bio je nadbiskup Antun Bauer. Bauer je HAŠK-u predao u zakup zemljište u Maksimiru, gdje je 1912. niknuo nogometni teren. Ta lokacija predstavlja izvrstan spoj sporta i rekreacije, parka i šume, te su tu smještena tri zagrebačka simbola jedan do drugoga – park Maksimir, zoološki vrt i stadion. Postali su dio identiteta Zagreba kao jedinstveni sklad prirode i sporta.
Dinamo, kao nastavak Građanskog, nastupao je na starom igralištu u Koturaškoj ulici, a plavi su se tek 1948. godine preselili na maksimirsko igralište.
Fiskulturni odbor grada Zagreba te je godine Dinamu na korištenje dodijelio nogometni teren u Maksimiru, a u to doba ondje nije bilo tribina ni svlačionica.
Izgradnja tribina započela je 1952. godine, a projektanti su bili Vladimir Turina, Eugen Ehrlich i Franjo Neidhardt. 1954. godine dovršene su atletska staza i zapadna tribina.
Građen etapno, stadion je dovršen 1974. godine postavljanjem nove električne rasvjete.
U ratno doba, 90-tih godina kad su sve misli bile usmjerene ka obrani Domovine, i kad su sportske aktivnosti bile u drugom planu, Dinamo je zapao u ozbiljne egzistencijalne probleme. Kako nije imao mogućnost održavanja stadiona, cijeli je sportski kompleks 1992. godine predan u vlasništvo Grada Zagreba.
A gdje smo danas? Danas, 2021. godine, više od 100 godina nakon nadbiskupa Bauera i nogometnog terena na Maksimiru, pred nama su sad veliki izazovi i ciljevi – svim legitimnim, legalno dozvoljenim sredstvima postići da u sljedeće tri godine na Maksimiru dobijemo novi, velebni, moderni europski stadion.
Zajedno stvaramo povijest. Stvorimo zajedno i lijepu budućnost, za generacije koje dolaze. Jer – pitanje stadiona nije nikakav luksuz, nego civilizacijsko pitanje. Za Dinamo. Za Maksimir.
Dinamo za Maksimir.
#DinamoZaMaksimir #inicijativa #BudiSvojZG


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema