Podjeli

Kultni redatelj partizanskih filmova Veljko Bulajić ovih je dana  dobio iNagradu Zlatni Oktavijan  za životno djelo za 2020. godinu, koje su mu dodijelili članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara – objavio je na svojim službenim stranicama (11. ožujka 2021.) i Hrvatski audiovizualni centar iliti popularni HAVC.

Međutim, na istim tim stranicama još 18. travnja 2017. (sic!) HAVC je objavio i članak pod naslovom „Završeno snimanje filma  Veljka Bulajića „Bijeg do mora“ (!?) u kojem se uz ostalo naglašava da je nakon šest tjedana snimanja  na rijeci Cijevnoj kraj Podgorice pala zadnja klapa tog dugometražnog filma u kojem glavnu ulogu tumači njemački glumac Tom Wlaschhiha. Ostatak glumačke ekipe činili su Dijana Vidušin, Barbara Prpić, Jadranka Đokić, Goran Grgić, Vili Matula i drugi. Veljko Bulajić potpisao je osim režije i scenarij za ovaj film, dok su mu koscenaristi bili Mirko Kovač i Paolo Finn.

Za taj svojedobno gromoglasno najavljivani projekt HAVC je navodno odobrio 4 milijuna kuna, gotovo isto kao i za film Antuna Vrdoljaka – „General“. Razlika je jedino u tome što je film i tv-serija „General“ prikazana i u broju gledatelja potukla sve rekorde, dok filma Veljka Bulajića još nema nigdje, odnosno nitko ga vidio nije!

Ako je film za koji je HAVC dao sredstva završen on je obično prikazan i na Pulskom filmskom  festivalu, ali Bulajićeva filma nema ni u najobičnijim kino-dvoranama. Što se dogodilo, gdje je „nestao“ film za koji je inače potrošeno iznimno puno novaca?

Zašto je, na kraju krajeva, HAVC prešutio ovu činjenicu (aferu)?

Nu, neki mediji su u međuvremenu javili da svi pitaju, od glumaca do statista: gdje su pare?, odnosno da navodno nitko nije dobio ništa, osim Bulajića!

O toj sramoti pisali su i neki strani mediji.

Inače, ovaj film je napravljen u Bulajićevu stilu, a to znači da nas opet odvodi u II. svjetski rat protiv četnika, Nijemaca i partizana. Takvi projekti su poglavito omiljeni među našim tzv. kritičarima, za razliku od domoljubnih tema koje nastoje sasjeći već u korijenu.

Dakle, gospodo i drugovi iz HAVCA gdje je film „Bijeg do mora“ i zašto o tome šutite, dok s druge pak strane Bulajiću se uručuje nagrada i za nešto što je plaćeno, a nitko vidio nije?!

Mladen Pavković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema