Podjeli

Poštovani naši čitatelji, nakon dramatične epizode u prošlom broju serijala, ponovno se javljamo sa još jednim serijalom iz bisera Jadranskog mora, Trogira. Još traje samoizolacija gradskih vijećnika, novinara i drugih koji su nazočili posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Hvala svima koji su nam se javili sa različitim komentarima, pohvalama i kritikama, jer svojim radom nastojimo dati posebno viđenje događaja u gradu. Zbog vas to ćemo nastaviti i dalje.

Nakon priopćenja Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava oglasio se na društvenoj mreži zamjenik pročelnika koji je zaražen sa korona virusom. Navedene je usporedio sa neonacistima što je eklatantan primjer govora mržnje, jer za te navode nije ponudio nikakve dokaze. Zbog svega toga trebalo bi zatražiti smjenjivanje od strane gradonačelnika Ante Bilića. Ali to se neće dogoditi zbog blizine izbora, ali i zbog toga što vrana vrani oči ne kopa. Ali vrijedi zabilježiti taj primjer napada i okrivljavanja drugih zbog vlastitog nemara i propusta.

Iz izvora bliskih SDP-u doznali smo da se održala sjednica Gradskog odbora SDP-a Trogir bez poštivanja epidemioloških mjera, nošenja maski i poštivanja razmaka i distance. Ta sjednica je održana uoči posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Trogira koja je podigla buru i negodovanje. Očekivali smo da će se SDP Trogir očitovati na navedene prozivke, ali odabrali su taktiku šutnje. Još je nevjerojatnije da se nakon svega nije oglasio zamjenik gradonačelnika Viktor Novak. Nekompetencija i nemar dosežu svoj vrhunac.

Nakon prozivki radnika oglasio seu medijima i vlasnik Brodotrogira Danko Končar koji je za sve probeme u škveru optužio radnike. Zanimljivo, zar vlasnik i poslodavac ne bi trebao biti odgovoran za poslovnu politiku tvrtke? Država je Brodotrogiru dala 330 miljuna kuna jamstava i subvencija. Obećao je da će pokriti dugovanje radnicima kada proda marinu koja se nalazi u sklopu škvera. Planira se da u škveru ostane maksimalno 350 radnika vezano za servis i remont. Veliki brodovi se više neće graditi. U kuloarima se spominje da je američki fond već potpisao ugovor za kupnju marine. Ne zna se iznos i kada će biti objavljena službena vijest o prodaji.

Porazna je činjenica da radnici tvrtki u trogirskom škveru ne primaju dohodke po sedam mjeseci dok dolaze na naplatu krediti, režije, ovrhe i druga dugovanja. Grad Trogir odlučio je pomoći sa 3.000,00 kuna jednokratno. Postavlja se pitanje što je aktualna vlast čekala sve ove mjesece i da li je to samo u svrhu lokalnih izbora?! Podsjetiti ćemo da je gradonačelnik Ante Bilić obnašao dužnost nadzornika u periodu 2012-2017, primio je lijepu svotu novaca i znao je kuda ide trogirska brodogradnja. A ide prema potonuću.

Tih 3.000,00 kuna je kap u moru, jer bi bilo bolje da su pokrili kredite i dugovanja radnicima. Populizam pred izbore nema kraja, a ne jamči pobjedu na izborima. To je jasno i zadnjem naivcu. Stožer za obranu Brodotrogira nikad se nije oglasio o ulozi Ante Bilića i aktualne gradske vlasti u propasti trogirskog brodogradilišta, kao što su to učinile neke političke stranke. Naivno je vjerovati da će netko kao Končar, Bilić i Mateo Tramontana raditi za interese radnika. Jer to nisu učinili do sada, a kada naš brod tone miševi prvi napuštaju brod.

Anđelko Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo