Podjeli

Ovaj mjesec mi je težak i malo spavam pa mi nije bio problem ustati u jedan noću i s čašom ledene vode i octa izaći na balkon i pogledom pretraživati nebo.I dato mi je da je vidim. Betlehemska zvijezda! Visoko iznad naših glava dogodila se, kažu znanstvenici konjukcija Jupitera i Saturna koja se događa svakih osamstotina godina. Kolike generacije je neće vidjeti? Možemo se smatrati sretnicima jer kad se tisućušestotina i neke zbio taj fenomen bio je dan i nitko je nije vidio. Ne bih o astronomiji ali nekako mi više odgovara da je to to ona ista zvijezda koja je vodila sveta tri kralja do štalice u kojoj se rodio Krist o čemu mi je u djetinjstvu, u ove dane pripovijedala moja baka. Ona je bezrezevno vjerovala da se to dogodilo baš tako i da su mirta, zlato i tamjan bili prvi darovi Djetetu koje se rodilo da otkupi grijehe svijeta.Koliko je svijet uspio sagriješiti od Kristovog rođenja ne bi nas otkupila cijela bojna novorođenčadi.
Nebo je velika nepoznanica možda najbliža pok. Stephenu Hawkinsu pa je bolje vratiti se zemaljskim stvarima.
Jučerašnji dan je bio značajan, prvenstveno po tome što se Stožer ukazao baš u ponedjeljak a ne u petak kako su ranije najvaljivali. Kao da je to prvi put što su nas slagali. Šef stožera, voštano žute puti (stvarno zašto čovjeka ne našminkaju da djeluje zdravije?) tonom: “Gospode, predajem ti dušu svoju. Primi je pod pokrov svoj i budi milostiv”, obavijestio nas je o najnovijim brojkama zaraze od Covida 19 i one su zaista optimistične. Brojka od preko 4000 inficiranih spustila se ispod 1000 ali je broj hospitaliziranih i preminulih i dalje visok. Već danima gospođa koja je od ministra preuzela dužnost iščitavanja dnevnih podataka tronutim glasom, na kraju ponavlja istu rečenicu “a sada ono najtužnije” i odmah stožer prelazi na druge teme a ima ih, ovih dana toliko da je teško sve prebrojiti. Čini se da uvedene mjere daju rezultate iako su neke od njih urnebesne i više služe da nas malo razvesele nego što će se ozbiljno primjenjivati. Neke su stupile na snagu odmah a znakovito, zabrana kretanja iz županije u županiju počet će se primjenjivati od srijede, 23.o.m. Moj jednostavni um to poimlje ovako: ako je u jednoj županiji visoka zaraženost a u drugoj minimalna ima rezona da se provede zabrana kretanja. Ali čemu takva mjera ako je u većini županija slično stanje? Ne razumijem ali mi jasno da se i opet pogoduje nekima i da svi građani nisu u ravnopravnom položaju. Onaj tko je ekonomski jači pa je uplatio boravak na nekoj destinaciji u drugoj županiji neće biti spriječen da otputuje i malo se zabavi. Većina financijski nejaka će prebivati na području svoje županije i policija i civilni redari će strogo paziti da se nose maske, da se drži distanca samo ne znam na koji će način nadzirati pranje ruku. Kako bih se unaprijed osigurala nosim masku s natpisom “ako ovo možeš pročitati nisi na propisanoj distanci”, to da organi reda i čuvari našeg zdravlja čim me vide znaju da me ne treba provjeravati.
EMI je odobrila uporabu cjepiva i do kraja prosinca će početi cijepljenje pučanstva uz medijsku pompu i velike riječi. Mi ćemo, kaže Capak dobiti simboličnu količinu od 7650 doza a tko će prvi biti cijepljen stožer još nije odabrao. Bilo bi dobro i poticajno širokim masama da se prvi cijepi predsjednik Vlade samo ne znam može li primiti cjepivo s obzirom na svoj komordibitet.
Muči me pitanje: ako jest, a jest zaraza značajno smanjena zahvaljujući donesenim mjerama zašto su se oni koji donose odluke toliko protivili uvođenju strožih mjera? I tko je odgovoran za tolike ugasle živote? Već se i pogrebnici žale na preveliko opterećenje poslom iako to odrađuju kao na traci. Lider SDP-a gnjevno izjavljuje: odgovarat će premijer i stožer. Nisam toliko naivna da vjerujem da će oni odgovarati ali bi bilo korektno prema svima nama da se ispričaju zbog svega što su smislili i proveli, što su uzurpirali ovlasti Sabora i protuustavno nam ograničili Ustavom zagarantirano pravo na slobodu kretanja a da prethodno nije donesen zakon temeljem Ustava.
Bez obzira na opasnost od zaraze život ide svojim tijekom i radi se na dobrobiti naroda pa je tako u centru Zagreba država otvorila prodavaonicu sireva i suhomesnatih proizvoda. Mislim da se tako nešto moglo dogoditi u Sjevernoj Koreji i sve mi se čini da država smatra proizvođače tih delicija nesposobnima da samostalno plasiraju svoj proizvode pa je tu brigu preuzela na svoja pleća.
Prije neki dan sam rekla da bi iz opravdanih razloga profesiju novinara trebalo brisati iz registra zanimanja a danas sam više no ikad, čvrsto uvjerena u to. Uzmimo npr. “Nacional” tiskovinu koja bi se poput davno umorenog “Ferala” slobodno mogla proglasiti unutranjim neprijateljem države koji je iščprkao da se pregledom poziva s mobilnog telelfona skoro zaboravljene Joispe Rimac utvrdilo da je ona nazvala najmoćnijeg u ovoj državi a on joj je, zamislite odgovorio. Ne samo odgovorio nego su se i sastali da bi potanko razmotrili problem vjetroelektrane Krš-Pađane. Nisam ni pomislila, Bože sačuvaj da bi visoki dužnik bio korumpiran ali ne sluti na dobro što će ga, izvjesno je, okrivljena predložiti za svjedoka obrane. Ako joj ne uspije doskočiti kao Nataši Novaković i naći neku rupu u zakonu tokat će ga se pojaviti na sudu. Dosjetio se kako umiriti Povjerenstvo za spriječavanje sukoba interesa i njegov predmet evo leži već duže od godinu dana i po spisu lagano pada prašina pa ako bude sreće nastupit će i dan kad će biti proglašena zastara.
Ne mogu a da se vratim na ono što nas svih muči i čega se bojimo pa sam slobodna uputiti pitanje onome koji sve smišlja i predaje dalje na realizaciju: ” Zašto jučer nije pozvan Oliver Mlakar da bude moderator konferencije? Uvjerena sam da bi on to profesionalno odradio a osim toga: pristojno izgleda, ima ugodan glas, ne zamuckuje i sigurno ne bi završio na Yu tubu kao Božinović i Capak pa im se sada narod smije i zbija šale na njihov račun. Gospodin Mlakar spada u rizičnu skupinu i vjerujem da može mnoge motivirati da se cijepe. Njegov nastup bi bio poticajniji nego sva govorenja gospođe Markotić.
Anna Kowalska


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Top tema