Podjeli

Zgrada Državnog odvjetništva u Zagrebu (Gajeva 4) prije je trebala i morala postati Muzej komunističkih zloćina nego to što je danas. Naime, u toj zgradi se godinama nalazio jedan od najgorih komunističkih zatvora. Tu je bilo i sjedište Vojnog suda zločinačke Jugoslavenske narodne armije (JNA), tu su početkom 1991. mučili i osudili hrvatske domoljube iz tzv. „virovitičke skupine“– Antuna Habijanca, Đuru Dečaka, Vladu Šabarića, Vinka Belobrka i druge, koje je KOS na čelu sa nikad osuđenim ratnim zločincem Aleksandrom Vasiljevićem osobno „nadgledao“.

Kako je i zbog čega baš ova zgrada umjesto „muzej“ postala Državno odvjetništvoRH? Ako je već i postala „zgrada progona“ u RH onda se također postavlja pitanje – zašto sve do danas nitko od komunističkih i jugoslavenskih  zločinaca koji su u njoj radili nije priveden, saslušan, osuđen?

Svojedobno je Udruga hrvatskih branitelja, na čijem sam čelu, predložila da se barem na pročelju ove zgrade postavi i spomen ploča u znak sjećanja  na nevine hrvatske žrtve, ali, što je bilo i za očekivati, nikada nismo dobili ni odgovor. Neke službenike DORH-a smo i nazvali i pitali: je li znaju da je tu nekada bio Vojni zatvor, čudili su se kao „picek glisti“!

Ispred ove zgrade (8. travnja 1991.),  tijekom suđenja „virovitičkoj skupini“ održane su i velike, najveće i najžešće demonstracije, tu se hrvatski narod počeo „buditi“!

Nekome je očito bilo jako stalo da se ti događaji što prije zaborave, pa su zatvorske ćelije preko noći pretvorili u „ugodne“ i dobro štićene kancelarije, u koje „svaki čas“ dopreme i neke hrvatske branitelje i stradalnike na ispitivanje.

Već danas malo se tko sjeća kakve su se drame održavale u ovoj zgradi, a to je prema svemu sudeći i bio cilj.

Evo, sada predlažemo da se čuvana zagrebačka zgrada „Kockica“, u kojoj je bilo sjedište Centralnog komiteta Saveza komunista, Saveza omladine Hrvatske i Glavnog odbora Socijalističkog Saveza radnog naroda, pretvori u – Muzej komunističkih žrtava.

Na taj način, prije svih, mladi bi se mogli upoznati sa strašnim komunističkim i inim zločinima. Sve pod motom – da se ne zaboravi!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Pravosuđe