Podjeli

Danas je od Covida 19 preminulo 42 ljudi. Netko će reči: ionako bi umrli za mjesec, dva, šest možda godinu, dvije…nažalost nisu dobili šansu. Četrdeset dva prekinuta života bi trebala prodrmati vlast da se prizemlji i posveti dužnu pažnju pandemiji kako bi se ovi jezivi brojevi u skoro vrijeme smanjili. Predsjednik Vlade je tri sata sastančio sa članovima stožera koji je izgubio svaku vjedostojnost ali pred javnost nije stao nacionalni spasitelj, ministar zdravstva nego je njegov šef govorio…zapravo ništa.Možda će na nekim fakultetima biti uvedena on line nastava…mjere se produžuju još 15 dana. Koje mjere? Koliko su efikasne? Brojevi rastu–možda jedino Bakić zna izračunati u koje to smjeru ide a onda će predsjednik Vlade to uporabiti kao podlogu za svoje urnebesno tumačenje o kontroli pandemije, učinkovitom djelovanju mjera i trudu Vlade na tom teškom i pogibeljnom zadatku. Nije dobro a još manje se dobrom možemo nadati. Prepušteni smo sami sebi i vlastitoj savjesti, od države ne možemo imati nikakva očekivanja. Već se iskazala u nebrizi i potpunoj neodgovornosti onih koji bi trebalo, po prirodi svoga posla biti odgovorni. Krajnje je vrijeme da brigu o situaciji u ovoj zemlji preuzme Sabor i naloži razlaz članova i nečlanova stožera jer ne uživaju povjerenje građana i to opravdano.
Krajnje je vrijeme da se predsjednika Vlade postavi na mjesto koje mu pripada, neka se kreće u okviru svoj ovlasti i ni milimetra dalje. Kad poluge ekonomske moći (odnosno naše nemoći) drži osoba sa autoritativnim tendencijama skoro se sigurno može predvidjeti razvoj situacije u kojoj ni ova hroma i krhka demokracija neće proći dobro.
No predsjednik Vlade se ni danas nije libio javne svađe s predsjednikom države. Stao je baja u brendiranoj majici koja košta koliko i iznos mjesečne socijalne pomoći nekog hrvatskog nevoljnika i rekao kako je sve tužno, tragikomično, smiješno..kako su u Uredu predsjednika “jazavci” koji ne pregledaju prispjelu poštu. Njegov predstojnik Ureda Frka – Petešić, još jedan priučeni stručnjak za Covid 19 i tešku ekonomsku krizu kroz koju prolazimo ali koja, naravno ne dotiče vladajuće demantirao je svog šefa; jest on poslao radni dokument i čak tri termina moguće sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost pa neka Pantovčak bira što mu odgovara. Zaboravio je samo jednu sitnicu: sjednicu Vijeća sazivaju zajedno predsjednik države kojo joj i predsjeda i predsjednik Vlade. Dakle predsjedniku se ne nude termini nego se ta dva dužnosnika dogovaraju. i zajednički utvrđuju termin sjednice. Na ovaj način predsjednik Vlade nastoji minorizirati ulogu predsjednika RH, nastoječi da on bude glavni u svojoj avliji. Alooo – ljudi prihvatite se posla, spustite loptu na zemlju, ne rješavajte svoje animozitete na državnoj razini jer vas za to ne plaćamo. Vi ste naši uposlenici pa ako nismo zadovoljni vašim radom možemo vam i otkazati ugovore o radu. Valjda ste dovoljno razumni da možete pretpostaviti da vaša detronizacija ne bi prošla bez razbijenih glava. Danas vam je, bez pribavljene dozvole po Zagrebu marširalo tisuću građana protiveći se mjerama Stožera a ako to nije očit znak o putpunom gubitku kontrole i kaosa koji vlada u ovoj zemlji..onda zaista ne znam što bi vladajuće moglo privesti k pameti. Sutra će ih biti više…toga se trebate bojati. Hodajući leš nije se pojavio ni na državnoj i stranačkoj TV kako bi rekao što će poduzeti u cilju uspostavljanja reda.. Uglavnom danas se predsjednik Vlade jasno očitovao kao smiješan, tragikomičan, opasan i tužan tip kojeg nitko ne shvaća ozbiljno.
Danas je, barem radi 42 utrnula života, radi našeg straha, siromaštva i bezizlaznsti ovoga što živimo trebala vladati šutnja.
Iz čiste ljudske sućuti bez obzira na dob bolesnika.
Nastavkom kravala koji još valjda jedino njih zabavlja možemo razaznati koliko im je stalo do nas i naše sigurnosti, koliko su empatični prema svima koji strahuju i umiru.
Zaprepašćujuće je kako je ovaj narod dopustio da se ovi službenici države koji bi trebali biti ponizni pred nama prometnuli u gospodare naših sudbina. Vrijeme je da ih se zaustavi.
Anna Kowalska


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika