Podjeli

Štovani gospodine Roth,

S nerazumijevanjem sam pročitao Vaš tweet:

“Bosna i Hercegovina konačno treba novi demokratski izborni zakon koji će etnički podijeljenu zemlju pretvoriti u državu ravnopravnih građana. Planovi visokog predstavnika Christiana Schmidta ne odgovaraju niti ovom vodećem načelu niti posljednjoj odluci Bundestaga.”

Vaša izjava (kao i predmetna odluka Bundestaga) zanemaruje Ustav BiH, presude tamošnjeg Ustavnog suda kao i međunarodne sporazume iz Washingtona i Daytona.

Otkako je 2002. godine visoki predstavnik Petritsch promijenio izborna pravila na štetu Hrvata, kontinuirano se istiskuje Hrvate kandidatima koji se lažno predstavljaju kao Hrvati: Sejdo Komšić, Edim Fejzić, Boris Krešić, Anel Šahinović, Rasim Halkić itd. Brojčano jači Bošnjaci iskoristili su svoj višak glasova da biraju “lažne Hrvate” po svom odabiru i da Hrvatima oduzmu ustavna prava. Nakon nekog vremena Hrvati su se obratili Ustavnom sudu (gdje su 3 strana suca prevagnula) i ta je uredba ukinuta 2016.

Od tada su bošnjački zastupnici odbacili sve hrvatske prijedloge (koje su i Venecijanska komisija i Ustavni sud ocijenili sukladnim), a da nisu podnijeli ni jedan vlastiti prijedlog izborne reforme.

Lako je zamisliti kako bi Ustavni sud reagirao na eventualnu tužbu protiv izbornih rezultata dobivenih po neustavnim pravilima. Stoga bi jedino razumno rješenje bilo stavljanje izvan snage Uredbe iz 2002. ili donošenje odgovarajuće uredbe. Ako Christian Schmidt to namjerava učiniti, onda definitivno nije u krivu.

U tom smislu je neshvatljivo zašto se njemački Bundestag i Vi osobno uopće miješate. To samo dolijeva ulje na vatru, jer bošnjački ekstremisti već prijete Christianu Schmidtu.

Imam preporuku za vas kako možete dati značajan doprinos miru i međusobnom poštovanju u Bosni i Hercegovini:

Pozovite sve kandidate nehrvatske nacionalnosti za izbore u Bosni i Hercegovini koji se natječu kao Hrvati da povuku svoju kandidaturu. To se posebno odnosi na kandidate Vaše sestrinske stranke SDP, koja se sastoji od 99 posto Bošnjaka.

Treba napomenuti da je nacionalnost svakog građanina Bosne i Hercegovine navedena u njegovom rodnom listu.

Tada ne bi bile potrebne nikakve nametnute uredbe.

I Vaš glas bi se čuo vrlo, vrlo daleko.

Sa štovanjem,

Dr. Josip Stjepandić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.