Podjeli

Dominantna je faca u Hrvatskoj više od 30 godina, ali ovog puta, u  razgovoru za stranački tjednik – Novosti (bivši Srbobran), prešao je crvenu crtu.  Kad govori ili piše, Milorad Pupovac to čini u množini, tako da se ne dobije dojam koliko je samodopadan i samouvjeren u svoje političke sposobnosti. Doduše, mora mu se priznati da je sve dosadašnje predsjednike i premijere u Republici Hrvatskoj preveo ”žedne preko Dunava” i prilijepio se  njima kao mokra košulje.

Predsjednik  SDSS-e  , nije slučajno, izabrao povijesni nadnevak u Hrvatkoj – 10. Travanj (2024.) za  razgovor u svom stranačkom tjedniku Novosti (bivšem Srbobranu), gdje su mu navodi (u množini) ”Puno smo se borili za Europu, naciju, državu, ali za društvo nismo”. (!)

Pitanje je, što Pupovac podrazmijeva pod – društvo? Da li samo misli na društvo Srba u Hrvatskoj, ili općenito – družtvo,  što obuhvaća sveukupno stanovništvo u Hrvatskoj?

Pupovac je, bez sumnje, najprefrganiji političar u Hrvatskoj, mogli bismo reći čak i u regij.  On je posebna faca (glava za radio postaju), ali stalno se ga može vidjeti na malim ekranim. Pupovac  mijena  principe, češće nego psi dlaku, kad god je u pitanju njegov ego, što može biti ne samo dva puta, nego i više puta u godini dana.

Pravo  pripadnika nacionalnih manjina na zastupljenosti u predstavničkim i izvršnim tijelima na državnoj i lokalnoj razini, te u tijelima državne uprave, pravosudnim tijelima i tijelima uprave jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj imaju privilegirani položaj. Ako nisu zadovoljni s zastupljenosti u  izvršnim tijelima, odnosno prema propisnim uvjetima zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana mora biti iz redova pripadnika nacionalnih manjina, a što se mora urediti statusom jedinice. ”Ukoliko ne bude ostvareno pravo na jednog zamjenika iz redova pripadnika nacionalnih manjina, raspisat će se dopunski izbori.”

Dakle, ”Pripadnicima nacionalnih manjina osigurava se zastupljenost u tijelima državne uprave i pravosudnim tijelima sukladno odredbama posebnog zakona i drugih akta o politici zapošljavanja u tim tijelima, vodeći računa o  sudjelovanju pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom stanovništvu na razini na kojoj je ustrojeno tijelo državne uprave ili pravosudno tijelo i stečenim pravima. (…)

Svi javni natječaji sadržaju i podatak o navedenom pravu odnosno u svim tekstovima javnih natječaja navodi  se pravo prednosti pripadnika nacionalnih manjina pri zapošljavanju.” Dakle,  u potrazi za radnom snagom, nije princip stručna sposobnost nego nacionalna pripadnost!

Stanovništo Republike Hrvatske obuhvaća sve osobe koje žive na teritoriji Republike Hrvatske i stranim državama. Prema popisu  stanovnika 2011. pokazuje sljedeće  udjele prema narodnosnoj strukturi stanovništva:

91.63% Hrvati, 3.20% Srbi, 0.62% Muslimani (Bošnjaci), 046. Romi, 0.36% Talijani, 0.36.% Albanci.

Po vjerskoj pripadnosti, katolika je 78.97%, pripadnika  pravoslavaca 3.32%, muslimana 1.32%, osoba koje nisu vjernici ili ateisti 4.71%.

Prema materinskom jeziku, 95% osoba izjasnilo se da im je materinski jezik hrvatski, a 1.16% osoba izjasnio se da im je materinski jezik srpski. Udio osobe s nekim drugim materinski jezikom manji je od 1%.

Od ukupnog  broja stanovnika Repubike Hrvatske njih 99.24% ima hrvatsko državljanstvo, dok je stranih državnika 0.74% ili 28.784.

Po svim  međunarodnim  priznatim pravilima, Hrvatska je  99.24% – Hrvatska, a onima kojima se ne dopada Hrvtska, ili im zlo dođe kad čuju riječ Hrvat ili Hrvtska, a rođeni su u Hrvtskoj, takve  idiote treb poslati u njihovu idejnu matičnu državu, jer i po zakonu prirode: svaka ptice leti svome jatu!

Kome smeta pozdrav/usklik: Za dom spremni? Ne bi trebalo smetati ni jednom normalnom Hrvatu, jer ako nisi spreman za dom, nisi spreman ni za obitelj, onda si nitko i ništa.

Dakle, neka (ne)hrvatski Srbi sele u Srbiju, ili ako žele bliže im je preći preko Drine u Republiku Srpsku. Bone  Voyage!

 

Kako će Pupovac  dalje igrati ?

”Nije  Pupovcu problem, recimo, doći u Srb, tako gdje je uglavnom velikosrpski dernek, govoriti o stradanjima, zanemareći, tek u zadnje vrijeme, žrtve Hrvata, a ne dolazi, recimo, na proslavu Oluje jer su to bile srpske žrtve.. Kako će Pupovac dalje igrati, hoće li izići iz koalicije ili se obratiti međunarodnim institucijama, koje je u istom intervju spomenuo, znat će se nakon predsjedništva SDSS-a i sastanka vladajućih idućih dana.” (Ante Nazor)

Ipak, uspio je zatresti samo sadašnju koalicu. Je li to zato što je Hrvatska doista postala faktor nestabilnosti?

”Mi smo mogli ovu priču raditi u nekoj ulici koja se zove po Mili Budaku, možda smo mogli otići ispred neke ploče koja je iz Jasenovca premještena u Novsku, gdje piše  ”Za dom spremni”, možda smo mogli imati zvučniju pozadinu Thompsona, što je sve legalno i sve dozvoljivo, je li to koketiranje, i podsjeća li na nešto što Hrvatskoj nije donijelo  ništa dobro, a Srbima još manje – o tome možemo razgovarati”, smatra Jakovina. ”Hoće li ovisiti koalicija na vlasti sad ovisi o tome kako će Milorad Pupovac i Andrija Plenković razriješiti situaciju nastalu nakon Pupovčeve usporedbe  današnje vlade s NDH.”?

Rijetko se koja Vlada u posljednjih 30 godina uspjela sastaviti bez najjače srpske stranke SDSS-a, kojem je Milorad Pupuvac na čelu. Kako je u tom periodu utjecao na vlast, a kako na suzbijanju govora mržnje i bolji suživot Hrvata i srpske manjine. ”Hrvatska postaje  faktor nestabilnosti u kojoj se pokušava rehabilitirati ustaški pokret”, rekao je Milorad Pupovac za radio Sarajevo i onda zašutio.

”U gradovima tražimo otvaranja društva u kojijma će se pripadnici srpske zajednice, naročito mladi, osjećati slobodniji. Naši prijatelji  iz lijevo-liberalnog kruga mogli bi se zapitati koliko su  i sami doprinijeli da ljudi, pripadnici srpske zajednice, imaju problem da deklariraju svoj identitet. Ovo  nije kritika, nego potrba osvješćavanja problema.”, kazao je  Pupovac

Ne treba se Tvrtko Jakovina brinuti za Pupovca, on je toliko sposoban, recimo, da  ga bacimo na glavu on će se dočekati na noge.  Ali, trebamo se ozbiljno zamisliti o Pupovčevu  ”bliznacu” Plenkoviću, koji ne može formirati Vladu bez srpske nacioanlne manjine, odnosno bez Milorada Pupovca, kojeg se ne može obuzdati.

Plenković ne traži suradnju s  hrvatskim nacionalnim strankama, kojih ima u velikomm broju, i ako u mnjim strankama ima mali broj  zastupnika. Bilo bi dobro, ako bi se  nacionalne stranke udružile, bez obzira na broj zastupnika , u općinama Republika Hrvatska,  gdje ima 428 općina od kojih je 17 sa srpskom većinom. Takva stvorena koalicija bila bi temelj hrvatskog suvereniteta i prosperiteta.

Kome smeta hrvatski pozdrav /usklik  Za dom spremni, koji je star više od 447 godina, a možda i više: 1566. godine? S pozdravo se nastavilo za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, što je više nego prirodno, jer je nastavak samostale države hrvatskog naroda. Da nije bilo NDH  danas bi Hrvatska bila jedna od federalnih republika Jugoslavije ili – Velike Srbije. Razum vidi i uzroke stvari i posljedice.

Izbori su prošli i više nema nagađanja

Zna se koliko su zastupnijka dobile političke stranke u Republici Hrvatskoj: HDZ 46 zastupnika i 16 zastupnica, SDP 19 zastupnika i  15 zastupnica,  Domovinski pokret 8 zaastupnika i 3 zastupnice, Most 7 zastupnika i 1 zastupnica. O ovim zastupnicima ovisit će kakva će biti budućnost hrvatskg naroda i stabilnost države.

U posljednih 30 godina nekoliko je stranaka , kao što su  HSLS, HNS propalo,  a obnovljen je SDP koji je uspostavio balanc sa HDZ-om. S velikim zanimanjem hrvatski narod očekuje da vidi u kojem će sastavu biti Hrvatski sabor i kakao će premijer Andrej Plenković sastavi novu Vladu RH.

Hrvati u iseljeništvu, koji u velikom broju imaju hrvatsko državljanstvo,  ali nažalost, u manjem broju izlaze na birališta, ipak su zabrinuti kako će biti formirana Vlada i kako će biti zastupljeno iseljeništvo u  Saboru i Vladi.

Hrvatsko iseljeništvo ne može ni pomisliti da bi četnik Milorad Pupovac mogao biti u bilo kakvoj funkciju u Banskim dvorima u Zagrebu.  Andrej Plenkoviću traži te novog partnera mađu hrvatskim Srbima, jer ima još čestiti Srba u Hrvatskoj, koji vole svoju rodnu grudu, svoju domovinu – Lijepu našu Hrvatsku!

Piše: Rudi Tomić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.