Podjeli

Evo izbori su završeni pa sad slijedi nova faza političkih igara, preslagivanje. Oprostite, ali sve ovo na političkoj sceni budi u meni mnoge asocijacije koje nisu direktno vezane za politiku, ali posredno i jesu.

Dakle, rezultati izbora uglavnom su sukladni mojoj prognozi iz teksta „U susret izborima, hrvatski cirkus?“ koji je odmah nakon Uskrsa objavljen na ovom portalu. Relativna pobjeda HDZ-a, gubitnici „Crvena koalicija“ i izvrstan rezultat Domovinskog pokreta, činjenice su sa kojima se sad ulazi i narednu fazu, formiranje Hrvatskog Sabora i Vlade. Usprkos analizama dubrovačkih političkih analitičara Maldinija, Macana i Gjenera, kao i brojnih drugih uvaženih hrvatskih političkih analitičara, pridružiti ću se ovim tekstom analizama koje će pljuštati u medijima ovih dana.

Na početku ću reći da me ovaj početak političkog „preslagivanja“, koje provode pobjednici HDZ i Crveno-riječni gubitnici, podsjeća na jednu divnu pjesmu muške klape Filip Dević „Nabrajanje“. Mnogo kažu stihove te pjesme pa ovo političko preslagivanje i ono klapsko nabrajanje imaju puno zajedničkog. Neću sada ulaziti u stihove ove divne pjesme, jer ostavljam da ih poslušate sami, ali samo bi na početku ove analize ponovno istaknuo nepostojanje lijeve i desne koalicije hrvatskih stranaka, nego prohrvatskog i jugonostalgičarskog partijskog udruživanja. Svakako, HDZ je dobrano zamaglio tu istinu svojim nepodopštinama (blago rečeno), jer se malo „zaigrao“ korupcijom, nepotizmom i autokratskom vlašću koja miriše na partijski mentalitet. Ali ako se sjetimo onog Tuđmanovog HDZ-a, onda me ovaj današnji HDZ asocira da dobrano posrnulog anđelčića. Isto tako, ako se sjetimo važnih za Hrvatsku, Ivice Račana i Tomca, onda me ovaj SDP podsjeća na crvenog demončića. Ako „odozgo“ gledaju, Tuđman, Račan i Tomac sigurno suze liju. Sve je to ove izbore usmjerilo prema naporima za svrgavanje s vlasti posrnulog anđelka, što bi se zasigurno i dogodilo da nije naš crveni demončić previše zastranio i svoje crvene rijeke usmjerio u prošlost prema Jugi. Istodobno, zaigrao se malo oko vlasti naš Milanović koji je preuzeo duplu ulogu vlasti po uzoru na Tita, ali eto, ipak se očitovao Ustavni sud koji ga je podario sa dvije zauške.

Da se radi o sukobu posrnulog anđelčića i crvenog demončića najbolje govori rezultat stranke Socijaldemokrata koji su ispali najveći gubitnici ovih izbora. Dakle, nikome u Hrvatskoj nije do neke socijaldemokracije, jer svi su usmjereni u drugom pravcu,,, izboru manje lošeg. To najbolje govori da se ne radi i lijevoj ili desnoj (nepostojećoj) koaliciji, nego upravo o borbi naša dva subjekta, posrnulog anđelčića i crvenog demončića. Pa u tome, dva su zrcalna lika ovih izbora, a sada i postizbornog preslagivanja. Izbor je bio jako jednostavan, da li prići crvenom demončiću kojeg karakterizira snažna jugonostalgija ili pak prići posrnulom anđelčiću koji se zaigrao u korupciji, rasprodaji hrvatskih resursa i drugim nepodopštinama.

I sad na kraju, sve je jasno. Pa hajdemo vidjeti gdje smo i što će se desiti narednih dana.

Pobjednički HDZ, kao posrnuli anđelčić, kreće u sastavljanje Hrvatske Vlade. Izjave Plenkya su i nadalje snažne i pomalo arogantne, ali snaga crvenog demočića ozbiljno prijeti. Ipak, niti jedan niti drugi ne mogu ništa bez krila koja su potrebna da anđelčić ili demončić polete. I eto ga, tu je Domovinski pokret, stranka sa jasnim programom prikladnim narodu, a koji sam slučajno pročitao na skupu na Jarunu, programu loše tiskanom na malom svijetlo plavom papirčiću kojega su dijelili prolaznicima, uz porciju fažola oliti graha. Pa evo, kako izgledaju tih 13 točaka programa Domovinskog pokreta:

👨👩👧👦1. STRATEGIJA DEMOGRAFSKOG OPORAVKA DOMOVINSKOG POKRETA ”Obitelj – temelj naše budućnosti!” Potičemo natalitet i podržavamo obitelji kroz različite mjere i olakšice. Obitelj je srce našeg društva, a njeno jačanje ključno je za stabilnu i prosperitetnu Hrvatsku.

👉2. STRATEGIJA NACIONALNE SIGURNOSTI DOMOVINSKOG POKRETA – ”Hrvatska ispred svega!” Osiguravamo sigurnu budućnost naše domovine i njenih građana. Bez obzira na izazove, Hrvatska će biti pouzdan i siguran oslonac za sve svoje stanovnike.

🙏 3. OSIGURAVANJE PUNOG PIJETETA DOMOVINSKOG RATA ”Ponosan branitelj temelj je Hrvatske!” Poštujemo i čuvamo naslijeđe Domovinskog rata kao temelj naše slobode. Branitelji su naš ponos, a njihova žrtva neće biti zaboravljena.

🚫 4. DOMOVINSKI POKRET ZA OTKAZIVANJE ISTANBULSKE KONVENCIJE ”NE Istanbulskoj konvenciji!” Branimo tradicionalne vrijednosti obitelji i odbacujemo štetne ideologije koje ugrožavaju naše temeljne vrijednosti. Naša obitelj temelj je društva, a njen integritet neće biti narušen.

🗳 5. ZA IZBORNI ZAKON KOJIM ĆE SE OMUGUĆITI ELEKTRONIČKO I DOPISNO GLASOVANJE ”Hrvatski spas – svatko ima pravo na glas!” Osiguravamo pravedne i transparentne izbore za svakog građanina. Svi imaju pravo na sudjelovanje u demokratskom procesu, bez obzira na geografske ili druge prepreke.

💼 6. FINANCIJSKA RASTEREĆENJA ZA POTICANJE PROIZVODNIH INVESTICIJA I OSNAŽIVANJE PREHRAMBENE SAMODOSTATNOSTI ”ZA samodostatnu Hrvatsku!” Potičemo gospodarski rast i stvaranje radnih mjesta kroz potrebne reforme. Ohrabrujemo ulaganja u proizvodnju i osiguravamo da Hrvatska postane samoodrživa u prehrambenom sektoru.

🏠 7. PROMICANJE STRATEŠKIH POLITIKA STAMBENOG ZBRINJAVANJA MLADE GENERACIJE ”Pravo na stan temelj je demografske budućnosti!” Osiguravamo pristupačan smještaj za mlade obitelji i potičemo njihovu stabilnost. Mladi su naša budućnost, a njihovo pravo na dom ključno je za rast naše zajednice.

🌾 8. ZA POLJOPRIVREDNE POLITIKE KOJE POLAZE OD TOGA DA JE JAKO SELO TEMELJ JAKE DRŽAVE ”Naselimo selo, očuvajmo identitet!” Podržavamo razvoj ruralnih područja i očuvanje poljoprivredne tradicije. Seljačka srca kucaju u temeljima naše države, a mi ćemo ih podržati u svakom koraku.

💼 9. MJERE EKONOMSKE POLITIKE KOJE POTIČU RAST I PUNU ZAPOSLENOST ”Mirovine i plaće za dostojanstven život svima!” Osiguravamo pravedne uvjete rada i pristojne prihode za sve građane. Svaki radnik zaslužuje poštovanje i pravednu nagradu za svoj trud.

🚀 10. JAČANJE KULTURE PODUZETNIŠTVA, INOVACIJE I STVARANJA NOVIH VRIJEDNOSTI ”Zdrava poduzetnička klima – temelj ekonomskog razvoja!” Potičemo inovacije i razvoj novih poslovnih prilika za prosperitet Hrvatske. Poduzetništvo je pokretač razvoja, a mi ćemo biti potpora svim hrabrim poduzetnicima.

👫 11. STRATEŠKI OSMIŠLJENE POLITIKE KOJE MLADE ZADRŽAVAJU U HRVATSKOJ ”Energičnošću mladih obnovimo Hrvatsku!” Pružamo poticaje i mogućnosti za razvoj karijere mladima u Hrvatskoj. Mladi su naša snaga, a njihov ostanak je ključan za napredak naše domovine.

12. ZAŠTITA GRAĐANA OD OVRŠNE MAFIJE ”I ovršeni imaju pravo na ljudsko dostojanstvo!” Borimo se protiv nepravednih praksi i osiguravamo zaštitu za sve građane. Pravednost je temelj našeg društva, a mi ćemo osigurati da svi građani imaju jednaku zaštitu.

🤚 13. I U PANDEMIJAMA GRAĐANI IMAJU PRAVO NA PRIVATNOST ”Protiv korištenja zdravstvenih kriza kao opravdanja za nadzor na ljudima!” Branimo privatnost građana i osiguravamo pravedne mjere u kriznim situacijama. Sigurnost i privatnost su neotuđiva prava svakog građanina, a mi ćemo ih čuvati pod svaku cijenu.

 

Pa kada se pogleda ovaj kratki program, teško da bi se netko mogao protiviti tome, osim par nebuloznih točaka, ali moramo malo progledati kroz prste pa eto,,, sve u svemu nije loše.

I sad, što sa svim tim?

HDZ je počeo pregovore i jasno je da im je Domovinski pokret (DP) po svemu najbliži, uz određene ograde. Kako izgleda, hajka na posrnulog anđelčića jenjava i počinje borba za vlast. Dok SDP kao crveni demončić pokušava okupiti oko sebe sebi bliske, ističući brojne nepodopštine posrnulog anđelčića, neke stranke polako razmišljaju u drugom pravcu. U tome iznenađuje Most koji i nadalje ustraje na obaranju HDZ-a, posrnulog anđelčića, priklanjajući se crvenom demončiću, ali se otvara pitanje kako će na to reagirati njegovi birači, iako su birači već rekli svoje, ali ipak… ipak… Pitam se odakle pameti Mostu prikloniti se SDP-u i Crvenoj jugo koaliciji kojoj je rušenje Crkve u Hrvata i vjere na prvom mjestu, a vidim Grmoju i Troskota na misi u crkvi na Jarunu? Što im se desilo? Čak ih i Domovinski pokret priželjkuje, ali Most se okomio na Domovinski pokret nagovarajući ga da priđe Crvenoj koaliciji i rijeci crvene krvave pravde. Zaista čudno za Most, ali vrijeme će pokazati o čemu se radi i kako će se to odraziti na Most i njegove sljedbenike. Penava se tu pokazao kao mudar političar dosljedan sebi, osnovnim principima Domovinskog pokreta i razlozima koji su njegovim biračima bili važni na izborima. Ostao je još od važnijih stranaka na političkoj postizbornoj sceni Možemo, koji je konsekventno u grupi SDP, crvenog demončića od početka. Dakle, vrlo jasno Možemo stoji uz SDP pa se može očekivati poznati oporbeni možebitni scenarij, možebitne ljubavi sa SDP. Ipak, sve su to periferne političke kombinacije bez pravog pokrića, jer….. Pravi igrač i pobjednik je Domovinski pokret koji sa 14 mandata jedini može HDZ-u, posrnulom anđelčiću, dati krila. E da, ali tu počinje ono što će snažno opteretiti Domovinski pokret i za što će mu trebati velika snaga da ustraje. Ulaskom u Vladu uloga Domovinskog pokreta postaje neuobičajeno vrlo složena.

Zašto?

Činjenica je da bez Domovinskog pokreta HDZ neće dobiti krila, tako da sad dolazi na scenu prava snaga Domovinskog pokreta koji će je pokazati, ili će pak pokleknuti i postati poznati nam uhljeb. Odnosno, već na prvom koraku dogovora sa Domovinskim pokretom, HDZ traži svog Pupija u Vladi, ali DP kaže „e pa nećemo zajedno mi i Pupi!“ Da bi se ogradili od eventualnog ulaska novih uhljeba, Domovinski pokret kaže također „nećemo ni sa crvenim Možemo“. To je dobar potez Penave i DP-a koji će HDZ morati prihvatiti, jer nema izbora. Time će ova faza biti riješena, a još jedan mandat do 76 lako će se dobiti od onih malih izbornih, rekli bi Zagrepčani, „pikzibnera“.

Ali to je početak nečeg novog, posebno teškog za Domovinski pokret, a važnog za Hrvatsku!

Tu je početak borbe Domovinskog pokreta da posrnulog anđelčića, kojemu je dao politička krila, dovede u red. Ovdje se treba sjetiti izvrsnog Hebrangovog obrazloženja, kada je kazao kako je sve u HDZ-u pošlo po zlu kada je u HDZ ušlo 90.000 komunjara. Ti znači da će sada ono domoljubno krilo HDZ-a dobiti novu snagu da se unutar HDZ-a razračuna sa onima koji vuku HDZ prema mentalitetu crvenog demončića. Dakle, preslagivanje se mora dogoditi unutar HDZ-a, što je svakako dobro, ali za to će biti „kriv“ Domovinski pokret ako ustraje na svojim stavovima i sa onim sa čime su dobili izbore. Pojaviti će se tu i veliki problem u svojstvu stava prema Europskoj uniji, koju ne treba kriviti za postupni gubitak hrvatskih resursa. Sami smo krivi. Svi ekonomski potezi i odluke koje u Hrvatskoj vodi pravna struka, a ne ekonomska, pokazuju nemoć hrvatskog poduzetništva. Stoga se brži rast nacionalne ekonomije sagledava u Hrvatskoj Vladi kroz prepuštanje resursa stranom kapitalu,,, ili se pak ne sagledava ništa, nego je na djelu korupcija.

Dakle, pred Domovinskim pokretom je velika uloga, uloga kojom HDZ, kao posrnulog anđelčića mora vratiti na nacionalni, domoljubni, građanski i poduzetnički put. Samo tako će se program Domovinskog pokreta postupno ostvariti na zadovoljstvo svih,,, ali, da li je to moguće? Ne, u sadašnjem stanju kadrova oko Domovinskog pokreta, a i u HDZ-u, to je nemoguća misija. Niti jedan od njih nema dovoljno sposobnih kadrova, a niti još uvijek pokazuju potrebu za njima. Umjesto kadrova, HDZ koristi poslušnike pa je tu novi zadataka Domovinskog pokreta da to promijeni.

Dakle, što uraditi?

Hrvatska ima malo sposobnih ekonomista, ali su se posve povukli sa ikakve scene (jer ekonomiju Hrvatske prvenstveno rješavaju pravnici, a trebali bi ekonomisti). Iako su se povukli, ostaje činjenica da ih Hrvatska ipak ima, što znači da uz pomoć stranih znanja i znanstvenika, Hrvatska može krenuti dobrim putem dalje. Za to je potrebno da HDZ, kao i za Domovinski pokret, iskoče iz mentaliteta partije i uskoče u mentalitet europske stranke. To znači da treba veoma angažirano aktivirati najbolje hrvatske znanstvenike, bez uvjetovanja stranačkog pripadanja! Kako god ovo izgledalo lako, tako je to veoma teško, jer su se članovi partija naučili poslušno slušati i slijediti velikog vođu, što ne vodi nacionalnom boljitku. Taj veliki vođa, ili pak veliki vođe, trebaju se naučiti i prihvatiti da moraju slušati i učiti, a ne bojati se znanosti i struke. Struka i znanost nisu tu da preuzmu političke pozicije, nego da pomognu i uče političare dobrom odlučivanju i razvijanju Hrvatske, da ih uče služiti državi i narodu. Koliko je to moguće, sad je teško reći i ne usudim se prognozirati, ali ističem da je to jedini put kojim tandem HDZ i Domovinski pokret moraju ići. Svakako, ponavljam, zadaća Domovinskog pokreta je veoma zahtjevna, odgovorna, složena, osjetljiva i podložna propadanju. Hoće li Domovinski pokret izdržati pod bremenom tog velikog međustranačkog tereta kojeg sad prihvaća, ostaje samo za nadati se.

Najveće čudo koje se dogodilo i u koje mi kršćani vjerujemo je uskrsnuće Isusa Krista. Uskrsnuće Isusa budi nadu u život i nadu za bolje sutra pa zašto ne bi i mi vjerovali u „hrvatsko političko uskrsnuće“, u kompilaciju DP & HDZ? Dajmo im šansu, održimo u sebi nadu i budimo pozitivno, jer smo već umorni od svega lošega koje nas iz prošlosti opterećuje i okružuje. Molimo Boga da sve bude dobro i da se ovi rezultati izbora i nova Vlada, u aranžmanu DP & HDZ, u konačnici pokaže dobra i poticajna.

 

Izv. prof. dr. sc. Tihomir Luković


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori