Podjeli

Poštovani/e,

Hrvatska matica iseljenika i Festival povijesti – KLIOFEST  imaju čast pozvati Vas na promociju „Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca“, koja će se održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu prigodom izlaska novoga 16 sveska, u srijedu 8. svibnja s početkom u 15 sati.

Uz ravnatelja HMI profesora Miju Marića, u promociji sudjeluje glavni urednik Leksikona dr. sc. Slaven Bačić iz Subotice te nagrađivani povjesničari  dr. sc. Mario Bara s Hrvatskog katoličkog sveučilišta i dr. sc. Robert Skenderović s Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba.

O Leksikonu:

Podsjetimo, u dosadašnjih 16 svezaka „Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca“ uključeno je (od slova A do M) ukupno 2203 članka, 1122 biografije te 1276 ilustracija. Ovaj 16. svezak Leksikona okupilo je 182 autora koji su napisali ukupno 272 natuknice, od čega su čak 204 biografije značajnih osoba. Hrvatsko akademsko društvo, udruga intelektualaca sa sjedištem u Subotici, sustavno provodi ovaj leksikonski nakladnički projekt 21. stoljeća kojim se memorira uloga i značaj hrvatske zajednice na prostorima od Titela na jugu Bačke na spoju sa Srijemom, sve do Senandrije iznad Budimpešte na sjeveru. Sadržaj Leksikona u tiskanih 16 svezaka i internetskoj inačici svjedoči o višestoljetnoj nazočnosti Hrvata u panonskome kulturnom prostoru, o čemu govori bogato naslijeđe od graditeljstva, toponima, jezične baštine, tradicijskih vještina, običaja, umjetnosti, književnosti, velikog broja osoba i drugih natuknica koje su našle svoje mjesto u njemu. U svakom od svezaka uključeni su makropedijski članci koji tematiziraju neki od društvenih fenomena, institucija ili povijesnih događaja važnih za podunavske Hrvate. Riječ je o člancima koji se bave manjinskom politikom, manjinskim pravima, mirovnim konferencijama i slično. Glavni urednik Slaven Bačić odlikovan je Redom hrvatskog pletera u RH za postignuća u leksikografskome radu na ovom Leksikonu. Ovaj jedinstveni leksikonski projekt među našim manjinama u europskome susjedstvu izlazi i uz potporu  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatske matice iseljenika, kao i partnera iz Republike Srbije.

Radujemo se susretu na promociji i prigodnom domjenku!

Hrvatska matica iseljenika

U privitku:

Pozivnica, Kliofest, NSK, srijeda s početkom u 15 sati 8. svibnja 2024.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.