Podjeli

U novoj korupcijskoj aferi koja je dovela do uhićenja predsjednika Uprave Janaf-a Dragana Kovačevića i drugih osumnjičenih na određen način umiješana su i tri ministra koji su bili gosti u sada već  famoznom Kovačevićevom klubu u Zagrebu. Uz  ministre Aladrovića i Butkovića  čest gost u tom klubu bio je i novi ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

 

Premijer Andrej Plenković koji se zbog toga našao pod baražnom paljbom bez pardona oredsjednika Republike Zorana Milanovića tvrdi da o istrazi koju je godinu dana provodio USKOK  ništa ne zna kao niti o tome da su njegova tri ministra posjećivali Kovačevićev ekskluzivni klub u kojemu su se usput rečeno kršile mjere uvedene za vrijeme lockdowna. To može biti točno, ali premijer se kad je u pitanju sadašnji ministar gospodarstva Tomislav Ćorić ne može izvlačiti da ništa ne zna o njegovim brojnim poslovima i aferama na temelju kojih je Tomislav Ćorić već odavno trebao biti smijenjen a ne napredovati u ministarskoj hijerarhiji. Treba podsjetiti da je svoju političku karijeru počeo kao ministar mirovinskog sustava, pa je u prošloj Plenkovićevoj Vladi vodio resor zaštite okoliše i energetike, da bi u sadašnjoj Vladi avansirao u ministra gospodarstva. Upravo je ministar Ćorić potvrdio drugi četverogodišnji mandat Dragana Kovačevića na čelu Uprave Janaf-a i to u doba kad se protiv njega već nekoliko mjeseci vodila istraga o gospodarskom kriminalu. Treba podsjetiti da je Tomislav Ćorić kao potpredsjednik HDZ-a bio voditelj izborna kampanje, iako je dotad bio umiješan u niz korupcijskih afera. U najsvježijoj, onoj u kojoj je uhićena državna tajnica u Ministarstvu uprave i bivša gradonačelnica Knina Josipa Rimac Tomislav Ćorić je umiješan u projekt vjetroelektrane Krš Pađene jer ga je pod sumnjivim okolnostima deblokirao u korist jednog hercegovačkog tajkuna koji je također obuhvaćen istragom, ali je nedostupan hrvatskim pravosudnim organima budući da živi u Bosni i Hercegovini.

 

Energetske tvrtke koje su bile u resoru ministra Ćorića poslovale su prošle godine lošije nego prethodne. Tako je U Janaf-u ukupni prihod u 2018. godini iznosio je 781 milijun kuna,a u prošloj godini 714 milijuna kuna, neto dobit sa 303 na 261 milijun kuna, EBITDA sa 480 na 452, izvoz sa 484 na 435 milijuna kuna, dugoročne obveze porasle su sa 82 na 88 milijuna kuna, a kratkoročne obveze sa 143 na 161 milijun kuna. Janaf-u je koeficijent tekuće likvidnosti pao sa 4,81 na 3,73, a koeficijent ubrzane likvidnosti sa 4,66 na 3,51.  Slično je stanje i u tvrtki Plinacro. Ukupni  prihod sa 477 pao je na 300 milijuna kuna, neto dobit sa 77 na 15 milijuna kuna, EBITDA sa 257 na 198 milijuna kuna, jedino su dugoročne obveze smanjene sa 1,13 milijadi na 1,01 milijardi kuna, ali su kratkoročne povećane sa 270 na 352  milijuna kuna. Koeficijent tekuće likvidnosti pao je sa 305, na 1,52, a ubrzane likvidnosti sa 2,95 na 1,45. Ni u drugom sektoru svojeg prethodnog portfelja, zaštiti okoliša, Tomislav Ćorić se nije obazirao na mišljenje javnosti ili odluke službenih organa. zato štiti svoju simpatiju i ljubimicu Nellu Slavicu koja je s dvije stranačke iskaznice a bez potrebnih stručnih uvjeta izabrana za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka. Unatoč nekoliko instanci, Upravnog suda i Državnog inspektorata koji su donijeli odluku da je Nella Slavica nezakonito izabrana u konkurenciji s braniteljicom i stručnjakinjom Ljiljanom Zmijanović, Tomislav Ćorić nije poduzeo ništa, ali na to njegovo bahato ponašanje nije reagirao ni premijer Plenković.

 

Postavlja se pitanje zašto je Tomislav Ćorić, bez obzira na brojne korupcijske i nepotističke afere u koje je umiješan, ostao i dalje favoriziran kod  predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića.To s jedne strane govori o njegovoj moći koja ga štiti kao nedodirljivog a s druge strane o predsjedniku HDZ-a i premijeru kao osobi koju bahati ministar Tomislav Ćorić drži pod kontrolom. Iza Tomislava Ćorića stoji moćni privatni energetski lobi okupljen iza “Prvog plinarskog društva” kao glavnog snabdjevača Hrvatske ruskim plinom. Taj moćni lobi sačinjavaju djed Tomislava Ćorića Vukašin, potom najveći prodavač električne energije Hrvatskoj Vuk Hamović, sin nekadašnjeg jugoslavenskog generala, potom direktor “PPD-a” Pavao Vojnovac i Vojin Lazarević. S takvom personalnom pozadinom Tomislav Ćorić koji ne krije svoje ambicije može ići tako daleko da u slučaju otkaza jednog visokog dužnosnika u HEP-u onima koji su se tome usprotivili može kazati “ili on ili ja”.

 

Nova afera u kojoj je upleten ministar gospodarstva Tomislav Ćorić svakako je udar na novu Vladu Andreja Plenkovića koji ovaj put ne može ignorirati ne samo napade i kritike koje dolaza iz usta predsjednika Republike Zorana Milanovića, nego i sve veći zahtjev javnosti da se korupcija počne čistiti od samog vrha. To je svakako u ovoj moralnoj i koruptivnoj kaljuži u kakvu ja zapala Hrvatska zahtjevna zadaća, ali bi se konačno od nečega trebalo početi, pa je to vjerojatno i motiv oštrih kritika Andreja Plenkovića i njegove Vlade koje mu upućuje predsjednik Republike.

Vjekoslav Krsnik


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo