Podjeli

Često čujemo kako se govori:
“Lako je biti General poslije bitke. “
Ta tvrdnja zaista stoji, ako si nešto proživio kao promatrač, nisi se miješao, onda je zaista neumjesno kritizirati odluke koje je donio netko drugi, ali i rezultat tih odluka.
No što u slučaju kada si” General” cijelo vrijeme događaja.
Ista Vlada, isti s
Stožer, cijelo vrijeme donose odluke, donose mjere, sva je strategija u njihovim rukama.
Za početne uspjehe dobili su ogroman kredit u povjerenju građana. Ljudi su im oduševljeno pljeskali sa svojih balkona, na temelju tog povjerenja, dobili su izbore.
Sada znamo da je sve to bila čista manipulacija  s povjerenjem građana. Mali broj zaraženih u proljetnoj  fazi rezultat je malog broja testiranih i skupih testova, pa nikom se nije žurilo na testiranje, ako nije bilo, nužne potrebe.
Sve mjere i one gospodarske i one epidemiološke donosila je Vlada s ljudima iz Stožera koje je ona imenovala. Zbog potrebe izbora, Vlada je otvorila granice, sva epidemiološka borba popustila je pred potrebama politike.
Struka se podredila politici tada i bilo je jasno da su “Generali” promijenili taktiku.
Proglasili su pobjedu i “Sigurnu Hrvatsku”, otvorili su širom vrata turizmu, dopustili smo da “bude što bude”, trebalo je uzeti lovu da se popuni proračun.
Proglasili smo primirje, Generali su uzeli opuštajući odmor, svi su uživali u proglašenoj pobjedi a prevrtljivi virus uzeo si je prostor  i nastavio se širiti u potpuno razgaljenoj atmosferi.
Imamo sada rezultat onoga, nek bude što bude, za 4 dana počinje škola, a da pojma nitko nema, kako će to izgledati u stvarnosti.
Slušamo jučer i Plenkovića i Vujčića, pričaju o financijama, vele da je država pokrila sve financijske potrebe do kraja godine. Hvale se dobrim turističkim rezultatima.
U toj financijskoj konstrukciji dva puta su pokrali umirovljenike, prvi pita kada su uzeli kredit iz mirovinskih fondova po sramotnoj niskoj kamati s prvim dospijećem za 11 god. Drugi put sada prilikom usklađivanja, jednostavno su primijenili formulu koja umirovljenicima daje manje nego što im pripada, no i dalje je to račun bez krčmara.
Škola je nova prijetnja koju su “Generali”, jednostavno izostavili iz svog računa.
Sva sreća što virus ne šteti puno djeci, ali radi nemjerljivu štetu roditeljima.
Jedno pozitivno dijete u razredu, cijeli razred izolacija, što s roditeljima djeteta, drugom djecom iz obitelji.
 U prosječnom stanu hrvatske obitelji s dvije sobe teško je ili nemoguće izolirati pozitivne od negativnih, zdrave poslati na posao, bolesne ostaviti odvojene zatvorene, a zdravo dijete u izolaciji pratiti On-Lein nastavu.
 Pitanje je i gdje naći zamjenu za pozitivnog nastavnika, onog u izolaciji, i još niz drugih još uvijek skrivenih pitanja i neugodnih situacija koje  “Generali” nisu predvidjeli.
Bolovanja roditelja, liječenje težih oboljelih,liječnici i medicinsko osoblje će tražiti plaćanje prekovremenih sati, polako će topiti financijsku konstrukciju, trošit će novce zarađene u turizmu, i možemo se slobodno nadati potpunom krahu konstrukcije koja je sagrađena u euforiji preuranjeno proglašene pobjede.
Virus će nam pojesti sve zarađene novce u turizmu, potpuno isprazniti državnu blagajnu, pljunuti na našu strategiju.
Možda da u toj tako savršenoj Vladi zaposle nekog tko bi ih podučio da i manje može ponekad biti više.
Da smo malo spustili cijene u turizmu, da smo se tako otvorili za naše ljude, malko postrožili ulaz  u našu zemlju, malko suzdržali u narodnim običajima,
možda bi sada lakše disali.
Roditelji koji čitaju po stoti put upute za početak i odvijanje nastave u šk. god. 20/21,mogu slobodno glasno reći da borbena taktika :Udri brigu na veselje”, nije bila dobra taktika, nisu ju donosili oni već “Generali”, koji su predugo slavili
Pirovu pobjedu.
Možda bi bilo dobro da se nađu novi savjetnici, koji će brojiti drugačije, koji neće mijenjati odluke prema  zahtjevu političara, koji neće za jednu te istu stvar najprije predstaviti kao opasnost, za par dana pretvoriti ju razbibrigu, stručnjake koji su u trenutku kada smo imali jedva desetak zaraženih, pozivali na osobni obračun sa svakim koji ne poštuje mjere, jer sve predložene mjere su spas , da bismo saznali da je taj stručnjak obolio od  Corone, a za pretpostaviti je da je  poštivao mjere, ali je bolest bila tako blaga da ju je liječio sladoledom.
U moru nebuloznih rješenja kontradiktornih objašnjenja 100% smo mijenjali taktiku, ali niti jednog “Generala”,na svakoj presici dr. Capak sve više spušta glavu no dr. Beroš i ministar Božinović i dalje cvrkuću kao i onog dana kada su
proglasili izbornu pobjedu.
Vrijeme je za ljude koji će brinuti o zdravlju građana, ovi koji čuvaju izborne rezultate, neka izaberu drugo bojno polje, neka kao i svi drugi političari, zaposle PR stručnjake, građani su se umorili biti statisti i žrtve u lošem scenariju.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo