Podjeli

Ne trebamo se s nikim usporediti da bi znali kako živimo, no ipak zaboli kad vidimo podatke za druge zemlje
Češka je nedavno promijenila vladu i već su krenuli u mirovinsku reformu. Najnovija projekcija donosi za 25 godina rada prosječnu mirovinu od
3 073 kuna uz dodatne bonuse za majke. Kod nas je prosječna mirovina za 31 god staža oko 2760 kuna.
Češki umirovljenici prosječnu mirovinu za puni staž imaju oko 4600 kuna.
Kako su druge zemlje napredovale u rastu plaća, jer mirovine se utvrđuju visinom plaća pokazuju nam podaci do 2020 god Najbliža Slovenija od razdoblja 2008 do 2020 plaće su rasle 48% a cijene 26%, najbolja omjerima Estonija rast plaća 74% a rast cijena 10 %, mi smo u tom istom razdoblju imali rast plaća 9% a rast cijena 3%.
Prošle godine imali smo bruto plaću 1187 eura a Češka 1333 eura.
U Hrvatskoj najniža mirovina za 25 god. staža iznosi 1780 kuna. U češkoj za iste godine staža mirovina je po tome veća za 1290 kuna ili 42% a plaća je veća  za 163 eura ili oko 13%.
Što se to dogodilo s našom zemljom da  smo pali na tako mizerno maćehinski odnos prema našim ljudima koji su svoje mirovine zaradili radom teško je reći, no činjenica je da u našim organima vlasti i nema čovjeka koji bi se zauzeo za mirovine.
 Tamo su potomci  onih koji su se dobro snalazili, pokupili imovinu radnika i društvenu imovinu bivše države i njihovi podupirači dobro snalazeći lažno diplomirani ili kojekakvi još nedokazani kriminalci .
 Prošle godine zemlje poput ,Bugarske, Rumunjske, Mađarske imale su dvoznamenkasti rast plaća, a naš je domet povećanje minimalne za 50 eura i to je otprilike sve. Vlada kod nas kupuje svoje žetone novom financijskom ponudom, zbrinjavajući otpale na izborima tako da im ponudi doživotno članstvo u NO, novim braniteljima i još kojekakvim povlaštenima.
 Sve se to dešava pred našim očima,Čehi su od sirotinje postali gospoda, u Češkoj ima 5% umirovljenika koji su po primanjima siromašni, a kod nas u ovoj godini raste broj i prelazi 50% .
Kad vratimo film unazad sjetimo se Čeha na ljetovanju u Hrvatskoj u šatorima s paštetom i paradajzom dok smo mi ljetovali u radničkim odmaralištima s punim pansionom uz sindikalne olakšice za plaćanje obiteljskog odmora.
 Čehinje su bile laka meta naših “Galebova” jer je Hrvatska za njih bila  zemlja  snova.
Danas su nam Čehi u upravi Đure Đakovića, oni isti koji su nam kao turisti pokušavali uvaliti set “bofl” noževa kako bi platili ljetovanje.
Naše žene u turističkoj sezoni sretne su ako dobiju posao spremačice apartmana za te iste Čehe.
U Češkoj uz takve mirovine i plaće litra mlijeka je manja od pola eura, kila jabuka 36 centi a banane koje uvozimo mi i oni kod njih 1 euro kod nas 10 kuna.
Osnovna stopa poreza 21% ,prva snižena stopa 15% a druga snižena 10 % .
 Kad se malo okrenemo unazad kroz prošlu godinu, sjećamo se samo samohvale naše vlade, spašavanje radnih mjesta koje su bile samo nadomjestak za prava koja bi radnici i tako morali dobiti kao nadoknadu s burze rada.
Cijene su podivljale, primanja su ista,a proljeće nam donosi nove cijene energenata. Nove cijene struje koje su s obzirom na ono što je Elektra poslala kao podlogu za plan Banskim dvorima  veće su za 58% od lanjske cijene za cijelu godinu .
U EU smo ispred Bugara koji su izabrali novu vladu s prestižnim svjetskim diplomama i pušu nam za vrat, imali su rast plaća za po duploj  većoj stopi  od nas, a s obzirom na njihove cijene već imaju bolju kupovnu moć od nas .
Što nam preostaje ili učiti od EU koja mijenja vlade i svaka sljedeća je bolja od prethodne, ili njima prodati sve što je naše da proživimo još koju godinu.
 Od jake industrijske zemlje  postali smo slabiji od onih koji su prodavali obiteljski porculan da bi jedno ljeto proveli na našem suncu, sad smo njihove sluge koji nam s visoka dociraju i traže sobu s pogledom na more dok naše spremačice preko ljeta stanuju u spremištu za metle .
 Konturirano uništavanje svake proizvodnje od nas je napravilo EU čistače i kod njih i kod nas koji ne mogu prodavati noževe jer ih nemaju od čega kupiti, a svu obiteljsku srebreninu davno smo prodali na buvljaku za hranu i grijanje po zimi, uključujući i porculan koji smo iz samilosti prema siromašnim turistima donijeli s ljetnih odmora s mora .
Godina je počela i možemo cijelu godinu slušati Horvata kako priča da će obnova uskoro početi, gledati Banožića glumca iz spotova i turističko lovnog animatora, kako se dvoumi što je važnije je l’ prvo predsjednik mora dobiti poziv od njega, ili on primiti poziv od predsjednika, jer protokol je najvažnija stvar u državi.
Čovjek bez kapaciteta za borbu s pijetlom vodi vojsku, ali i Marića kako glumi zabrinuto ” Milo dijete” dok mu galopirajuća inflacija puni proračun .
Dilema i nije tako jaka, već 25 u mjesecu, praznog novčanika, znat ćemo što nam je najvažniji zadatak u ovoj godini , četiri naše regije najgore su u Europi.
 Najlošije Županije u EU  prema BDP po stanovniku po PPS-u 2017 su:
1214 Vukovarska – srijemska
1218 Požeško -slatinska
1219 Brodsko-posavska
1222 Virovitičko -podravska
To javnost isto mora znati!
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo