Podjeli
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Share

I onda kada pomislite da je Stožer ispucao sve moguće mjere bez ikakve logike oni se potrude iznenaditi svojom maštovitošću, ok neki bi rekli glupošću, ali što je tu je. Očito je da i dalje igraju igru u kojoj nas spašavaju svojim mjerama, nešto poput onih mjera kojima su „spasili Agrokor“, redom logički neobjašnjivima, znanstveno također, no priznati im se svakako mora dosljednost i fanatična upornost radi koje zaslužuju svaku pohvalu. Ako se još malo potrude uništavanje jedne djelatnosti, preciznije one ugostiteljske,  bi na koncu moglo i potpuno uspjeti. Kako kod sadista nije rijetkost i mučenje žrtve, tako se i u ovom slučaju žrtvi prije no što skonča u mukama zabave radi ponudi neka nada, tračak svjetlosti, a onda pusti da „izdahne“ u mukama.

Kao što je već poznato svima od 15. veljače svi ugostiteljski  objekti moći posluživati hranu i piće za van što znači novu mjeru Stožera koji se nakon prosvjeda „smilovao“ toj branši ponudivši im tako mrvice od kojih baš i neće biti neke koristi, ali mnogi će kazati bolje išta nego ništa.  Zanimljivo je da su u isto vrijeme dozvolu za rad dobili kasina, automat-klubovi, ali i uz „strože“ mjere i ograničenja u konzumaciji pića pa što god to značilo. Još su neke djelatnosti dobile dozvolu za rad poput teretana ili škola za strane jezike, ali je zabrana i nadalje ostala za sport, noćne klubove svadbe odnosno sva okupljanja za više od 25 ljudi. Za ni jednu od navedenih mjera nema apsolutno nikakve logike niti znanstvenog uporišta kojim  bi se potvrdila svrsishodnost istih. Ako navedena popuštanja usporedimo sa stvarnošću odnosno onime što svaki dan vidimo svojim očima na trgovima, šetnicama, raznim okupljalištima, trgovačkim centrima, skijalištima, crkvama, onda su sve naveden mjere naprosto smiješne.

Ugostitelji po mjerama Stožera ne smiju otvoriti terase ispred kafića ili restorana, ali u isto vrijeme po novim mjerama ispred kafića ili restorana može biti do 25 osoba!?  Nisu li i do sada ljudi kupovali u obližnjim pekarama, benzinskim pumpama i gdje sve ne „kavu za van“ i onda cijelo društvo lijepo sjelo ili stajalo ispred zatvorenih kafića ili restorana?? Po kojim je to pokazateljima opasno boraviti u restoranu a nije u trgovačkom centru?? Po kojoj to logici tržnica može normalno (ovo normalno se podrazumijeva uz određene epidemiološke mjere) raditi a da su sajmovi na otvorenom zabranjeni?? Po kojoj logici se može okupljati do 25 osoba na relativno malo prostora a da isti broj ne može u sportskim aktivnostima na otvorenom prostoru?? Moglo bi se ovakvih primjera cijela hrpa iznijeti, no ono što je svima zajedničko je da su mjere Stožera svakim danom sve većem broju ljudi besmislene, i da bi se  onaj „vrč“ mogao nekome razbiti o glavu.

Očito je da će od ponedjeljka mnogi ugostitelji početi raditi „normalno“ što će značiti da bi se moglo dogoditi da poneke fotografije sugeriraju jedno ali službena izviješća o kršenju epidemioloških mjera nešto drugo. Ta svi smo vidjeli fotografije sa Sljemena, Jaruna, ispred studentskih domova, sa splitske rive, ispred katedrale u Zagrebu itd, na kojima se vidjelo mnoštvo ljudi,  no ono što veseli, i što je uistinu dobro, je da policija nije utvrdila kršenje epidemioloških mjera ni u jednom od navedenih slučajeva.

Vjerujem da ni nakon ponedjeljka, bez obzira na fotografije ili snimke koje se mogu pojaviti, nadležni ipak neće utvrditi kršenje epidemioloških mjera… Virus je tu oko nas, to je naša realnost, štiti se svakako trebamo, no to ne znači da radi trebamo izgubiti razum i ponašati se poput idiota. Mnogi se ljudi kockaju, neki i profesionalno, ali svi znaju kad će sa kartama u ruci zaigrati sa ALL IN.

U Zagrebu, 12.02.2021.

Predsjednik BUZ

Milivoj Špika


Podjeli
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    1
    Share
  •  
    1
    Share
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo