Podjeli

PRAVO PROGLAŠENJE TREBALO SE DOGODITI JOŠ PRIJE SEDAM GODINA

 

Zagreb, 2. prosinca 2020.–Klub zastupnika Hrvatskih suverenistazatražio je od Vlade da objasni pod kojim uvjetima planira proglasiti isključivi gospodarski pojas, odnosno hoće li se iz njega isključivati ribari iz zemalja članica EU kao kod Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP). Nakon što ga je HDZ godinama odbijao proglasiti, predstavnici Vlade RH sad iznenada najavljuju da će do kraja godine Hrvatski sabor donijeti odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa, i to tek nakon što je Italija odlučila proglasiti svoj isključivi gospodarski pojas.

Predsjednik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović podsjetio je da prema aktualnom ZERP-u ribarski brodovi zemalja Europske unije mogu u hrvatskoj zoni proširene jurisdikcije i dalje ribariti kao da su na otvorenome moru.

„Ako Vlada sada planira na isti način idu proglasiti isključivi gospodarski pojas, onda smo protiv. Sada kada su Talijani odlučili zaštititi svoje more, Vlada mijenja mišljenje i ako je to igrokaz koji će i dalje Talijanima i ostalim članicama EU dozvoliti slobodno ribarenje u našem moru, onda mi to ne možemo podržati. Podržat ćemo samo odluku da se na pravi način proglasi isključivi gospodarski pojas i zaštiti naše more“, poručio je Zekanović.

Potpredsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček dodao je kako je ova iznenadna najava Vlade najbolji dokaz da nemamo suverenu državu.

„Naša europarlamentarka Ruža Tomašić se zalaže za proglašenje pravog isključivog gospodarskog pojasa još od 2013. godine, no bivše globalističke vlade to nisu željele napraviti, to dokazuje jad i bijedu hrvatske državničke politike. Podržat ćemo pravo proglašenje, no ono se trebalo dogoditi još prije sedam godina“, istaknuo je Pavliček.

U tom razdoblju čekanja Hrvatska je gubila do milijardu kuna godišnje, dodaje saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre. Još je 2013. godine, podsjeća, Europska komisija pozvala članice da proglase IGP.

„Vlada se na ovo odlučila isključivo jer Italija sada štiti svoje interese“, primijetio je Milanović Litre.

Desetljećima se dio hrvatskih zastupnika neuspješno bori za proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, podsjetio je zastupnik suverenista Željko Sačić, zaključivši kako su čelnici vladajućih stranaka, posebice Ivo Sanader, uporno odbijali staviti Hrvatsku na prvo mjesto.

 

S poštovanjem,
tajništvo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo