Podjeli

Ljeto polako klizi u svoj zadnji ljetni mjesec. Zlokobna predviđanja za jesen posebno pogađaju umirovljenike Hrvatske. Biti star, sam, bolestan s hrvatskom mirovinom, danas je u Hrvatskoj malo pakla još za života.
Inflacija je još na proljeće ukopala umirovljenike u teški glib siromaštva. Kroz ljeto inflacija je još dodatno podivljavala zbog priliva turista veće platežne moći. Sve nepravde koje su učinile vlade kada su za svoje krive projekcije i svoje potrebe  financirale novcima iz mirovinskih fondova pogodile su  umirovljenike u najvećoj krizi.
Vrijednost drugog mirovinskog stupa se prepolovila, a u prvi stup su prikačeni umirovljenici bez uplata. Izuzimanje dodataka iz plaća iz oporezivanja dodatno su umanjile uplate po osiguranicama. 800 000 današnjih osiguranika ima plaće koje neće osigurati minimalnu mirovinu, kada jednom d toga dođe iako je životni vijek Hrvata u padu.
 Danas Hrvati prosječno žive 78,7 godina i kada se usvoji zakon o radu do 67 god. U mirovini će biti oko 13 god. Na političkoj areni nije do sada bilo stranke koja bi se ozbiljno zauzela za radnike i umirovljenike. O interesima umirovljenika s Vladom pregovaraju civilne udruge koje su svojim metodama povezane u interesnu skupinu.
Umirovljenicima ispregovaraju milostinju uz malo zabave, ali ih time drže kao omađijane u blaženoj tuposti  gdje nema talasanja.
HSU kao jedina parlamentarna stranka potpuno se izolirao od umirovljenika iz rada, a prava radnika niti ne propituje.
Gabričević je u HSU ubačen kako bi sačuvao  povlaštene mirovine za svoje interesne skupine.
Hrelja je u sukobu s HSU kojima je saborski predstavnik, a zadnje vrijeme nije ni na nebu, ni na zemlji. Navodna žrtva koja je trebala donijeti solidne obiteljske mirovine, ostala je samo u tragovima. Od 50% mirovine preminulog bračnog druga svotica povečanja  je padala kako su se pregovori odmicali i zaustavila se na 20%.
Usklađivanje koje se predviđa na isplati u 10 mjesecu vrti se oko 6,4%. Kruh koji je koštao pri isplati zadnjeg usklađivanja 6 kuna, danas košta 9 kuna, a država priznaje  povećanje cijene od 60 lipa, najjednostavniji je matematični obračun.
Umirovljenici su davno počeli štedjeti energiju, pa ih preporuke za uštedu uopće ne zanimaju.
Jučer smo čuli da Vlada misli smanjiti PDV na ogrjevno drvo i pelete, kratak uvid u cijene u dućanima pokazuje da su drva poskupjela 30%, a pelete 100%,ali ih uopće nema u prodaji.
Otprilike ista računica kao i za kruh, ali se trgovcima daje vremena da još dodatno poskupe do jeseni.
Vlada je potpuno zaboravila na umirovljenike, tek njoh neznatni dio dobilo je energetski dodatak, koji je pokrio jednomjesečne režije, a inflacija progutala minimalno dvije mirovine.
Na političkoj sceni organiziraju se nove političko  osviještene stranke koje razumiju nužnost poboljšanja plaća, koje će donijeti dostatne mirovine te nove načine vrednovanja rada koji bi nagrađivale i prepoznale podizanje produktivnosti, a samim time povećale konkurentnost koja bi u konačnici dovele do većih plača, ali i mirovina.
Veće uplate i drugačija preraspodjela unutar mirovinskog fonda jedino može dovesti do povećanja mirovina.
Sve ostalo je liječenje rak rana blagom otopinom kamilice.  Žestok otpor pružaju poslodavci koji traže smanjenje obaveznog doprinosa za mirovine.
Umirovljenici i radnici moraju organizirano pružiti otpor daljnjem osiromašenju mirovinskih fondova ili će mirovinski fond potpuno nestati.
Iskustva nam pokazuje kako je lako sve izgubiti a teško  nešto podići, kada jednom propadne.
Špekulira se s dobrovoljnim mirovinskim fondovima koji nisu i ne mogu biti opcija dok hrvatski radnici ne mogu živjeti od plaće koju mogu zaraditi u Hrvatskoj.
Najmanje mirovine u Hrvatskoj upravo imaju obrtnici koji su za najduži staž uplatili najmanje, jer su slobodno odlučivali o veličini uplate u mirovinski fond. Danas oni za puni staž dijele solidarno uplate današnjih osiguranika za iznos do minimalne mirovine.
Sve glasnije i sve jasnije umirovljenici Hrvatske poručuju Vladi da mirovine nisu socijalna kategorija već međugeneracijska solidarnost koja se temelji na uplati – isplati.
Umirovljenici će biti prisiljeni za golo preživljavanje izboriti se na političkoj areni, ali prije toga se i obračunati s onima koji su pregovarali u njihovo ime.
 Svakoj političkoj opciji je jasno da se bez umirovljenika na sljedećim izborima ne može formirati Vlada.
Umirovljenici vrijeme je da naše ruke dobiju na cijeni,  šarlatane i glumce u našoj tragediji hitno moramo izbaciti iz igre!
Jesenski scenarij mora biti u našu korist!
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo