Podjeli

12.10.2022.

Vladimira Mascarell, član Radne skupine za izradu novog prijedloga ZPDLM, predstavnik civilnog društva preko Inicijative Javno Je Dobro, odnosno udruge Otočni Sabor

IZJAVA ZA MEDIJE ZBOG NETOČNIH INFORMACIJA o prijedlogu novog ZPDLM

POVODOM

članaka s neprovjerenim informacijama

Kao član radne skupine za izradu prijedloga zakona o pomorskom dobru, jedini od strane civilnog društva, imenovana od inicijative Javno Je Dobro, preko udruge Otočni Sabor odgovorno tvrdim kako nikakav prijedlog nije došao od strane župana Bobana, ni formalno, ni neformalno, a nije ni spomenut od strane Ministarstva na zadnjem radnom sastanku održanom 14.9., sa zadnjim prijedlogom ZPDLM od 9.9.2022. o kojem se raspravljalo i na koji su se davali primjedbe i prijedlozi tad, ali i nekoliko dana poslije.

Kako se radi o izjavi župana Bobana odmah nakon Sjednice Skupštine SDŽ 12.9.2022., a koja se nakon toga tjednima prenosi i vrti u medijima, čak i na nacionalnoj razini u Slobodnoj Dalmaciji ili Nacionalu, a koje Ministarstvo pomorstva još uvijek nije demantiralo, smatram potrebnim obavijestiti medije o činjenicama koje su mi kao članu Radne skupine za izradu novog ZPDLM poznate, a posebno zato jer je zadnji sastanak Radne skupine bio 14.9.2022, znači nakon prvo objavljenog članka.

Prijedlog zakona je nakon posljednje održanog sastanka 14.9.2022. upućen na razmatranje i usuglašavanje ostalim resornim ministarstvima i DORHu, nakon čega bi Ministarstvo pomorstva trebalo na Radnu skupinu dostaviti na razmatranje usuglašenu odnosno izmjenjenu verziju.

Kada će resorna ministarstva dati mišljenja ne zna se, no u svakom slučaju još nisu, pa se tako ne zna ni datum slijedećeg sastanka radne skupine. Da je u međuvremenu došao bilo kakav prijedlog ili izmjena verzije od 9.9.2022. nadam se kako bi bio podijeljen i Radnoj skupini, a posebno zato jer sam tu informaciju u međuvremenu tražila od Ministarstva, ali ne i dobila, dakle nema nove verzije.

Pitanje ograđivanja plaža je, dakle, još uvijek u istom obliku kao što je bilo 9.9.2022., što znači da postoji mogućnost ograđivanja bez obzira što nas je nekoliko tražilo i na zadnjem sastanku 14.9.2022., a i ranije ukidanje takve mogućnosti.

Članak je čista laž i podmetanje, kako Radnoj skupini za izradu zakona tako i samom Ministarstvu, a najviše javnosti koja bi trebala povjerovati da je ”Boban spasitelj”. Uostalom, zašto u članku nije objavljen dopis Ministarstvu ili Radnoj skupini koji je navodno uputio župan? Zašto mediji nisu provjerili informaciju – izjavu ”spasitelja Bobana” u Ministarstvu? I kako to da se niti jedan medij nije upitao kako to jedan župan samo izjavom za medije odmah promijeni prijedlog zakona, kao što nisu tražili ni sadržaj promjene?

Ovom prilikom želim naglasiti kako je osim provjerenih informacija o tako važnom pitanju kao što je novi ZPDLM potrebno javno objaviti i imena svih članova Radne skupine, a posebno zato što su iz Ministarstva zvali sve članove RS oko 7.9.2022. te tražili suglasnost za javnu objavu imenovanja članova, pa mi je nejasno zašto to nije odmah i učinjeno.

Vladimira Mascarell

Član Radne skupine za izradu prijedloga novog ZPDLM od 24.8.2022.

Inicijativa Javno Je Dobro, udruga Otočni Sabor

U prilogu:

e-mailovi upućeni na RS nZPDLM od 27.9. i 10.10.


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo