Podjeli

Slovaci kupili Bjelolasicu, projekti se rade, sve traje predugo, zašto?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Razne informacije oko skijalištima u okruženju te mnoge objave navele su me na razmišljanje, ali i otvaranje moje arhive oko tragedije Bjelolasice, nekad perjanice zimskog turizma u Hrvatskoj.

Što se događa danas? Gdje je zapelo? Kako saznati.

Čitajući sve tekstove ponajviše iz vremena stečaja te pojave privatnih investitora, kao i izjava u medijima gradonačelnika Ogulina, odlučila sam najprije razgovarati baš s gradonačelnikom, gospodinom Dalibora Domitrovića. Drago mi je što sam to prvo učinila te poslušajte naš kratak razgovor.

https://www.youtube.com/watch?v=COj_AI_WxIE

Moram se zahvaliti gospodinu Domitroviću na svemu. Neočekivano od čelnika grada jer mnoga dosadašnja iskustva pokazala su kako ljudi na mnogim funkcijama niti su spremni a niti znaju komunicirati. Ovo je jedno ugodno iznenađenje, kao i 2021. sa tadašnjim ravnateljem Imunološkog zavoda, dr. Vedranom Čardžićem.

Točno prije trinaest godina, u noći 28. 01. 2011. vatra je odnijela sve… Kompleks HOC-a Bjelolasica, njegov najvažniji dio, nestao je u plamenu. Sve je stalo. Krenuli su stečaji, nagodbe, dražbe… Nevjerojatna 21 dražba održana u posljednjem desetljeću do tada 2021., zainteresiranih je bilo, ali nikako da netko i pokaže novac. Bjelolasica, najveće hrvatsko skijalište, postala je tako slučaj.

 

A što su rekli mještani? Evo samo dva odgovora.

 

Što Bjelolasica znači za kraj?

„Značila je mnogo, u smislu turizma razvijao se cijeli kraj. I Ogulin, i Jasenak, cijelo to područje“.

 

Što vam je danas važno, dolazi novi vlasnik.

„Nama domaćima želja je skijalište. Nadamo se da će novi vlasnik krenuti u investiciju, a dalje što bude. Grad Ogulin s time nema mnogo veze, mi nismo ni bili vlasnici, ali možemo pomoći u novim projektima. Pretpostavljam da će ulaganja ići u turističku infrastrukturu, a da će skijalište biti popratna djelatnost. Planove što će biti zasad nemamo, nove vlasnike još nismo upoznali… Morate znate i da je ova lokacija idealna za turiste. Do Novog Vinodolskog ima nešto manje od sat vremena vožnje, zračne linije od skijališta do mora tek je 30 kilometara. A danas je turist zahtjevan, želi se po danu kupati, a navečer spavati na friškom planinskom zraku. Uza sport, to je turistički adut Bjelolasice“.

Kako piše Srđan Hrabar 28. 01. 2021. :

https://www.ogulinusrcu.com/1451-poduza-prica-o-bjelolasici

Lika klub je objavio 1. srpnja 2023. video prezentaciju  Atelier AAE, s.r.o.  iz Slovačke, a riječ je o projektu Bjelolasica Gorski Resort, dugo očekivani izgled budućeg resorta koji se planira graditi na mjestu nekadašnjeg kompleksa Bjelolasica.

Video projekt budućeg centra:

https://www.facebook.com/watch/?v=287254057119080

Gdje sam našla problem? Ako je problem.

U tijeku prikupljanja informacija oko samog projekta, faze u kojoj se nalazi projektna dokumentacija,  pa i same građevinske dozvole koje se, prema mnogim izjavama, nije bilo moguće pribaviti prave podatke koja to tvrtka iz slovačke vodi projekt. Međutim nekoliko informacija pomoglo je pribaviti podatke u Trgovačkom sudu.

Iz sudskog registra je vidljivo kako su dvije tvrtke osnivači tvrtke u Hrvatskoj, te kako se tvrtka u Hrvatskoj zove:

Bjelolasica mountain resort, d.o.o. sa 20.000 kn osnivačkog kapitala.

Dokaz tome su i ovaj izvod iz Registra Trgovačkog suda, kao i druge informacije. Ove dvije tvrtke su registrirane na adresi Savska cesta 41 u Zagrebu. Što je istina pokušavam saznati, čekam odgovor i sa ovog maila upućenog danas, 19. 01. 2024.: [email protected]

 

Upit oko projekta Bjelolasica

 

     
prima [email protected]

Poštovani,

 

kako nisam u prilici dobiti ime tvrtke te kontakt (osim ovog maila) vezano za projekt Bjelolasica, a prema podacima iz trgovačkog suda i mail adresi u izvodu, javljam se na ovaj mail iako imam podatke za još jednu tvrtku na adresi Savska cesta 41 u Zagrebu.

Budite ljubazni, obzirom da pišem članak o samom projektu, odgovorite mi na nekoliko pitanja koja mogu objaviti. Iz sudskog registra je vidljivo kako su dvije tvrtke osnivači tvrtke u Hrvatskoj, te kako se tvrtka u Hrvatskoj zove: 

Bjelolasica mountain resort, d.o.o. sa 20.000 kn osnivačkog kapitala.

 

Moja pitanja su:

 

 1. Na koji način funkcionirate, tj, tko predstavlja cijeli projekt pred hrvatskim institucijama, a oko pribavljanja dozvola kao i rješavanja imovinsko pravnih odnosa koji su još u tijeku?
 2. Prošle godine, točnije 1. srpnja 2023. objavili ste video prezentaciju budućeg projekta Bjelolasica Gorski Resort koji je izradila slovačka tvrtka  Atelier AAE, s.r.o.  Zanima me, kao i našu javnost, u kojoj je fazi trenutno kako projektna dokumentacija tako i građevinske dozvole te možete li navesti precizan rok pribavljanja kompletne dokumentacije za cijeli projekt.
 3. Ako već sada imate poprilično problema oko rješavanja imovinskih odnosa, projektne dokumentacije kao i građevinskih dozvola (jer ih ima više) koji je Vaš uopće plan početka radova te hoćete li pokretati posao parcijalno, kako dozvole budu izdavane ili kanite čekati sve pravomoćne građevinske dozvole? Ovo moje pitanje je baš zbog toga što bi to značilo zasigurno, ako se nastavi ovim tempom, čekanje još par godina oko pribavljanja pravomoćne dokumentacije temeljem koje bi započeli radove. 

Hvala Vam unaprijed na pojašnjenju i odgovorima. Nadam se da ćete mi ih moći dostaviti do utorka 23. 01. 2024. 

Srdačan pozdrav!

S poštovanjem,

 1. sc. Arna Šebalj, dipl. iur.

…………………………….

10000 Zagreb

A kako je izgledao kompleks Bjelolasica nekad i što se dogodilo te 2011. pisao je Novi list 24. 01. 2021. Tužno je to i danas prečitati. A od svega je teška priča o stečaju tvrtke i propasti cijelog centra te dražbi kojih je bilo ukupno 21.

https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/prosetali-smo-ostacima-ostataka-bjelolasice-sve-sto-je-vrijedilo-je-prodano-nista-nije-obnovljeno/

Hotel Jastreb zjapi prazan, iako ga ne treba posebno uređivati da bi radio. Zgarište restorana Sabljaci i dalje je, kao i područje nekadašnjeg restorana Bjelolasica – zgarište!

Novi vlasnici očito ne znaju ni što će, ni kako će…

U to vrijeme dražbi, spominjali su se kao kupci i Ivica Todorić, bilo je i ovih i onih, Kinezi, Englezi, Rusi…. nadlijetali su helikopteri ovaj kraj, interesenti se godinama muvali po planini. I ništa. Nitko na kraju nije izvadio novac. Bilo je tako sve dok najvažniji kompleks Jasenak 1 nije dobio novog vlasnika.

Slovak Michal Vašek iz tvrtke Bioelektro Energy za 6,4 milijuna kuna kupio je 81 hektar zemljišta s kompletnom infrastrukturom, šest skijaških staza, šest žičara, dva ratraka (jedan je gotovo nov, ima manje od sto sati rada), kotlovnica, tri paviljona, svi sportski tereni.

Preračunato – oko šest kuna po kvadratu. Manje od eura!!!

U razgovoru gradonačelnik je izjavio kako nema kontakte jer su u pitanju privatni vlasnici.

No na Novoj tv je 29. 01. 2021. pronašla sam u tijeku pisanja tekst novinarke Nove tv (citiram izjavu) gradonačelnika, gospodina Dalibora Domitrovića:

„O situaciji s Bjelolasicom razgovarala je s gradonačelnikom Ogulina Daliborom Domitrovićem. On je potvrdio kako je s investitorom gotovo svakodnevno u kontaktu.“

Na kraju ovog teksta, koji nije i posljednji, postavljam  pitanje za milijun kuna (radije, nego li eura):  Hoće li ikada “žica” opet krenuti?

 

Nastavak slijedi . . . . .

 

PRIDRUŽITE SE:

 

Telegram kanal Arna Šebalj:

https://t.me/arnakanal

 

FB

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086873156577

 

Chat, grupa 

S Arnom i istinom:

https://t.me/arnasebalj

 

SVJEDOČANSTVA:

https://t.me/+sDUqfUv-QRdmM2Q0

 

Web stranica:

www.arnasebalj.com


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo