Podjeli

Vi gospodo suci i državni odvjetnici koji u odnosu na ostale tražite „kruha povrh pogače“ trebate biti svjesni da je percepcija o vama i vašem radu takva da ste vi za većinu građana Lijepe naše već tri desetljeća u „bijelom štrajku“. Na vama je da ga što prije prekinete i poduzmete što trebate ili pak na nekome drugome da umjesto vas konačno uvede reda u „treću granu“ vlasti koja poput zloćudnog tumora već predugo razara Hrvatsku iznutra.

Kao politička opcija koja predstavlja najstariji dio populacije jasno je da dugo i sa posebnom pažnjom pratimo sve što se događa u našem društvu, uključujući naravno i u pravosuđu. Kako smo ušli u super izbornu godinu nisu nas iznenadila traženja većih materijalnih prava za učitelje, tete, nastavnike, medicinske sestre, liječnike itd. prema kojima izražavamo punu solidarnost i dajemo nedvosmislenu podršku, no ne i onima koji bi veće plaće željeli izboriti „ucjenama“.

Umirovljenici zajedno – Politička platforma često kritički nastupa prema Vladi, posebno radi odnosa prema umirovljenicima, no u stavu prema sucima i državnim odvjetnicima Vladi dajemo punu podršku. Jesu li suci i državni odvjetnici svjesni svoje odgovornosti i uloge u društvu uz činjenicu da nemaju gotovo nikakvu podršku javnosti kao ni povjerenje. Jesu li svjesni da je samo posljednje povećanje njihovih plaća veće od iznosa kojeg prima dvije trećine umirovljenika?

Traže li suci i državni odvjetnici povećanje plaća i za kolege kojima kriminalci godinama šetaju razvlačeći suđenja do zastare, ili pak mnogi od njih bivaju osuđeni na sramotno male kazne, nerijetko i takozvanim radom za „opće dobro“. Traže li suci i državni odvjetnici veće plaće i za svoje kolege kod kojih se presude „naručuju ili kupuju“? Traže li suci i državni odvjetnici veće plaće jer su veoma ekspeditivni sa presudama protiv „kumica radi prodaje glavice kupusa iz svog vrta ili jaja iz kokošinjca“  ili sličnih „nedjela“ koja su počinili kako bi namaknutim kojim eurom mogli platiti neophodan lijek, hranu ili režije?

Traže li suci i državni odvjetnici veće plaće za kolege i njima sličnima koji su platili „vještačenje“ u jednom „velikom“ predmetu od osobe koja za to uopće nije  ovlaštena? Traži li se veća plaća i za suce kojima optuženik zbriše u susjednu zemlju znajući presudu i prije izricanja iste, ili za kolege koji umjesto da po žurnom postupku rješavaju i štite zviždače iste drže na „ledu“ bez zakazivanja rasprave, ali i egzistencije? Traži li se možda veća plaća i za one suce i državne odvjetnike pred čijim se očima „ubojice“ šetaju a obični građani vode u lisicama ili lancima?

Pitamo se što je sa sucima i državnim odvjetnicima čija imovina višestruko nadmašuje ono što im omogućava plaća, a da ni od koga nisu naslijedili bogatstvo? Vide li pošteni suci i državni odvjetnici, za koje vjerujemo da su u većini, „kukolj“ u svojim redovima? Pitamo iz što su poduzeli kako bi iz svojih redova odstranili „kukolj“? Čekaju li da to netko drugi uradi za njih?

Vi poštovani suci i državni odvjetnici bi trebali znati da prije bilo kakve plaće prvo VI svojim radom trebate dokazati da ste tražene plaće vrijedni, da ste uistinu neovisno pravosuđe, da ste oni u čiji rad i presude će se vjerovati kao u nešto što je utemeljeno na Zakonu i pravdi, da ste oni koji ste u stanju očistiti svoje redove od „kukolja“. Sve dok se promjene u vašim redovima ne dogode VI od uvijek solidarnih umirovljenika ne možete tražiti niti očekivati potporu.

U Zagrebu, 22.01.2024.

UMIROVLJENICI ZAJEDNO

Milivoj Špika – Koordinator za medije


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Pravosuđe