Podjeli

Jučer smo odslušali Beroševu priču o reformi u zdravstvu, doktor je bacio naglasak na preventivu, što bi bilo, pomogni si sam pa ti zdravstvo niti neće trebati.
To je svakako dobar recept s obzirom na to da vrijeme od prve sumnje do konkretne dijagnoze ljudi provedu puno vremena na listi čekanja za razne preglede.
Beroš nije bio uvjerljiv ni vlastitim primjerom, gubio je živce na pitanja koja mu nisu dobro sjela, a vidi se da pati i od loše prehrane, previše kalorija, a malo utrošene energije.
No bućkuriš reforme zasladio je ravnatelj HZZO – koji veli da su Hrvati bahati, da zdravstvo košta.
Hrvati za zdravstvo izdvajaju 16,5, za sigurnu starost 15 + 5%. S mirovinom se moraju pokriti svi životni troškovi , svaki dan preostalog života.
Sa zdravstvenim doprinosom, liječenja i preventiva s tim da se dio preventive i liječenja pokriva s mirovinom mimo zdravstvenog osiguranja.
Idu i usporedbe s Europom , Hrvati 5 puta manje izdvajaju od Nijemaca, a 1 puta manje od Slovenaca i to potpuno štima, Hrvati u prosjeku imaju 5 puta manje plaće od Nijemaca i 1 puta manje od Slovenaca, kad bi Hrvati izdvajali kao Nijemci morali bi dati cijelu plaću za zdravstveno osiguranje, dakle nije problem u postotku izdvajanja nego je problem u visini plaće.
Politika niskih plaća uzima svoj danak, a s uvozom radne snage koja radi za manje, zdravstveni sustav ne može biti održiv.
Danas u novinama prosjeci mirovina u Njemačkoj , razlika je od pokrajine do pokrajine, ali prosjeci se kreću od 1560 – 1760 eura,. kad uzmemo naše prosjeke to je više od 5 puta manje, naši penzioneri plaćaju dopunsko 80 kuna što je 2,5 % na prosječnu mirovinu koje su proizašle iz plaća koje su zarađivali penzioneri.
Na ljestvici po izdvajanju za zdravstvo smo na 23 mjestu u EU koja ima 27 članova, po standardu smo samo ispred Bugarske, znači na 26 mjestu.
Pitanje za reformatora zdravstva i ravnatelja i HZZO, od čega da Hrvati izdvajaju više?
Ravnatelj bi već mogao, on od plaće može izdvojiti više, stanuje u društvenom stanu, samac u 57 kvadrata za koji državi plaća najam manje od 300 kuna. Kad bi Hrvati tako stanovali mogli bi izdvajati za zdravstvo kao i Nijemci.
Gospon se zaletio, bahati vlastodršci i njihovi namjesnici koji žive besplatno o trošku sirotinje čude se da od male plaće može nakupiti malo doprinosa.
Danas je na snazi politika ispiranja mozgova, Dalićka proglašena za poslovnu ženu godine, ako sudski proces potraje, na godinu će Horvat biti proglašen savjetnikom godine.
Dane Škugor je apsolutni rekorder za penzionera godine, sponzori za ta prestižna odlikovanja su radnici koji imaju nešto više od minimalca.
No dobro je učiti iz povijesti, mnogi koji su se okitili Zlatnom kunom danas su ili zatvorenici ili optuženici, vele znalci da je u HEP- u gnijezdo korupcije pa je logično da je Horvat poveznica između Končara i HEP-a.
Horvat za ono što je optužen može dobiti i 12 godina zatvora, pa će slijedom toga HDZ- e sigurno predložiti u novom Zakonu ugovoru o radu da se može raditi i iz zatvora.
Rad iz privremenog doma je nešto što će uslijediti s obzirom koliko ima kandidata za privremeni smještaj ,a sve dokazani stručnjaci.
Plenki se zapliće u svoje laži, uopće nije znao da Zulin ima dobar apetit, iako je to vidljivo, a e-zdravstveni karton dostupan je do sitnih detalja.
Za liječenje poznatih zatvorenika također se izdvaja pozamašna svota, em su pokrali državu i imaju prednost na rehabilitacijama, pa bi Beroš mogao u reformi staviti da se na pokradenu imovinu i prepiše doprinos za zdravstveno osiguranje.
Ako je Sanader dobio mito od 5 milijuna eura na to 16,5 doprinosa za zdravstvo pa se neka banja u toplicama.
I tako sa svim onima kojima je zaplinjena imovina, začas bi se vratili dugovi u zdravstvu.
Rješenja su vrlo jednostavna potplaćeni građani Hrvatske , stenju pod teretom preplaćenih “kvazi” stručnjaka i političara koji vode Hrvatsku.
Preraspodjela tereta mora uslijediti, nemate nam više što uzeti, 400 eura mirovine u prosjeku i 800 eura medijalne plaće ionako nisu dovoljne za preživjeti.
Ova dva broja rušile bi barem 20 vlada u EU, kod nas ide sporo , ali ide.
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Gospodarstvo