Podjeli

Ime Frane Barbarića je već poznato širokom krugu ne samo čitatelja koji prate energetiku nego i šire. Njegov način vođenja nacionalne elektroprivrede je vjerojatno predmet rasprava u Vladi RH, a intenzitet će se zasigurno pojačati. Barbarićevo netransparentno kupovanje tuđih projekata poput vjetroelektrane (VE) Korlat bez potrebite dubinske analize stvarno neovisnih konzultanata ( a ne HEP-ovih domaćih dobro involviranih suradnika, tj. prijatelja kuće) već puni naslove medija. Već uz površnu analizu vječnih savjetnika HEP-a može se primijetiti kako njihova dobit prelazi pedeset postotni prihod što je ipak ako ne iznenađujuće a onda bi trebalo biti predmet istrage DORH-a, pogotovo ako je timu stručnjaka Hrvatska elektroprivreda većinski klijent.

Poslije uspješne akvizicije VE Korlat, predsjednik HEP-a je krenuo u nova osvajanja obnovljivih izvora (OIE) , odnosno kupnje od trećih tvrtki. Pri tome se preko medija daje javnosti informacija da je Hrvatska lider u implementaciji OIE a nacionalna elektroprivreda sam vrh te nedostižne piramide. Da li je to baš tako?

Sunčana elektrana Vis, snage 6,5 MW je u završnoj fazi izgradnje a ugradnja baterija koje su se pojavile kao dodatna opcija je obradovala stanovnike Visa. Međutim kada bi stanovništvo znalo da su te iste baterije plaćene dvostruko od stvarne vrijednosti manji bi bio polet i oduševljenje prema obnovljivcima jer je je povrat investicije u toliko preplaćenu opremu predug a pitanje je je li uopće projekt isplativ. U svakom slučaju radi se o vrijednosti od 17 milijuna kuna, pa se jednostavnom operacijom dijeljenja dobije tržišna cijena. Razlika se podijeli, zar ne ? I naravno sve to ide na teret građana Hrvatske u kojoj je HEP ipak monopolist.

Ono što je u naslovu ovog članka ipak puno interesantnije je provjerena informacija da je Frane Barbarić očekujući veliku pobjedu Škorinog Domovinskog pokreta dogovorio s trenutnim članom Uprave Tomislavom Šambićem prepuštanje čelnog mjesta u Upravi HEP-a, dakle Šambić kao predsjednik i isturena persona slavonskog plinskog i inog lobija. Uostalom, u medijima se naveliko spekuliralo o zahtjevu Škore da preuzme ni manje ni više energetiku. Ova informacija ne bi bila toliko šokantna poznajući karakter Frane Barbarića ali je ipak nevjerojatno da je hvarski pravnik tako želio zahvaliti premijeru Plenkoviću na danom mu povjerenju. Od stotine inženjera s referencama, dugogodišnjem radu i iskustvu u energetici, čast vođenja HEP-a je pripala pravniku kojem je nekretinski biznis bio glavna životna preokupacija.

Poznavajući Plenkovića vjerujem da će razgovor s Franom Barbarićem biti kratak i srdačan, s naznakom i uputom da  hrvatska energetika naprosto vapi za stručnim ljudima s referencama i poznavanjem kako lokalne a tako i globalne energetike.

 

Anđelko Jeličić

 


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika