Podjeli

Situacija u Srbiji skrenula nam je pažnju s domaće postizborne situacije.
Svi zajedno zatečeni brutalnošću i premlaćivanjem ljudi po ulicama, susjedne nam države, porastom korone u našoj, malo smo pogubljeni u svemu tome.
U toj situaciji otvoren je prvi predizborni paket obećanja pobjednika na izborima.
Porezno rasterećenje koje su najavljivali tako da bi se porezi s 25% skinuli na 20%,i oni najveći s 36% ma 30%, za većinu građana je samo lijepo zamotan šuplji paket.
 Sami kreatori prijedloga odmah su rekli da nema mehanizma kojim bi natjerali poslodavce da i dignu plaće ako porez bude manji.
Ipak porazno je saznanje kolika bi u stvari bila veća plaća, dakle oni sa 6000 bruto plaćom dobili bi 38 kuna više ako su samci. Velika većina radnika upravo dobiva oko tog iznosa, tako da bi se povećanje osjetilo otprilike koliko i usklađivanje mirovine.
Situacija se mijenja ako si roditelj i imaš djecu. Ništa povećanja, dobio bi onaj koji ima bruto plaću 9057 kuna i dvoje djece,ali sasvim druga situacija kod onih što dobivaju velike i lijepe svote. Onaj koji je do sada dobivao 25 734 neto podebljao bi svoj konto za dobrih 1440 kuna.
Nastavlja se kontinuitet već započete politike, daj onome koji već ima, a onome koji nema i ne treba naučio je živjeti s malo.  Koliko je predizbornih obećanja omotano šarenim papirom a u velikoj kutiji s puno laži i pokojim mučkom, tek ćemo saznati. Pobjednici se već polako razotkrivaju u novoj dimenziji a glasače je napustila euforija i polako ih obuzima tjeskoba.
Dodatno s nevjericom čitamo kako je u jednoj malenoj opčini Pribislavec, samo jedna službenica otuđila više od 6 milijuna kuna i ostala ne primjećena sve do smrti.
Naravno da se svatko pita kako je to moguće da nitko nije primijetio nestanak zajedničkog novca, i koliko tog novca u Republici Hrvatskoj neprimjetno curi i danas.
Ipak  u toj turobnoj stvarnosti, u priči o novcu i koroni jedna rečenica koju je izrekao predsjednik Milanović lijepo zvuči, iako otvara milijun novih pitanja.
Na gostovanju u Austriji pozvao je susjede da slobodno dolaze u našu zemlju jer smo sigurna država, ponovio je pobjednički slogan ali i iznio podatak da se ove godine u Hrvatskoj manje umire nego prethodnih godina.
U doba pandemije i siromaštva to je dobra vijest za umirovljenike, nema te ugroze koju nećemo preživjeti. Lišeni svakog luksuza, viška hrane, u samoizolaciji koje je nametnulo siromaštvo, ostajemo sve otporniji. Samo da se ne dosjete nečeg novog na što nismo spremni, da se nekim slučajem ne dosjete povećati mirovine, možda bi upravo to bilo kobno za nas.
Možda  su o tome razmišljali umirovljenici koji nisu izašli na izbore, možda su  se prisjetili stiha iz Jesenjinove pjesme :Pismo Majci” a glasio je:
Ne diraj ono čega ne bi,
Odveć rano zamoren životom
Samo čemer osjećam u sebi”
Dragica Trumbetaš


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika