Podjeli

IZBORI U XI. IZBORNOJ JEDINICI TREBAJU SE PONOVITI

General Željko Glasnović hrvatskoj i svjetskoj javnosti ponovo se obraća zbog flagrantnog kršenja Ustava RH, odredaba EU, Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, te gaženja biračke volje hrvatskog naroda.

Naime, Ministarstvo vanjskih i europsskih poslova (drugim riječima tehnička Vlada RH), dana 7. srpnja 2020., priopćilo je da se izbori u Veleposlanstvu RH u Stockholmu ne će ponoviti zbog činjenice da je pronađen jedan listić viška za I. izbornu jedinicu. Nadalje se tvrdi da je u navedenoj kutiji pronađeno 18 glasova za I. Izbornu jedinicu, te da ti glasovi ne mogu presudno utjecati na rezultat u I. izbornoj jedinici.

1. Ovim postupkom MVP i Vlada RH umiješali su se u izborni proces za izbore u XI. IJ na nezakonit i protuustavan način. Naime, izborni proces je pod kontrolom sudbene vlasti, a gore navedeno priopćenje i tumačenje (navodnog?) priopćenja DIP-a je dokaz da je pod kontrolom izvršne vlasti.
2. Ministarstvo vanjskih poslova usuđuje izreći da ono “izvješćuje” javnost o rješenju DIP-a. Interesantno! Pri tome se upušta u tumačenje samog izvješća DIP-a, a što je daljnja nezakonitost i dokaz podređenosti DIP-a izvršnoj vlasti, odnosno nesamostalnosti DIP-a i sudbene vlasti kao takve.
3. Prelistavajući službenu stranicu DIP-a nismo pronašli priopćenje o kojem govori MVP, odnosno Vlada RH.
4. Dana 6. 7. 2020. DIP je na konferenciji za novinstvo priopćio da je 1 birač za I. Izbornu jedinicu, na biračkom mjestu u Stockholmu, dobio 2 listića i da će se izbori ponoviti na tom biračkom mjestu. No sada MVP tvrdi da je tamo bilo čak 18 glasova za I. Izbornu jedinicu, a što je nevjerojatno.

Zbog svega navedenog, a uzimajući u obzir dojave o nizu nepravilnosti (posebno i Livnu) Neovisna lista Željka Glasnovića zahtijeva da joj se omogući uvid u kutiju, te utvrđivanje je li uistinu 18 birača bilo iz I. izborne jedinice samo na tom biračkom mjestu?

Pozivamo Ustavni sud da se hitno očituje o ovakvom grubom miješanju Vlade RH u izborni proces te tumačenje rezultata izbora i odluke o ponavljanju ili neponavljanju izbora na pojedinom biračkom mjestu. Napominjemo da imamo dojave o nerazmjernom broju nevažećih biračkih listića koji su trebali biti pripisani Neovisnoj listi Željka Glasnovića ali su iz nekog razloga učinjeni nevažećima. Također napominjemo da imamo dojave o onemogućavanju pojedinih birača da se prijave za glasovanje ili da glasuju u subotu.

Neovisna lista Željka Glasnovića zahtjeva da se utvrde sve bitne činjenice o tome što se događalo u XI. IJ prilikom registracije birača, što se događalo prvi dan glasovanja (subota 4. 7. 2020.), što se događalo drugi dan glasovanja (5. 7. 2020.), je li bilo opstrukcije glasača, nepoštenog prebrojavanja, te ponovo ocijene tzv. nevažeći listići i u konačnici prebroje svi glasovi iz XI. IJ.

Neovisna lista Željka Glasnovića smatra čitav izborni proces u XI. IJ nezakonitim i neustavnim te da je nužno, u cijeloj toj IJ, ponoviti glasovanje uz nadzor međunarodne zajednice.

Ponovno ukazujemo na činjenicu da su hrvatski državljani koji trenutno nemaju prebivalište u RH podzastupljeni, odnosno diskriminirani, da ih je oko 20% u ukupnom broju hrvatskih državljana, da su njihovi glasovi oko 10 puta manje vrijedni od glasača u RH (I. – X. ij), te da je vrijednost glasa nacionalnih manjina i više desetaka puta vrjednija od njihovog glasa.

U Zagrebu 8. srpnja 2020.

p. p.
Željka Glasnovića odvjetnik Mate Knezović


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Izbori