Podjeli

„MOJE SELO SIJALICE KRASE“…-IMAMO PRAVO PITATI,
DOBITI ODGOVORE I ZNATI /2/ !!!

HEP-ov vjesnik 1/2018- citiram:
„Reverzibilna hidroelektrana Velebit smještena je u donjem toku rijeke Zrmanje , oko 10 kilometara uzvodno od Obrovca ,gdjeje formiran donji bazen Razovac , dok se gornji bazen Štikada nalazi s druge strane planine Velebit, na gračačkoj zaravni.Za proizvodnju električne energije koriste vode vodotoka Ričice,Opsenice , Otuče i Krivka te vode rijeke Zrmanja ( crpni rad ). danas je RHE VELEBIT zasigurno jedan od najsloženijih objekata u Hrvatskoj ,specifična po tome što osim proizvodnje električne energije ima mogučnost crpnog režima rada,odnosno akumuliranja viška električne energije proizvodene iz klasičnih elektrana na fosilna goriva , a u posljednjih nekoliko godina i iz vjetroelektrana“-kraj citata.

Prošlo je dosta vremena, no unatoč svim nastojanjima nisam dobio (portal) odgovor iz HEP-a d.d., a vezano za nerad RHE Velebit u crpnom radu. Kako sam napomenuo u prošlom članku na moja postavljena pitanja reagirali su i odgovor dostavili iz HOPS-a d.d. i iz HERA-e, no iz Uprave HEP-a ni nadalje nema odgovora.

Ima li pravo hrvatska javnost znati, zašto se državna energetska tvrtka ovako odnosi prema RHE Velebit i kome je u interesu da RHE Velebit ne radi u crpnom stanju, odnosno vraća vodu iz donjeg jezera u gornje?

Ima li hrvatska javnost pravo znati što se događa i zašto je jednostavnije rasipati prirodne resurse, a istovremeno uvoziti električnu energiju?

Kroz određene prikupljene informacije, HEP d.d. svaljuje krivnju za RHE Velebit na HERA-u, zbog nerješenog pitanja mrežarine, tj. potrošnje električne energije pumpi, kod vraćanja vode u gornje jezero. Spominje se i neusklađenost pravilnika kojim se to regulira, a moje je pitanje zašto to nije odrađeno? Problem se svakako treba riješti, a ne se „loptati“ prebacivanjem krivnje, bez konkretnih rješenja.

Navodno je Uprava HEP-a d.d. na čelu sa Franom Barbarićem, početkom ove godine ministra okoliša i energetike Tomislava Čorića izvjestila o problemima zbog nerada RHE Velebit, no i ovdje je izostala informacija prema javnosti.
Zašto? Što je to što javnost ne smije znati?

Već sam najavljivao da lako ne odustajem! Unatoč šutnji gospodina Ivice Žigića, direktora Sektora za korporativne komunikacije HEP-a d.d. koji bez odobrenja predsjednika Uprave HEP-a d.d. Frane Barbarića, ne daje odgovore na moja postavljena pitanja, idemo dalje u potrazi za dobivanjem odgovora.
Kako ja nažalost nisam u mogućnosti slati direktno u HEP d.d. e-mailove, zbog toga što su blokirani, suradnik mog portala je uputio Službi za informiranje HEP-a d.d. točnije gospodinu Zoranu Vidoviću, e-mailom, pitanja vezana za rad, odnosno nerad RHE Velebit, te u vrlo kratkom roku dobio povratnu informaciju kako je upit zaprimljen i proslijeđen između ostalog i gospodinu Ivici Žigiću.
Štovani gospodine Žigić, hoćete li i sada uskratiti informaciju, ili ćete se ipak udostojiti odgovoriti na postavljena pitanja?
Javnost ima pravo znati, a svi oni koji imaju određene informacije dužni su ih i prezentirati, naravno u skladu sa zadržavanjem prava na poslovnu tajnu.
No, ne može sve biti poslovna tajna, odnosno gospodine Žigiću, HEP nije vaše vlasništvo, već nas svih skupa!
Zašto je sve kod nas toliko komplicirano, kada može biti toliko jednostavno.?
Zašto ovakvim ponašanjima, odnosno ignoriranjem javnosti, dajete povoda da se sumnja kako su u pitanju „nečista“ posla?
Transparentnost! Da, ta riječ kao obrazac ponašanja govori sama za sebe, ali s njom se i puno toga objašnjava. Kada je tako onda se i odgovore ne čeka dugo i jednostavno ih je dati!

Anđelko  Jeličić


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Energetika