Podjeli

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u svom vrlo ozbiljnom ponoćnom obraćanju naciji putem svog FB profila, ukoliko to nije fake news ili „prvoaprilska šala“,  svečano je  objavio da odustaje od kandidature Zlate Đurđević kao svoje žetončić-kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Bilo bi dobro da je njegova navodna objava istinita, jer bi tom ponoćnom objavom demantirao je sve one koji su mislili da je neradnik i ljenčina koji ne brine za ustavni poredak Republike Hrvatske. Naprotiv, pokazao bi da marljivo radi do duboko u noć i promišlja ustavno pravnu stabilnost Hrvatske koju nasuprot Plenkoviću i Jandrokoviću želi sačuvati pod cijenu svog vlastitog obraza.

U kratkom predsjedničkom obraćanju naciji 01.04. putem Facebooka  Milanović je pojasnio veliki obrat mudrog i ozbiljnog državnika:

“Mudar i ozbiljan političar u odlučnim trenucima treba povući razuman potez koji će nekima izgledati kao uzmak, ili, kako bi iz Banskih dvora rekli, priznati poraz. Nije ovo ni uzmak ni poraz, ( ma koliko mi šutjeli o tome) nego razumna odluka u cilju općeg dobra građanki i građana Hrvatske na što sam se obavezao polažući predsjedničku prisegu. Tako mi Bog pomogao.

Odlučio sam odustati od kandidature vrlo cijenjene profesorice Zlate Đurđević kao kandidatkinje za predsjednicu Vrhovnog suda.

O svom stavu prvom sam obavijestio profesoricu Đurđević i ona je mirno i dostojanstveno primila odluku”, objavio je Milanović.

Na kraju objave Milanović je poslao je poruku Plenkoviću i Jandrokoviću:

“Herojskom zecu s Markova trga i njegovu posilnom, Vegeta predsjedniku Sabora, tek tri riječi za koje bih želio vjerovati da im neće trebati prevoditelj: ‘Si tacuisses, philosophus mansisses’“, („ da si šutio ostao bi filozof“),  u svom stilu poentirao je Milanović!

Evo kako se King Kong s Pantovčaka mogao odjednom naglo pripitomiti silno brinući o stanju nacije, kako je svoj politički poraz jednom banalnom objavom u svom stilu mogao pretvoriti u pobjedu, nadajući se da će ga hrvatska javnost već danas nositi na „prvoaprilaskim“ krilima euforičnog oduševljenja. Ali medalja uvijek ima dvije strane! Svojom objavom ovakvog tipa zapravo bi pokazao svoje pravo lice, pokazao bi koliko podcjenjuje i prezire inteligenciju svake osobe u Republici Hrvatskoj. Svojom objavom najviše bi osramotio toliko hvaljenu Zlatu Đurđević koju je svojim nasilničkim ponašanjem gurao na mjesto čelnice Vrhovnog suda Republike Hrvatske, kao da je ona njegovo privatno vlasništvo i malj kojim je odlučio udarati Andreja Plenkovića, Gordana Jandrokovića i cijeli HDZ.

Svaka razumna i dostojanstvena osoba, a osobito Zlata Đurđević koja zasigurno ima svoje karijerne ambicije, već je odavno trebala sama odustati od kandidature čime bi prekinula  provlačenja po blatu u režiji King Konga s Pantovčaka. Zlata Đurđević, ukoliko ima barem malo dostojanstva, sama bi trebala odustati od nemoguće  kandidature shvativši da je puko politikantsko oruđe u rukama suludog predsjednika, koji ju je besprizorno iskoristio u svom obračunu s Andrejom Plenkovićem. Konačno Zlata Đurđević je ta koja bi trebala savjesno odlučivati o svojoj kandidaturi, ona je ta koja bi trebala pristati na politički poraz koji bi  obilježio njenu buduću karijeru, ona je ta koja bi trebala objasniti zašto pristaje biti Milanovićev žetončić. Ona je ta preko čijih bi se leđa prelomila moguća ustavna kriza o kojoj navodno zbori Milanović! Jedini izbor koji je zlata Đurđević u ovoj situaciji ima jest odustanak od daljnjeg provlačenja po blatu i nema nikakve sumnje da bi ona trebala  odustati od Milanovića, a ne Milanović od nje, poglavito kada se zna da ona nije Milanovićev prvi izbor! Pitanje je samo hoće li to javno priznati, ili će i nadalje pristajati na ovako prozirno pranje Milanovićevog obraza?

 

King Kong je dugoročno poražen, jer je protuzakonitim nametanjem svoje kandidatkinje za čelno mjesto Vrhovnog suda pokazao da mu je do ustavno pravne stabilnosti Hrvatske najmanje stalo. Poražen je, jer nije uspio izlobirati 76 ruku u Hrvatskom saboru koje bi ga podržale u njegovom protuzakonitom djelovanju, poražen je, jer se nije uspio nametnuti kao lider lijevih i desnih oporbenih snaga s ciljem da destabilizira vladajuću većinu i HDZ na čelu s Andrejom Plenkovićem. Njegov jal i adolescentska ljubomora izvire iz svake rečenice u njegovim vehementnim FB objavama, što nam daje za pravo naslutiti da rat s vladajućom većinom nije ni izbliza gotov i već sutra možemo očekivati njegove nove salve uvrijeda i ponižavanja svega što se na vladajućem spektru miče.

 

Milanovića iz ove notorne gubitničke pozicije može spasiti samo Andrej Plenković ukoliko pristane na kompromis oko izbora čelnog čovjeka Vrhovnog suda Republike Hrvatske, ukoliko pristane da u zakonitoj proceduri Milanović gura svog kandidata. Ovdje se postavlja ključno pitanje? Koliko je uopće zakonita procedura izbora predsjednika Vrhovnog suda i koliko je transparentan natječaj za to čelno mjesto, ukoliko se unaprijed zna da je to mjesto rezervirano za kandidata predsjednika države? Čemu javni poziv i fingirani natječaj ako predsjednik Vrhovnog suda mora biti Milanovićev kandidat? Jer ako ne bude, Milanović na bilo koje drugo rješenje vjerojatno neće pristati, pa tako njegova pobjednička farsa o sprječavanju ustavno-pravne krize pada u vodu. Milanovićev eventualni pristanak da čelni čovjek Vrhovnog suda postane legitiman izbor saborske većine u legalnoj proceduri, za njega bi nakon ove sramote sa Zlatom Đurđević značio totalan politički poraz što on zasigurno neće nikada dozvoliti. Bez ikakve sumnje, ustavno-pravna saga u režiji King Konga s Pantovčaka i nadalje će uveseljavati naciju!

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika