Podjeli

Među junacima hrvatskog obrambenog Domovinskog rata ime Gojka Šuška, (Široki Brijeg, 16.3.1945.-Zagreb, 3.5. 1998.), sigurno mora ostati zapisano zlatnim slovima.

Riječ je o najbližem suradniku prvog hrvatskog predsjednika i vojskovođe dr. Franje Tuđmana, odnosno čovjeku koji je gotovo cijeli Domovinski rat (od 18. rujna 1991. pa do svoje smrti 3. svibnja 1998.) obnašao časnu i odgovornu dužnost ratnog ministra obrane.

Prije toga u prvoj hrvatskoj Vladi (srpanj 1990.) imenovan je za ministra iseljeništva, što je obnašao i u drugoj Vladi.

Pamtimo ga kao iznimno velikog i istinskog domoljuba, ozbiljnog i priznatog državnika.

Pored Hrvata, veoma su ga cijenili i predstavnici međunarodne zajednice.

Nakon završetka Domovinskog rata predsjedniku Tuđmanu dao je kratko izvješće: „Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!“

O njemu je snimljen i prikazan dokumentarni film (HRT).

U Zagrebu se jedna avenija naziva njegovim imenom, ali žalosno je što još uvijek u glavnom gradu nema i svoj spomenik, recimo ispred Ministarstva obrane, tim prije što ga se svrstava među najveće Hrvate, pored Tuđmana i zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića.

Također treba razmisliti da se i jedno državno odličje nazove njegovim imenom.

Sahranjen je uz najviše državne počasti na Mirogoju u Zagrebu. Pogrebu je uz ostale velikane bio nazočan i službeni predstavnik SAD William Perry. Rekao je:

 • „Gojko Šušak je bio čovjek doista važnih kvaliteta: bio je tvrdoglav i samouvjeren, ali iznad svega bio je domoljub. Bio je vizionar u oružanim pitanjima i njegova je zasluga što će jednog dana hrvatska oružana sila postati značajan sudionik u zapadnim sigurnosnim organizacijama…Za Hrvatsku je bio presudan za uspostavu slobode, a za Sjedinjene Države je bio presudan za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru.“

General Ljubo Ćesić Rojs bio je posebno vezan uz Gojka Šuška. Kad govori o njemu uvijek ističe da je Tuđmanu bio „lijeva i desna ruka“.

Naravno, ima i onih, poglavito „jakih“ nakon njegove prerane smrti koji ga sustavno prešućuju i marginaliziraju. Osim pojedinih hrvatskih generala i branitelja, sramotno je da na obljetnicu njegova rođenja ili smrti pokraj njegova posljednjeg počivališta, ne dolaze ni najviši predstavnici države, sve u cilju da se umanji njegova uloga i značaj.

Ali, kako godine idu, ime Gojka Šuška sve više dobiva na važnost, pa i u Ministarstvu obrane otkako ga vodi general i častni ratni zapovjednik Damir Krstičević, i sam Junak Domovinskog rata.

Šušak je odlikovan najvećim državnim odličjima, a za zasluge i doprinose u Domovinskom ratu hrvatski predsjednik i Vrhovni zapovjednik OS dodijelio mu je 1. ožujka 1993. čin pričuvnog general-pukovnika, a nakon toga i čin pričuvnog generala zbora. Nakon smrti promaknuo ga je i u čin stožernog generala.

Osnovana je i Zajednica branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“, koji s ponosom nose njegovo ime.

Opraštajući se na Mirogoju od ovog velikana, Franjo Tuđman je uz ostalo rekao:

 • „Dragi moj Gojko, ima onih, kakvih ima u svakom narodu pa ih ima i u hrvatskom, koji iz povijesti ništa nisu kadri naučiti, a misle da će tvoj odlazak na svoj način ugroziti ono što smo stvorili. Ti znaš, ja znam, zna stotine tisuća i milijuni hrvatskih ljudi, većina Hrvatske, da to neće biti, naprotiv, da će i tvoja žrtva biti utkana u one temelje na kojima ćemo, sasvim sigurno, graditi svoju slobodu i svoju budućnost“, kazao je predsjednik Tuđman.

Mladen Pavković


Podjeli
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika