Podjeli

Hrvatski suverenisti osuđuju nasilje koje se dogodilo između učenika i nastavnika Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu.
Zgroženi smo činjenicom da su učenici snimali vrijeđanje i omalovažavanje nastavnika od strane svojih kolega te to smatrali smiješnim. Smatrano da je ovakva situacija zabrinjavajuća za budućnost našeg društva.
Bilo kakav oblik fizičkog nasilja u školi smatramo apsolutno neprihvatljivim i žalimo što je do njega došlo.
Iz medija smo saznali da se spomenuti nastavnik već neko vrijeme nosi s izuzetnim stresom u privatnom životu zbog smrti bliskih mu osoba što su učenici iskorištavali kako bi ga vrijeđali i ponižavali.
Osim toga učenici su spomenutog nastavnika nazivali “četničkim vojvodom” iako su znali da to kod njega izaziva duboke emocije pošto je nastavnik bio sudionik Domovinskog rata.
Zbog svega navedenoga, zgroženi smo načinom na koji je resorno Ministarstvo, konkretno ministar Radovan Fuchs, reagirao u konkretnom slučaju.
Ministar je kao prvu svoju izjavu na događaj odlučio osuditi nastavnika, vođen medijskim natpisima,  riječima da: “alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi”, a da policija ni u jednom trenutku nije ni spomenula da je nastavnik bio pod utjecajem alkohola, što je nastavnik i sam više puta opovrgnuo.
Time se ministar koji bi trebao braniti obrazovne djelatnike svrstao na stranu onih koji te djelatnike napadaju bez ikakvih konkretnih dokaza.
Kao posljedicu konkretnog događaja spomenuti profesor će kao vrhunac ove za njega poprilično stresne godine Božić i Novu godinu dočekati u pritvoru dok ministar koji bi ga trebao štititi po hitnom nalogu u školu šalje stručne osobe kako bi pomogle učenicima da “svladaju preživljenu traumu”. Naravno da učenicima treba pružiti svaku potrebnu profesoru, ali smatramo da i profesor ima pravo na pomoć a ne samo osudu.
Dakle, imamo apsurdnu situaciju u kojoj prosvjetni djelatnik po kratkom postupku ide u pritvor te će mu biti uručen otkaz, dok istovremeno učenicima nije izrečena ni jedna pedagoška odnosno stegovna mjera, što jasno pokazuje koliko su se moralne vrijednosti u našem društvu okrenule.
Ovim putem zahtijevamo od ministra Fuchsa da posjeti profesora u zatvoru, ispriča mu se za svoje izjave kojima ga je dodatno ponizio, te što skorije donese Zakon kojim će se zaštititi prosvjetni djelatnici od sve učestalijih provokacija učenika i provođenja terora nad  njima zbog čega sve češće dolaze na posao sa strahom za vlastitu sigurnost.  Također je potrebno pod hitno postrožiti pedagoške mjere i adekvatno kazniti učenike za nasilničko ponašanje prema nastavnicima.
Na kraju, Hrvatski suverenisti daju punu podršku prosvjetnim djelatnicima koji se gotovo svakodnevno susreću s ovakvim situacijama, posebno u srednjim školama.
HRVATSKI SUVERENISTI


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika