Podjeli

…Postavlja se logično pitanje? Na koji je još način potrebno izvrijeđati i omalovažiti domovinu Hrvatsku i domoljubnu povijesnu tradiciju da bi to bilo utuživo? Još je važnije pitanje, ima li HDZ stvarno utjecaj…

Student Bruno K. oslobođen je optužbi za remećenje javnog reda i mira, a nije dokazano ni da je kao sudionik povorke Zagreb Pride 2011. svojim postupcima i nošenjem transparenta s natpisom “KaraMarko Keruma ili je** lud ludoga” uznemiravao građane.

Za prekršaj protiv javnog reda i mira ga je teretila Policijska uprava zagrebačka, i to zato što je “stvarao nemir, neraspoloženje i uznemirenost među prolazećim građanima”, no sutkinja Katarina Jurišić u ponovljenom postupku na zagrebačkom Prekršajnom sudu mladića je oslobodila optužbi.

Za dotični je transparent Bruno K. izjavio kako je “možda bio malo vulgaran, ali u prvom redu satiričan i reflektirao se na neke prethodne događaje”, te da je “mnoge ljude nasmijao, a neke je vjerojatno potaknuo na razmišljanje”.

Marko Jurčić, programski i PR koordinator udruženja Zagreb Pride, kaže kako su zadovoljni presudom u kojoj je sudionik desete Povorke ponosa Zagreb Pridea 2011, oslobođen krivnje za prekršaj koji uopće nije počinio.

 

Prekršajni sud u Novom Zagrebu ipak nije donio osuđujuću presudu u slučaju Indexovog novinara Gordana Duhačeka zbog objave na društvenim mrežama u kolovozu u kojoj je preradio riječi pjesme ”Vila Velebita’ preimenovavši je u “Govna Velebita’.

Kako je na Twitteru objavio novinar N1 televizije Domagoj Novokmet, sutkinja je rekla da je tužitelj poslao ispravak optužnog prijedloga zbog čega se  izricanja presude odgađa. Konačna je presuda oslobađajuća!!??

Prije ročišta odvjetnica Gordana Duhaćeka Vanja Jurić rekla je da su izvršili uvid u policijski spis u kojem stoji da je uhićen zbog opasnosti ponavljanja djela, bijega ili uništavanja dokaza, piše N1.

  1. Duhaček je konačno oslobođen svih optužbi uz obrazloženje da se radi o satiričnim tvitovima. Evo kako se Indexov novinar i LGBT aktivist Gordan Duhaček osim ‘Vili Velebita’ satirično rugao i budnici ‘Oj Hrvatska mati’

 

 

I ova prerada bila je nadahnuta fekalijama: Tomislav Duhaćek

“Treba još rada, ovo je gruba skica 🙂

Oj Hrvatska srati, nemoj tugovati.
Seri, samo seri, svi će sfinkterovi, za te govno dati.
Serem, Proljev, sraćka, tri kur*a junačka!
Herceg-Govna, Pi**a, to je naša dika
Oj Hrvatska srati, nemoj tugovati

Dalma, Kvarner, Istra, govno nek se blista
Oj Hrvatska srati, nemoj tugovati
Za mir, za slobodu hrvatskome govnu
Doživotno ćemo srati.”

U komentaru prije objave ove prerade Duhaček je napisao: “Smislio sam vulgarnu skatološku verziju “Oj hrvatska mati”, ali me brine da će policija doći po mene ako objavim na Twitteru ?”, a nakon objave i mlakih reakcija ustvrdio je “Nije stvar u tome da bude dobro, stvar je u tome da domoljubi polude”.

Duhaćekova Vila Velebita: ‘Oj ti govno, govno Velebita, Ti našeg crijeva diko, Tvoja slava jeste nama sveta, Tebi Hrvat kliko: Ti govno Velebita, Ti našeg crijeva diko! Kenjala, premila, Kenjala, premila, Kenjala, oj premila, Ti stolico svih Hrvata! Fekalije, govnovito smeđe, Ja ljubim tvoje smrade. Ljubim tvoga opojnoga prdeža, I onoga ličkoga rukovanja. Ti govno Velebita Ti našeg crijeva diko! Kenjala, premila, Kenjala, premila, Kenjala, oj premila, Ti stolico svih Hrvata!

Postavlja se logično pitanje? Na koji je još način potrebno izvrijeđati i omalovažiti domovinu Hrvatsku i domoljubnu povijesnu tradiciju da bi to bilo utuživo? Još je važnije pitanje, ima li HDZ stvarno utjecaj na pravosuđe, kada ni ovakve notorne morbidalija nisu sankcionirana i znači li to poziv da se još na grublji način može blatiti Domovina koja je stvarana krvlju branitelja baš uz ove pjesme koje je Duhaćek pretvorio u govna, kojima je opsjednut u kontekstu svog pederskog svjetonazora.

U ovoj našoj suznoj dolini, čini se svi imaju pravo na blagodati demokracije, osim Tomislava Karamarka!? Njegovo ne Pupovcu, u čijim je „Novostima“ najcitiraniji „satiričar“ Tomislav Duhaćek , Karamarkov otvoreni stav prema svim totalitarnim režimima, njegov poziv na lustraciju kroz znakovito uhićenje Josipa Boljkovca, proglašeno je „ustašologijom“ koja će se kao predmet izučavanja predavati na FFZG. Karamarko, bez obzira što ga više nema u javnom političkom životu i nadalje je državni neprijatelj broj jedan i živa je meta koju konačno treba fizički  ukloniti za sve vijeke vjekova amen! A onako usput, kao kolateralne žrtve i njegove najuže članove obitelji!? Ipak, ne radi se ovdje o Tomislavu Karamarku, već o konzervativnim politikama njegove Domoljubne koalicije, a te politike treba satrti do konačne neprepoznatljivosti čak i kroz proučavanje Crnog Marka na hrvatskim sveučilištima! Kao da konzervatizam nije legitimno demokratsko pravo slobodnih ljudi!?

Vehementno se najavljuje: NOVI KOLEGIJ NA FILOZOFSKOM – HRVATSKA RADIKALNA DESNICA – NOVI KOLEGIJ NA FILOZOFSKOM: Tomislav Karamarko bit će dio predavanja koje će studenti slušati od jeseni!

Hrvatska radikalna desnica (1989. – 2019.), ime je kolegija čiji je nositelj Ivo Goldstein, a kojeg će studenti povijesti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu moći slušati od sljedeće akademske godine. Dio predavanja će biti i o nekadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i Domoljubnoj koaliciji. Predavač će biti znanstveni suradnik Velimir Veselinović, koji se u svojoj karijeri ponajviše bavi hrvatskom desnicom, s naglaskom na HSP i ostale pravaške frakcije.

“Bilo je na Vijeću fakultetu disonantnih tonova, nije sve prošlo skroz glatko, ali novi izborni kolegij ipak je potvrđen velikom većinom glasova i od 1. listopada će studenti Odsjeka za povijest moći učiti o djelovanju hrvatske radikalne desnice kroz tridesetak godina”, rekao je Goldstein za Novi list i dodao:

“Prigovaralo nam se da na fakultetu ne tematiziramo novije razdoblje hrvatske povijesti, pa smo onda imali izborni kolegij Domoviski rat, a sada ćemo i jedan o hrvatskoj radikalnoj desnici”.

Potvrđuje kako je Veselinović politolog te se koristi historiografskim metodama, radi kvalitetno, napisao je o ovome već dvije knjige i niz članaka, pa će on biti predavač.

“Ne treba tu ništa mistificirati”, kazao je Goldstein.

Suprotstavljanje desnici

Ne zabrinjavaju ga eventualne primjedbe s desnice zašto nema kolegija i o hrvatskoj radikalnoj ljevici.

“Besmisleno mi je o tome uopće raspravljati”, zaključuje Goldstein, koji je i društveno vrlo aktivan u suprotstavljanju desničarskim političkim i povijesnim interpretacijama.

Tako se prije tjedan dana, na tribini koju je organizirao Savez antifašističkih boraca Hrvatske, verbalno sukobio s Antom Prkačinom, saborskim zastupnikom Domovinskog pokreta.

Doduše, na kolegiju neće biti govora o Domovinskom pokretu, stranci Miroslava Škore, koju se također svrstava u radikalnu desnicu jer će se odnositi na vrijeme do 2019., a iz silabusa koji je napisao Veselinović vidi se kako će najviše prostora biti posvećeno HSP-u i pravaškim strankama koje su formirane nakon raskola između Dobroslava Parage i Ante Đapića 1993.

Ali, teme će biti i »Politika povijesti HDZ-a«, zatim »Ustašonostalgija: kultura sjećanja«, obilježavanje 10. travnja, Bleiburg, kao i »Od normalne patologije do patološke normale: Domoljubna koalicija HDZ-a, dokument dijaloga, revizionizam«.

Evo što kaže Zlatko Hasanbegović o tome:

“Ne spadam među povjesničare koji misle da je potrebna vremenska distanca da bi se istraživalo povijesne fenomene. Ima za to dovoljno izvora, ne mora se čekati otvaranje arhiva”, rekao je za Novi list.

Tvrdi kako je ovaj kolegij ideološki konstrukt zato što radikalna desnica u Hrvatskoj ne postoji, niti je nje bilo od 1989.

“Kako bi naša Karamarkova Vlada, u kojoj sam ja bio ministar, s demokratskim legitimitetom, mogla biti radikalno desna”, pita se Hasanbegović.

Ističe i kako u Hrvatskoj nema niti radikalne ljevice te kako je SDP uvijek bio stranka oportunista, pa bi za kolegij na Filozofskom fakultetu primjerena tema bila – postkomunistički revizionizam i relativizacija zločinačkih aspekata jugoslavenskog komunizma u historiografiji i društvu.

“Moj nekadašnji mentor Ivo Goldstein bi svakako bio predmet izučavanja u okviru takvog kolegija”, rekao je Hasanbegović.

Ovoj kronologiji nije potreban nikakav filozofsko politički zaključak, jer po prirodi stvari otvara brojna logična pitanja? Kuda idu divlje svinje?

Kazimir Mikašek-Kazo


Podjeli
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

You may also like

Comments are closed.

More in:Politika